kerti napló; kertészeti napló; kertészeti jegyzetek

A kerti napló vezetése segít abban, hogy jobb kertésszé válj

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mozgalmas az életünk, és elég nehéz megjegyezni mindent, ami a kerttel kapcsolatos dátum szerint, például a komposztálás napját, vagy a pontos dátumot, amikor nyílnak a nárciszok. De, amikor elkezded rögzíteni ezeket a botanikai eseményeket, évről évre természetes mintákat fogsz észrevenni. Ezek az információk segíthetnek a növények kiválasztásában, és informálhatnak, mikor kell elvégezni a kerti munkákat, például mikor kell elkezdeni ritkítani a tavaszi gazt.. Íme, mit kell tudni a saját kerti napló létrehozásáról.

Kerti napló vezetése

Miért érdemes kerti naplót vezetni?

A kerti napló segít növényválasztásban

Akár virágzó fát , akár paradicsompalántát választasz, olyan növényre vágysz, amely virágzik vagy termést ad. Olyan fajtára van szükséged, amely sikeresen működik a talajban, jól reagál a rendelkezésre álló napfényre, és a növekedéshez szükséges összes vizet megkapja. És akárcsak beltéri otthonaink, a kerti otthonaink is egyediek.
"Minden kertben van mikroklíma" - mondja Scott Aker, az Egyesült Államok Nemzeti Arborétumának kutató kertésze. "Ha a minták rögzítésével és tanulmányozásával rájössz, hogy mik ezek, akkor ezt a mikroklímát felhasználhatod arra, hogy a legtöbbet hozd ki a növényeidből, és talán még fügefát is nevelhetsz, akkor is, ha a katalógusok szerint nem működhet nálad."

Például, ha a tél után észreveszed, hogy a bejárati ajtó közelében lévő orgonán levélbimbók sarjadnak ki, de a hátsó udvarban ugyanaz a fajta orgona még szunnyad, akkor mikroklímát ismertél fel. Ezen események megfigyelését és rögzítését akadémiai értelemben fenológiának nevezik. A fenológia a nárcisz színét megváltoztató levelektől a virágbimbókig a növényi és állati élet megfigyelhető fázisainak, úgynevezett fenofázisainak tanulmányozását jelenti, és ezt bárki megtanulhatja.

Jobban időzíted a munkákat a kerti naplóval

Valószínűleg már észrevettél fenofázisokat a kertedben anélkül, hogy tudtad volna, de ezek a megfigyelések hamarosan homályos emlékekké válnak rögzített adatok nélkül. Tavaly április végén vagy május közepén volt az utolsó fagy? A levéltetvek rosszabbak voltak áprilisban vagy júniusban? Ha idővel rögzíted ezeket az eseményeket, még a kiszámíthatatlanság közepette is észreveszed a mintákat.

Jobban nyomon követheted a kerti naplóval, hogy mit ültetettél

A kerti napló lényegében a kerted története. Ha meg akarod ismételni a sikereit bizonyos virág- és zöldségfajtákkal, emlékezned kell arra, hogy mik voltak azok! A több százezer növénynévnek köszönhetően könnyen elveszíthetjük a fonalat, mely virágok virágoztak gyönyörűen tavaly, vagy mely paradicsomok nem teljesítettek a várt módon. A nyilvántartások vezetése éppúgy megakadályozza a múltbeli hibák megismétlését, mint a győzelmek újbóli érzését.

Mit érdemes feljegyezni a kerti naplóba?

Hőmérsékletek rögzítése a naplódban 

Először a legjobb, ha egyszerűen kezded, és rögzíted a magas és alacsony hőmérsékletet a kertben. A távoli digitális hőmérők szépsége abban rejlik, hogy ezt a reggeli kávéfőzés közben is megteheted. Keress digitális hőmérőket, amelyek nemcsak az aktuális külső hőmérsékletet jelzik, hanem rögzítik az előző 24 óra legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletét is. Ez az első lépés annak felismeréséhez, hogy kerted valóban egyedi. Ez a néhány fok nagy változást hozhat, amikor megpróbáljuk eldönteni, hogy letakarjuk-e a paradicsomot az előre jelzett fagyok ellen.

Könnyen felismerhető fenofázisok a napló segítségével 

A fenofázis a növény vagy állat életciklusának felismerhető szakasza. Ha növényeket néz, figyeld meg a fák, cserjék, hagymák és évelő növények keverékét, beleértve az évelő gyomokat is. Ilyenek lehetnek például a virágzásnak induló pitypangok, a kibontakozó orgona vagy a tölgyfa, amely pirosodni kezd tavasszal kitörni készülő új levélrügyekkel. Ragaszkodj néhányhoz, esetleg öt-tízhez, hogy a dolgok egyszerűek legyenek a rögzítés során, és könnyebben lássuk az idő múlásával kialakuló mintákat. 

Növénylisták és ültetési idők a kertinaplóval

Ahogy a naplóírás szokássá válik, érdemes lehet hozzáadni egy táblázatot arról, hogy mit vásárolt, hová ültette, és milyen jól sikerült. Ezek a listák télen a leghasznosabbak, ha nehezen emlékszel arra, ami már megvan, vagy még arra is, amit sikertelenül próbáltál ki, hogy ne ültess újra olyat, ami nem megy jól.

Mit tegyünk a megfigyeléseinkkel? 

A naplódnak nem kell tökéletesnek lennie. A legfontosabb dolog a megfigyelés szokásának kialakítása. Amikor tavasszal a kerti aranycserje bimbói duzzadni kezdenek, ez nagyszerű mutatója annak, hogy mikor ültessük el a borsómagot. Vagy a jegyzeteid segíthetnek látni, hogy a magasított zöldségágyások általában minden évben elég melegek ahhoz, hogy két héttel Anyák napja előtt elültessük a paradicsomot. Lehet, hogy már nem is lepődsz meg, amikor észreveszed a nárciszokat a szezon elején, mert a naplód azt mutatja, hogy az elmúlt néhány évben ugyanazon a héten virágoznak.

Minden új időszak elején az előző évi napló átolvasása segít abban, hogy a következő évben még jobb kertet hozz létre. Eszedbe jutnak a kipróbált növények, a kísérletek, amelyek működtek (vagy talán nem), és az átélt öröm. Ezután készülj fel arra, hogy észreveszed és rögzíted a kerted körül zajló eseményeket a változó éghajlat által támasztott kihívások során.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kólibaktérium okozta betegségek

a kólibaktériumok (Escherichia coli) bizonyos törzsei a legtöbb emlős- és madárfaj... Tovább

kaparóláncos etető

elsősorban a mélyalmos baromfitartásnál használt takarmányszállító szerkezet. A padlón... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet