kerti napló; kertészeti napló; kertészeti jegyzetek

hirdetes

A kerti napló vezetése segít abban, hogy jobb kertésszé válj

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mozgalmas az életünk, és elég nehéz megjegyezni mindent, ami a kerttel kapcsolatos dátum szerint, például a komposztálás napját, vagy a pontos dátumot, amikor nyílnak a nárciszok. De, amikor elkezded rögzíteni ezeket a botanikai eseményeket, évről évre természetes mintákat fogsz észrevenni. Ezek az információk segíthetnek a növények kiválasztásában, és informálhatnak, mikor kell elvégezni a kerti munkákat, például mikor kell elkezdeni ritkítani a tavaszi gazt.. Íme, mit kell tudni a saját kerti napló létrehozásáról.

Kerti napló vezetése

Miért érdemes kerti naplót vezetni?

A kerti napló segít növényválasztásban

Akár virágzó fát , akár paradicsompalántát választasz, olyan növényre vágysz, amely virágzik vagy termést ad. Olyan fajtára van szükséged, amely sikeresen működik a talajban, jól reagál a rendelkezésre álló napfényre, és a növekedéshez szükséges összes vizet megkapja. És akárcsak beltéri otthonaink, a kerti otthonaink is egyediek.
"Minden kertben van mikroklíma" - mondja Scott Aker, az Egyesült Államok Nemzeti Arborétumának kutató kertésze. "Ha a minták rögzítésével és tanulmányozásával rájössz, hogy mik ezek, akkor ezt a mikroklímát felhasználhatod arra, hogy a legtöbbet hozd ki a növényeidből, és talán még fügefát is nevelhetsz, akkor is, ha a katalógusok szerint nem működhet nálad."

Például, ha a tél után észreveszed, hogy a bejárati ajtó közelében lévő orgonán levélbimbók sarjadnak ki, de a hátsó udvarban ugyanaz a fajta orgona még szunnyad, akkor mikroklímát ismertél fel. Ezen események megfigyelését és rögzítését akadémiai értelemben fenológiának nevezik. A fenológia a nárcisz színét megváltoztató levelektől a virágbimbókig a növényi és állati élet megfigyelhető fázisainak, úgynevezett fenofázisainak tanulmányozását jelenti, és ezt bárki megtanulhatja.

Jobban időzíted a munkákat a kerti naplóval

Valószínűleg már észrevettél fenofázisokat a kertedben anélkül, hogy tudtad volna, de ezek a megfigyelések hamarosan homályos emlékekké válnak rögzített adatok nélkül. Tavaly április végén vagy május közepén volt az utolsó fagy? A levéltetvek rosszabbak voltak áprilisban vagy júniusban? Ha idővel rögzíted ezeket az eseményeket, még a kiszámíthatatlanság közepette is észreveszed a mintákat.

hirdetes

Jobban nyomon követheted a kerti naplóval, hogy mit ültetettél

A kerti napló lényegében a kerted története. Ha meg akarod ismételni a sikereit bizonyos virág- és zöldségfajtákkal, emlékezned kell arra, hogy mik voltak azok! A több százezer növénynévnek köszönhetően könnyen elveszíthetjük a fonalat, mely virágok virágoztak gyönyörűen tavaly, vagy mely paradicsomok nem teljesítettek a várt módon. A nyilvántartások vezetése éppúgy megakadályozza a múltbeli hibák megismétlését, mint a győzelmek újbóli érzését.

Mit érdemes feljegyezni a kerti naplóba?

Hőmérsékletek rögzítése a naplódban 

Először a legjobb, ha egyszerűen kezded, és rögzíted a magas és alacsony hőmérsékletet a kertben. A távoli digitális hőmérők szépsége abban rejlik, hogy ezt a reggeli kávéfőzés közben is megteheted. Keress digitális hőmérőket, amelyek nemcsak az aktuális külső hőmérsékletet jelzik, hanem rögzítik az előző 24 óra legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletét is. Ez az első lépés annak felismeréséhez, hogy kerted valóban egyedi. Ez a néhány fok nagy változást hozhat, amikor megpróbáljuk eldönteni, hogy letakarjuk-e a paradicsomot az előre jelzett fagyok ellen.

Könnyen felismerhető fenofázisok a napló segítségével 

A fenofázis a növény vagy állat életciklusának felismerhető szakasza. Ha növényeket néz, figyeld meg a fák, cserjék, hagymák és évelő növények keverékét, beleértve az évelő gyomokat is. Ilyenek lehetnek például a virágzásnak induló pitypangok, a kibontakozó orgona vagy a tölgyfa, amely pirosodni kezd tavasszal kitörni készülő új levélrügyekkel. Ragaszkodj néhányhoz, esetleg öt-tízhez, hogy a dolgok egyszerűek legyenek a rögzítés során, és könnyebben lássuk az idő múlásával kialakuló mintákat. 

hirdetes

Növénylisták és ültetési idők a kertinaplóval

Ahogy a naplóírás szokássá válik, érdemes lehet hozzáadni egy táblázatot arról, hogy mit vásárolt, hová ültette, és milyen jól sikerült. Ezek a listák télen a leghasznosabbak, ha nehezen emlékszel arra, ami már megvan, vagy még arra is, amit sikertelenül próbáltál ki, hogy ne ültess újra olyat, ami nem megy jól.

Mit tegyünk a megfigyeléseinkkel? 

A naplódnak nem kell tökéletesnek lennie. A legfontosabb dolog a megfigyelés szokásának kialakítása. Amikor tavasszal a kerti aranycserje bimbói duzzadni kezdenek, ez nagyszerű mutatója annak, hogy mikor ültessük el a borsómagot. Vagy a jegyzeteid segíthetnek látni, hogy a magasított zöldségágyások általában minden évben elég melegek ahhoz, hogy két héttel Anyák napja előtt elültessük a paradicsomot. Lehet, hogy már nem is lepődsz meg, amikor észreveszed a nárciszokat a szezon elején, mert a naplód azt mutatja, hogy az elmúlt néhány évben ugyanazon a héten virágoznak.

Minden új időszak elején az előző évi napló átolvasása segít abban, hogy a következő évben még jobb kertet hozz létre. Eszedbe jutnak a kipróbált növények, a kísérletek, amelyek működtek (vagy talán nem), és az átélt öröm. Ezután készülj fel arra, hogy észreveszed és rögzíted a kerted körül zajló eseményeket a változó éghajlat által támasztott kihívások során.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

2023-06-05

Túlöntözött aloe vera? – itt a megoldás a megmentésére

A túlöntözött aloe vera különböző jeleket mutathat, most összegyűjtöttük nektek az aloe vera növénnyel kapcsolatos legfontosabb információkat és segítő tippeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csikóóvoda

olyan, ráccsal elkerített terület, ahová a csikók a rács között be tudnak jutni az ott... Tovább

viaszok

Legnagyobb részük nagy szénatomszámú,egyértékű alkoholok és nagy szénatomszémú... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet