Téli teendők a kertben

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A december már itt van a fagyos, ködös reggeleivel, és a gyepet is egyre gyakrabban fedi dér. Az év utolsó hónapjában is vannak azonban kerti teendők, amikor még meg tudunk csinálni, hiszen sok növényünk szorul téli védelemre. 

Decemberi kerti teendők

Veregessük le a jégréteget a növényeinkről, a fagyérzékenyeket pedig védjük meg

A tél beköszöntével a növényeink nem halnak meg, csak lelassul az élettevékenységük, a hosszabb éjszakák és rövidebb nappalok következtében. A növények rügyeit kell óvnunk a leginkább az ólmos eső ráfagyásától, ha ilyen történik, óvatosan le kell veregetni azt. 
Mínusz 20 fok alatt viszont már nincs mit tenni, ilyenkor csak reménykedhetünk, hogy a növényeink túlélik a fagyokat, bár ilyen hőmérsékletre nem igazán kell számítanunk. 
A fagyérzékeny fajtáknak biztosítsuk a megfelelő védelmet: szalmával, zsákvászonnal vagy fóliával takarjuk be őket, természetesen csak akkor, ha hidegebb telünk van, enyhébb hidegeknél nem szükséges ez a lépés, de mindenképpen tájékozódjunk az adott növény igényeiről. 

Tisztogassuk meg a fakérgeket

Nem árt a mozgás télen sem, miért ne végezhetnénk ezt el a kertben? Tisztogassuk meg gyümölcsfáinkat, a törzs és a vastag ágak kaparását. Fagymentes időben megmetszhetjük a díszfáinkat, cserjéinket.  Ha még langyos a föld, elültethetjük csupasz gyökerű cserjéinket, fáinkat. A fiatal csemeték törzsét pedig kerítsük körbe, ezzel védve a kertünkbe keveredő nyulak, őzek, rágcsálók ellen. 

Védjük déli növényeinket

Déli növényeink fokozott téli védelemre szorulnak: ilyen például a füge, gránátalma fa vagy a rozmaring bokor. Ajánlott őket körülrakni vágott vesszőkkel, ami lehet akár nád vagy kukoricaszár is, tegyünk közéjük lehullott faleveleket, az ágakat pedig kötözzük össze sátor alakba.  Az alacsony, fagyérzékeny bokrokat földdel érdemes felkupacolni, hogy a vesszők tövénél lévő értékes rügyeket megóvjuk. 
A melegigényes, fagyérzékeny, cserepes növényeknek ekkor már védett helyen kell lenniük, de mindenképp érdemes rájuk nézni időnként, és ha, kell, akkor locsoljuk meg a földjüket, de nem kell sokkal, hiszen nekik is lelassul az élettevékenységük. 

Tekintsünk vissza az idei munkánkra, és tervezzük meg a jövő évet

Itt az idő a pihenésre is, hiszen egész évben keményen dolgoztunk, és csinosítottuk kertünket. Üljünk le a kanapéra egy pohár meleg teával a kezünkben, legyünk büszkék az idei munkán gyümölcsére, és tervezzük meg, hogy jövőre miket szeretnénk elvetni, ültetni. Lapozgassuk át a kertészeti, vetőmagi katalógusokat, és gondolkodjunk előre. 
Vegyük elő a nyáron eltett kompótokat, befőtteket, lekvárokat és élvezzük a nyár ízeit, kicsit mi is „hibernálódjunk”, pihenjünk, hiszen a tavasz hamarabb eljön mint gondolnánk, és mehet újra a kertészkedés! 
 

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

füves vetésforgó

V. R. Viljamsz szovjet tudós dolgozta ki a füves földművelési rendszeren belül. Lényege, hogy... Tovább

15/2007. (III. 20.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet