notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kínai kertek létrehozása - Ez szükséges a hangulatos kínai kerthez

Hirdetés

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kínai kertekre nagyobb, természetes tájak miniatűr másolataiként is tekinthetünk. A hagyományos kínai kertekre általánosságban jellemzők az egymással harmonizáló természetes elemek és egyedi, díszes épületek.

Kínai kertek létrehozása

Még a legkisebb kínai kertekben is találkozhatunk valamilyen építménnyel, díszítő jellegű kövekkel vagy sziklákkal, temérdek növénnyel és valamilyen vizes dísszel. A legtöbb ilyen stílusú kertet ösvények szelnek át, és valamilyen módon (általában egy fallal) el vannak kerítve a külvilágtól.

 

Elég csak ránézni egy ilyen kültéri csodára, és azonnal egyértelművé válik hogy ezeket a kerteket nem szokás csak úgy összedobni – precíz és átgondolt tervek alapján készülnek, amelyek figyelembe veszik, hogy milyen célokra készül a kert, és hogy az abba belépők milyen útvonalon sétálnak majd végig rajta. Ismerkedj meg ezekkel a különleges kertépítészeti csodákkal, és nézd meg, hogy mi mindenre lesz szükséged egy saját kínai kert összeállításához!

 

A kínai kertek története

Nevük alapján nem nehéz kitalálni, hogy honnan is származnak a kínai kertek. Az ázsiai országban a leggazdagabb császároktól kezdve a tudósokon át a napról napra élő költőkig mindegyik társadalmi réteg képviselőinek volt (valamilyen formában) saját kínai kertje.

 

Az első ilyen kerteket a Sárga-folyó völgyében építették. Az uralkodók és a módosabb családok sarjai már időszámításunk előtt 1600 évvel is kedvükre vadászhattak kertjeikben – ez a szokás különösen az 1600-1046 közötti Shang dinasztia idején volt népszerű.

 

A kínai kerteknek ekkoriban két fajtáját különböztették meg egymástól: az egyikben állatokat tartottak (és vadásztak), a másikat pedig növénytermesztésre és kertészkedésre használták. A következő oldalon elmondom, hogyan hozhatsz létre hangulatos kínai kertet, megéri lapozni egyet! 

 

Kínai kertek létrehozása

Egy kínai kert elrendezése

A kínai kerteket jellemzően úgy tervezik meg, hogy egyetlen pontjukról se lehessen belátni az egész területet, amit lefednek. Sokkal inkább kisebb részekre (vagy helységekre) vannak osztva, amelyeket hangulatos ösvények kötnek össze egymással, így különösen intim hangulattal fogadják a bennük sétálókat. Mindegyik kis különálló részt nagy gonddal tartanak karban.

 

Sok kínai kert olyan elemekkel is rendelkezik, amelyek nem feltétlenül részei fizikailag a kertnek – például olyan helységeket alakítanak ki bennük, ahonnan kilátás nyílik egy közeli, vagy éppen távoli hegycsúcsra.

Hirdetés

 

A kínai kertek elkerítése

A tradicionális kínai kerteket egy fehér fal veszi körül. A falak világos színe éles kontrasztot képez a sötét, zöld levélzettel, amelyek így sokkal láthatóbbá válnak. A falak természetesen biztonsági célt is szolgálnak, hiszen egy privát kertről van szó, ahová a magánbirtokokon nem sétálhatott be csak úgy akárki.

 

Nem utolsó sorban, a falak segítenek eltakarni azokat a környező épületeket, amelyek belezavarnának a kert egyébként nyugodt hangulatába, ezzel az elzártság érzetét keltve egy olyan helyen, ami valójában nincs is olyan távol más dolgoktól.

 

Épületek

A kínai kertekben fellelhető épületek első sorban attól függnek, hogy kinek készül a kert. Egy zenész kertjében például egy privát kis előadóterem bújik meg, de találkozhatunk még pavilonokkal, tornyokkal, vagy akár templomokkal is. A kínai kertek tervezésénél fontos szempont, hogy az épület (vagy épületek) ne kapjanak főszerepet a kertben, hanem inkább kiegészítsék annak látványát. Értelemszerűen minél nagyobb kertről (és gazdagabb tulajdonosról) van szó, annál több épület férhet el benne.

 

Kínai kertek létrehozása

Épületfajták

A ceremóniatermek általában a kert bejáratához közel helyezkednek el, és saját kis kerttel rendelkeznek, ahol a családi ünnepségeket szokás megtartani. A virágpavilon jellemzően az otthonhoz közel kap helyet és – ahogy azt neve is mutatja – virágokkal és más növényekkel van tele. Esetenként egy kis sziklakert is tartozik hozzájuk. A mozgatható falú pavilonok célja panorámakilátást biztosítani a kertre. A nagyobb, módosabb kertekben vendégházak is találhatók.

 

Szezonális pavilonok

Néhány kertben fellelhető egy úgynevezett „mandarinrécék pavilonja”. Ez az épület két szezonális részre osztódik. Az egyik rész északra néz, egy lótusztavacska irányába – nyaranta ezt a részt hűvös szellő járja át.

 

A másik rész délre néz, egy szilvafákkal teli kert irányába – amikor a fák virágzani kezdenek, az a tavasz beköszöntét jelzi. Előfordulhatnak még az őszi levelek megtekintésére épített pavilonok, és olyan kisebb menedékek is, ahová az esőzések során húzódhat be az ember.

Hirdetés

 

Sziklakertek

A kínai kertekben mindig találni valamilyen kövekből, sziklákból készített szerkezetet. Ízlés szerint ez lehet egy sziklakert, vagy sziklákból összeállított, miniatűr hegyek is. Ezek a hegyek készülhetnek kövek és föld felhasználásával, vagy szimplán csak sziklákból.Az igazán hatalmas, klasszikus kínai kertekben az ilyen mesterséges hegyek tetején egy kis pavilon is áll.

 

A sziklákat méretük, színük, felületük, anyaguk és keménységük alapján szokás kiválasztani. A kínai kertészek körében különösen kedveltek a különleges formájú, világos mészkősziklák. A mesterséges sziklahegyek nem csupán díszítőelemekként szolgálnak. Ezek a szerkezetek szimbolikus szerepet töltenek be a kínai kultúrában. A hegyek a stabilitás és a virtus jelképei, továbbá a legendás kínai filozófus, Konfuciusz tanításainak szimbólumai is egyben.

 

Kínai kertek létrehozása

Virágok, fák, és egyéb növények

Nem meglepő módon a növényeket is nagy gonddal szokás kiválasztani, olyan szempontok alapján, mint a szín, a méret, a mintázat, és az illat. A kínai kertészek köreiben általában az illat a legfontosabb tényező, amelyet különféle hangulatok megteremtése céljából válogatnak össze. A növények (akár a virágok, akár a fák) természetes formái továbbá nyugtató kontrasztot teremtenek a díszes épületek egyenes, éles vonalaival. A levelekre hulló esőcseppek hangja különösen nyugtató hatású lehet.

 

Vizes díszek

A kínai kertekben a kisméretű tavacskák a legnépszerűbb vizes díszítőelemek. Ez általában a kert közepén helyezkedik el, és mérete általában arányos a kertével. A kert többi eleme a tó köré épül fel, az elrendezést tehát elsődlegesen ez szabja meg. A tavakban gyakran tartanak halakat, általában aranyhalakat. Kínában a víz a kommunikáció és az álmok szimbóluma. A vizes díszek továbbá természetesen illenek a kertek látványvilágába.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

2019-06-21

A világ leghalálosabb kertje, ahol minden négyzetméteren veszély vár!

A világ legveszélyesebb kertjét mutatjuk most be nektek, ide csak azoknak érdemes ellátogatniuk, akik szeretik a veszélyt, ugyanis nem egy olyan emberről lehet tudni, akit ájultan kellett kihozni a kertből!

2019-06-08

10 évelő fűszernövény, amiket csak egyszer kell elültetned, folyton teremni fognak!

Folytontermő fűszernövényeket mutatok most nektek, mindet érdemes elültetned a kertedben, ezek után sosem lesz gondod, ugyanis mindig teremni fognak!

2019-05-10

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Nem muszáj megszabadulnod a mohától, ugyanis könnyedén alkothatsz segítségével a kertben, most meg is mutatom, hogyan lehet felhasználni a kertben a mohát!

2019-06-07

15 dolog, amire felhasználhatod a nagylevelű csodamogyorót

Így használhatjuk fel a nagylevelű csodamogyorót – Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a nagylevelű csodamogyoróról, ismerjétek meg közelebbről ti is!

2019-06-07

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nincsen nagy kertünk, de még akkor sem, hogyha egyáltalán nincs kertünk, ugyanis ezeket a törpe gyümölcsfákat bárhol nevelhetjük!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
671 726
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 430 398
Közösség

egyedkiválogatás

az anyatövek elkülönítése a populációból, bizonyos tulajdonságok alapján. Utódaikat... Tovább

bélfodri tályog

többnyire lóban a mirigykór (->sztreptokokkózis) folyamán alakul ki, amikor az elülső... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 164

Átlagos értékelés: 4.9

dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia oktatás Tudomány