notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kiég a Kunság búzája

Hirdetés

Kiég a Kunság búzája

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az őszi és tavaszi vetés fejlődését egyaránt visszavetette a súlyosbodó aszály Bács-Kiskun megyében. Mostanra a burjánzásnak indult gyomok is a gazdák helyzetét nehezítik - mondta Farkas Zoltán, a helyi mezőgazdasági szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatója. Húsz százalékkal romlottak a szántóföldi növénykultúrák terméskilátásai az április eleji állapotminősítéshez képest.
Kiég a Kunság búzája

Húsz százalékkal romlottak a szántóföldi növénykultúrák terméskilátásai az április eleji állapotminősítéshez képest - foglalta össze a pillanatnyi helyzetet Farkas Zoltán. A szakember emlékeztetett: miután 2008 utolsó három hónapja során átlagosan mindössze harmincegy milliméter csapadék hullott a megyében, az idei év számottevő víztartalék nélkül kezdődött a földeken. A január elejétől április végéig mért 112 milliméterrel pedig folytatódott a száraz periódus. Ráadásul a csapadék havonkénti megoszlása a tavasz beköszöntével folyamatosan csökken. Májusban eddig tizenhárom milliméter eső hullott, erre a vidékre a keddi záporokból is csak csapadéknyomnyi jutott.

 

Létkérdés a csapadék a kukorica számára

Hirdetés

 

Hirdetés


Mindez a szokatlanul korán érkezett nyárias hőmérsékletekkel együtt jelentősen visszavetette az őszi kalászosok fejlődését - magyarázta a földművelésügyi igazgató. Az időjárás miatt rövidek a szárak és a kalásztengelyek, fokozatosan lesülnek a növények alsó levelei, bokrosodásuk is szinte megállt. Félő, hogy emiatt a Homokhátság több tábláján kalászt sem nevel majd a zab és a tavaszi árpa.
Az őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikálé egy gyenge közepes hozamra még képes lehet, ám ehhez a napokban legalább tíz-húsz milliméter esőre volna szükség. Hasonlóan létkérdés volna a nedvesség a napraforgó és a megyében mintegy nyolcvanezer hektáron elvetett kukorica számára - fogalmazott Farkas Zoltán. Különösen az utóbbi szenved a vízhiánytól. Bár az április közepe előtt földbe került kukorica aránylag jobban mutat, általában kettő-négyleveles állapotú. Ám az azóta vetett magvak kelése vontatott, sok helyen még csak nem is csíráznak.
A várható és immár elkerülhetetlen terméskiesés mellett a kevés eső a gyomirtás hatékonyságán is sokat rontott - mondta a szakember. A gyomosodás így minden tavaszi növénykultúrát fenyeget, különösen a napraforgó termesztéssel foglalkozóknak okoz mostanában fejtörést. Némi vigaszt jelenthet a gazdáknak, hogy a piac már most is érzékelhetően reagál a szerényebb terméskilátásokra: az utóbbi időben a kukorica felvásárlási ára emelkedett a megyében - tette hozzá Farkas Zoltán

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
505 123
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 043 281
Közösség

30/2006. (VIII. 3.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

fejési napló (istállókönyv)

a kifejt tej mennyiségét rögzítő bizonylat. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 245

Átlagos értékelés: 4.7