Két ujjú lajhár babával lett gazdagabb a Budapesti Állat- és Növénykert

Két újjú lajhár bébivel lett gazdagabb a Budapesti Állat- és Növénykert

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

2 ujjú lajhár baba született a Budapesti Állat- és Növénykertben!A kis apróságnak nem sokára nevet keresnek!Aki állatbarát ezt nem hagyja ki !Várd meg amíg megtudjuk fiú vagy lány és Te se maradj le !

  Budapesti Állat- és Növénykert :két újjú lajhár bébivel lett gazdagabb

A lajhár mindenevő a legtöbbjük mégis inkább csak faleveleket fogyaszt.

A levelekben  kevés energia és a tápanyag  ezért  alkalmazkodtak így a lajhárnak nagy és összetett emésztőrendszerük van, azért, hogy a levelek hatékonyan menjenek keresztül testén.

Karmaik hosszúak és élesek , melyek segítik a fára kapaszkodást vagy az ágakon való függést valamint ez az  egyetlen eszközük, amivel meg tudják védeni magukat  ragadozók, vagy nagyobb madarak ellen épp' a karmok lendítésével tudnak védekezni.
Magányos állatok csak a párzási időszakban hajlandóak találkozni az ellentétes nemű fajtársukkal.
Különleges hívó hangjuk  a párosodási időszak alatt sűrűn hallható. A vemhességi időszak 4-5 nap ez után a nőstény lajhár egyetlen egy utódot hoz világra. 

  Budapesti Állat- és Növénykert :két újjú lajhár bébivel lett gazdagabb

A Magyarországon nem honos kedves kis jószág Karcsonyra meglepte a Budapesti Állatkertet ismét
2015.decemberében karácsony előtt pár nappal újra két újjú lajhár bébivel gazdagodott a  Pálmaház a Budapesti Állatkertben.
 Az apró jövevény megpillantásához most is kell némi szerencse  hiszen a lajhároknál az utódok anyjuk hasán csimpaszkodnak, és ha az anya-állat éppen összegömbölyödve pihen, a kicsiből szinte nem láthatunk semmit. 

Néhány képet azért sikerült  készíteni róla, így kis ízelítőt láthatnak a látogatok az állatkert honlapján. A  gondozóknak sem sikerült kilesni, hogy a baba milyen nemű, így még a kis pöttöm  még nevet sem kapott.

Banya  Anyuka már igencsak rutinos  a gyermeknevelésben, hiszen a huszonegy évben, amióta   az Állatkertben lakik, számos bébit nevelt fel sikeresen,  ma már unokái, sőt, dédunokái is vannak.

 A 23. életévét 2016-ban betöltő lajhár-mama-nagymama már egyáltalán nem  fiatal.
Vadonban a kétujjú lajhárok ritkán élnek tovább 15-20 évnél.
Állatkerti körülmények között nyilván az ennél hosszabb élettartam sem ritka, és mint Banya példája mutatja, a nőstények még ebben a korban is szaporodóképesek.

Nagyon reméljük hogy ez a számtalan tagból álló dinasztia  még sokáig nálunk él és meghitt látogatásra ösztökél mindenkit aki szívesen látogatja a Budapesti Állatkertet.

  Budapesti Állat- és Növénykert :két újjú lajhár bébivel lett <a class="autolinkeles" title="gazda" href="https://www.agraroldal.hu/gazda-kifejezes.html">gazda</a>gabb

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

64/2006. (IX. 11.) FVM rendelet

a baromfihús- és tojáságazat rendkívüli piactámogatási intézkedéseirõl Az agrárpiaci... Tovább

ebszőlő (csucsor, Solanum)

a -> burgonyafé1ék családjába tartozó egyik nemzetség, számos fajának bogyótermése... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok