Terítéken az erdők királyai - később kezdődött, hamarabb zárul a vadászidény

Agroline
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Szeptemberben több héten át bőg a szarvasbika. Vadászat szempontjából ez az év egyik legfontosabb időszaka. A gímszarvasok násza a hazai és külföldi vadászokat, sőt a természetjárókat is a Fejér megyei erdőkbe vonzza. Az év egyik legizgalmasabb, leglátványosabb vadászidénye a szabad erdőterületeken csaknem teljesen elmaradt az idei esztendőben.
Terítéken az erdők királyai - később kezdődött, hamarabb zárul a vadászidény
A Fejér megyei vadászok megtapasztalták, az időjárás milyen jelentős mértékben képes befolyásolni a vadak viselkedését. Egy zámolyi vadász, Medve József keserű tapasztalatait osztotta meg velünk. Elmondta, később kezdődött az idény, s hamarabb is zárul a változékony idő miatt. Az elmúlt hetekben 240 alkalommal jártak az erdőkben szarvasra vadászva, eredménytelenül. Egyetlen egyszer sem sikerült szarvast kilőni, mert a vadak szétszéledtek, máshová húzódtak, például az elnyúló napraforgó és kukorica aratása miatt.

Ugyanakkor a vadaskertekben szerencsésebben alakult az idény. Haas Béla, a Vadex vadászati osztályvezetője elárulta, a változékony időjárás ellenére már szeptember ötödikén szarvasbőgéstől zengett a fehérvárcsurgói és a tímári erdő.

- Megérkeztek az első vendégek is, mi pedig kíváncsian vártuk az első bikák terítékre kerülését. Az esős időjárás, a szél és a felázott talaj komoly kihívást jelentett a vendégek és a kísérő vadászok számára is - mesélte az osztályvezető. Hozzáfűzte, a tímári erdőterületen 300 szarvas van a vadasparkban, mégsem egyszerű az állatokra bukkanni. Ugyanakkor egyre több tapasztalt vadász érkezik az idény során, akik vállalják a megmérettetést. Elmondta, hogy a hazaiak mellett sok cseh, szlokák, ukrán és orosz vadász is érkezik hozzánk a megyébe. - Hozzák-e a súlyukat az agancsok? Merült fel a kérdés bennünk. A tavaszi, nyári sok csapadék, a dús vegetáció azonban optimizmusra sarkallt bennünket. Szeptember első napjaiban terítékre is kerültek az első bikák Fehérvárcsurgón, egy 9 és egy 7,6 kilogramm súlyú trófeájú. Később egy tavaly még fiatalnak ítélt bikát sikerült elejtenie egy német vadásznak. Agancsának súlya 10,62 kiló volt, s ez némi csalódást okozott számunkra - jegyezte meg Haas Béla. Elmondta, előző évi megtalált, hullott agancsának fél szára 4,7 kilogrammot tett ki, így ez akár 11 kilogramm feletti agancssúlyt is jelenthetett volna - tette hozzá.

Tímáron valamivel később, szeptember tizedikét követően indul meg a nagyüzem , s aztán szeptember 15-én egy amerikai vendégvadász terítékre hozta a szezon eddigi legnagyobb, 12,1 kilogrammos agancssúlyú, páratlan 18-as tizenkét éves bikáját. - Néhány nappal később egy hazai vadászvendéget segített Szent Hubertus egy páratlan huszas bika elejtésével - mondta Haas Béla. A vadászati osztályvezető megjegyezte, az eddigi trófeák között nyolc arany, nyolc ezüst, nyolc pedig bronzérmes minősítést kapott.

A bikavadászat mellett Fehérvárcsurgón elkezdődött a muflon vadászata is. Itt a szerencse, a kísérővadász tapasztalata és a vendég ügyessége, pontos lövése áldozatául egy hétéves muflonkos esett.

Haas Béla szerint a szélsőséges időjárás különösen a szabad területeken jelentősen befolyásolta a szarvasbőgés idényét. A vadaskertekbe látogatóknak ugyanakkor szerencséjük volt, szinte senki nem távozott üres kézzel. A trófeasúlyok pedig tapasztalataik szerint ugyan ezúttal kis szórást mutatnak, de hozzák a becsült eredményeket a társaság számára - tudtuk meg Haas Bélától, a vadászati osztályvezetőtől.

A dámbikára a barcogás idején, októberben vadásznak. Hangja jellegzetes, s különösen éber, a vadásznak ügyességre, türelemre van szüksége. Ekkor kezdődik meg az apróvad vadászata is. Muflont február utolsó napjáig, mezei nyulat január végéig vadásznak. A vaddisznó pedig egész évben lőhető, de hajtása november elsején kezdődik, ez az időszak a vadászat tetőpontja. A tímári erdőkben évente csak három alkalommal vadásszák, emiatt nem riadnak meg annyira.

FMH/AgroLine

AgroLine

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Dezormon

Gyomirtó permetezőszer kalászosok és kukorica gyomirtására.Hatóanyag: 600 g/l 2,4 - D... Tovább

Hosszúhétvégék külföldön

 Hosszúhétvégék külföldön Tovább

Tovább a lexikonra