Így zárd el a kerti csapot a fagyok előtt!

hirdetes

Ugye nem felejtetted el? – zárd el a kerti csapot, jönnek a fagyok!

NA

A téliesítés sokan elfeledkeznek a kerti csap elzárásáról és a fagyra való felkészítéséről, pedig, ha nem teszed meg sok bosszúságot tud neked okozni tavasszal! Tehát még nem késő, tedd meg, mert már nyakunkon a fagyok, mutatjuk miért fontos, és mi a menete neki.

Kerti csap elzárása

Ezért kell téliesíteni a kerti csapot

Amikor a hőmérséklet fagypont alá esik, akkor a víz térfogata megnő a fagyás következtében, ezáltal pedig jelentős károk keletkezhetnek a kinti vízvezetékek esetében. A fagyás során olyan ereje is lehet a víznek, hogy egyszerűen szétfeszíti a csöveket, elrepedhetnek, eltörhetnek azok. 
Főleg akkor van nagy probléma, ha „csak” hajszálrepedések keletkeznek a csöveken, amiket nem veszünk észre, a tavaszi locsolás során pedig rengeteg víz folyik ki feleslegesen és veszik kárba. Ami sem anyagilag sem környezetvédelmi szempontból nem előnyös. 

Kerti csap téliesítése lépésről lépésre

Első lépésként el kell zárnunk a földfelszín alatti téli csapot, ez sokaknak a pincéjükben van. Az óra járásával megegyezőén kell eltekerni egészen ütközésig a csapot. Létezik leürítő-szelepes téli csap; itt egy T-kulcs segítségével végezhetjük el ugyanezt a folyamatot. Ellenőrizzük, hogy ténylegesen elzártuk a csapot: a vízmérő fogyasztásán láthatjuk, ha nem volt sikeres a művelet. 

hirdetes

Mehetünk a földfelszín felé, ahol nyissuk meg a kerti csapot. ha mindent jól csináltunk, akkor csak annyi víznek kell kifolynia, ami benne maradt még a rendszerben, a kiürülés után pedig egy susogó hangot kell hallanunk. Ha nem áll el a vízfolyás, vagy még csöpög, hívj szakembert! 
Ha viszont minden rendben, akkor fontos, hogy a kerti csapunkat egész télen hagyjuk nyitva. Kész is vagyunk!

Nem csak a kerti csap a fontos: minden kültéri, vízzel kapcsolatos eszközt téliesíteni kell!

hirdetes

Ne csak a kerti csapra gondoljunk a téliesítés során. Minden kültéri, vízzel kapcsolatos eszközzel meg kell tenni ugyanezt. Meg kell tenni ugyanezt a vízmérő aknával, a kerti zuhannyal és a locsolócsapokkal. Hiszen ezekben is ugyanúgy károkat tud okozni a megfagyott víz, ami repedésekhez vezet.  

Tavasszal nincs sok teendőd  

Ha eljön újra a tavasz, akkor csak újra meg kell nyitnod a földfelszín alatti téli csapot, majd ellenőrizni fent, hogy folyik-e rendesen a víz. Ezt mindenképpen csak akkor tegyük meg, ha már biztosan, este sem várhatóak fagyok.

Ahogy láthatjátok, nem bonyolult dolog a kerti csap téliesítése, mindenképpen meg kell csinálni, ha nem akartok magatoknak jelentős anyagi károkat okozni. Csak precíznek kell lenni, és meggyőződni arról, hogy jól zártuk el, aztán jöhet is a tél!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-02

Hogyan tárold az almát, hogy egész télen elálljon?

Szeretnéd, hogy egész télen át friss maradjon az almád? Mutatjuk hogyan kell tárolni az almát a télen, hogy friss legyen az alma, és elkerüld a rohadást!

2022-11-30

Így teremts kellemes hangulatot télen is a kertedben – fényekkel és tűzzel

A télen a kertünk nem éppen a leghangulatosabb: alig vannak virágzó növények, kopár, szürke. A tippjeink segítségével viszont feldobhatjuk kertünket, hogy igazán hangulatos legyen!

2022-11-28

A legérdekesebb úticélok Decemberre, amikért lehet hogy mélyen a zsebedbe kellene nyúlnod!

December a legtöbb utazó számára a végső ünnepi hónap, és rengeteg olyan hely van, ahol teljes mértékben megragadhatjuk a szezon varázsát, persze nem olcsón!

2022-12-02

UNESCO szellemi kulturális örökség lett a magyar vonós zenekari hagyomány és a lipicai lótenyésztés

A magyar vonós zenekari hagyomány és a lipicai lótenyésztés is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára a világszervezet 17. ülésszakán.

2022-11-30

Ideje lecserélni a téli gumit: ezért fontos, hogy ne felejtsd el!

Jönnek a mínuszok, az utak pedig egyre csúszósabbak lesznek, itt az ideje lecserélni a tél gumit. A cikkből kiderül, miért ne hagyd ki ezt a lépést idén télen se!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

barázdás áztató öntözés

a ->felületi öntözés legelterjedtebb változata, amelynél a rövid (30—40 m hosszú)... Tovább

fülalakulás (sert.)

a fajtától függően a sertés fülének alakja, nagysága és tartása nagy változatosságot... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert