Tudd meg te is mely megmaradt ételek és anyagok kerülhetnek a komposztálóba, és mik azok amik véletlenül se kerüljenek bele!

hirdetes

Komposztálj okosan! Mit szabad és mit tilos a komposztálóba tenni?

AN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Komposztálni akkor érdemes és úgy éri meg igazán, hogy ha azt vissza is tudjuk forgatni a földbe. Akik földetművelnek akár kisebb, akár nagyobb területen számukra mindenképp hasznos a komposzt használata, mert ezzel javítani tudják a talaj minőségét és a növények számára plusz tápanyagot biztosít.

Mit lehet komposztálni és mit nem?

Ha gondolkoztál azon, hogy komposztálj, akkor a következőket tartsd be hozzá, ha belekezdenél.

Hol helyezzük el a komposztálót?

A legjobb hely a komposztáló számára, a kerted egy árnyékos része. Érdemes egy komposztládát beszerezned és abban gyűjtened a komposztálható maradékokat és zöldhulladékot. Magadnak is készíthetsz egy ilyen komposztládát akár fából vagy műanyagból is. Arra ügyelj, hogy a láda alul legyen nyitott, mert így tud a komposzt érintkezni a földdel. 

Mit lehet komposztálni?

  • Zöldséget, száraz leveleket
    •  krumplihéj, paprikacsuma, káposztatorzsa, kukoricacsutka stb. mindezeket aprítva
  • Gyümölcsök, héjak, magvak
    • akkor is lehet, ha fonnyadt vagy rohadt
    • a déligyümölcsök, mint például dinnye héját aprítva tegyük bele
  • Olajos magvak, csonthéjak
  • Nyers gabonák, lisztek 
    • nem baj, ha lejárt a szavatossága
  • Kávé, tea, fűszer- és gyógynövények
    • kávézaccot a szűrőpapírral együtt
    • filteres teát címke és zsinór nélkül
  • Tojáshéj
    • törjük össze apróra
  • Vágott virágok vagy szobanövények
    • fonnyadt vagy hervadt részeket is
  • Festetlen, fehérítetlen, natúr papír
    • pl tojástartó, hullámpapír, karton aprítva
  • Haj, köröm, toll, szőr
  • hirdetes
  • Növényevő állatok ürüléke
    • az alommal együtt, ha az természetes anyag
  • Lomb
    • lassan lebomló levelek is, mint a dió vagy tölgy
    • ha nagy mennyiségű lomb gyűlt össze, akkor azt érdemes külön komposztálni, vagy használhatjuk mulcsozásra is
  • Levágott fű
    • alapból kiszárítva tegyük rá, ha még friss, akkor csak egy-egy réteget faforgáccsal vagy szalmával kevere tegyük ra
  • Gally, sövénynyesedék
    • aprítva
  • Faforgács, szalma, faapríték
  • Fahamu (max 3-5%)

Mit tilos komposztálni?

  • Hőkezelt ételmaradékok, csontok
    • a kóbor állatokat, rágcsálókat, legyeket odavonzza
  • Záptojás, húsevő állatok ürüléke
    • fertőzést terjesztő legyek miatt nem szabad
  • Állati tetemek
    • emlősök, halak, madarak stb
  • Cigarettacsikk
    • műanyag füstszűrő nem bomlik le
  • Festett és fehérített papírok
    • újságpapír, italos karton, szalvéta stb , ezeket szelektíven gyűjtsük!
  • Fémek
    • konzervdoboz, aludoboz, alufólia stb, ezeket szelektíven gyűjtsük!
  • Üvegek
    • üvegpalack, ablaküveg stb, ezeket szelektíven gyűjtsük!
  • Műanyagok
    • műanyag palackok, fólia, zacskó stb, ezeket szelektíven gyűjtsük!
  • Pelenka
  • Gyógyszerek
    • a lejárt szavatosságú gyógyszereket a gyógyszertárban le tudjuk adni!
    • hirdetes
  • Textília, kötöttárú
  • Vegyszerek, gombaölőszerek, gyom- és rovarirtók
    • valamint az ezekkel kezelt növényeket se rakjuk bele
  • Egyéb veszélyes hulladékok
    • elem, akkumulátor
    • izzó, fénycső
    • elektronikai hulladék
    • festék, olaj, oldószer
    • gumiabroncs
    • A veszélyes hulladékokat a hulladékgyűjtő udvarokon tudjuk leadni!

Tippek a komposztáláshoz

Aprítsuk fel az anyagokat, ezáltal több helyünk marad és gyorsabban is bomlik le!

Keverjük össze a zöldet a barnával, nedveset a szárazzal

Forgassuk meg a megfelelő oxigénellátás és a nedvességtartalom ellenőrzése céljából

Kb 6-12 hónap múlva tudjuk használni a kész komposztot

A felhasználni kívánt komposztot rostáljuk át, és ha van fennmaradó rész, akkor azt még komposztáljuk tovább

Hol tudjuk felhasználni a komposztot?

Konyhakertben , kerti növényeknél, gyógynövénykertben, pázsiton, szobanövényeknél

Jó komposztálást!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzat ellágyulása

a —>méhben elhalt és megrekedt —>magzat lágy részeinek baktériumok... Tovább

fagyás

a hideg hatására a test körülírt területén létrejövő, vérkeningési zavarból származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem Talajművelés