Így zárd el a kerti csapot a fagyok előtt!

hirdetes

Ugye nem felejtetted el? – zárd el a kerti csapot, jönnek a fagyok!

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A téliesítés sokan elfeledkeznek a kerti csap elzárásáról és a fagyra való felkészítéséről, pedig, ha nem teszed meg sok bosszúságot tud neked okozni tavasszal! Tehát még nem késő, tedd meg, mert már nyakunkon a fagyok, mutatjuk miért fontos, és mi a menete neki.

Kerti csap elzárása

Ezért kell téliesíteni a kerti csapot

Amikor a hőmérséklet fagypont alá esik, akkor a víz térfogata megnő a fagyás következtében, ezáltal pedig jelentős károk keletkezhetnek a kinti vízvezetékek esetében. A fagyás során olyan ereje is lehet a víznek, hogy egyszerűen szétfeszíti a csöveket, elrepedhetnek, eltörhetnek azok. 
Főleg akkor van nagy probléma, ha „csak” hajszálrepedések keletkeznek a csöveken, amiket nem veszünk észre, a tavaszi locsolás során pedig rengeteg víz folyik ki feleslegesen és veszik kárba. Ami sem anyagilag sem környezetvédelmi szempontból nem előnyös. 

Kerti csap téliesítése lépésről lépésre

Első lépésként el kell zárnunk a földfelszín alatti téli csapot, ez sokaknak a pincéjükben van. Az óra járásával megegyezőén kell eltekerni egészen ütközésig a csapot. Létezik leürítő-szelepes téli csap; itt egy T-kulcs segítségével végezhetjük el ugyanezt a folyamatot. Ellenőrizzük, hogy ténylegesen elzártuk a csapot: a vízmérő fogyasztásán láthatjuk, ha nem volt sikeres a művelet. 

hirdetes

Mehetünk a földfelszín felé, ahol nyissuk meg a kerti csapot. ha mindent jól csináltunk, akkor csak annyi víznek kell kifolynia, ami benne maradt még a rendszerben, a kiürülés után pedig egy susogó hangot kell hallanunk. Ha nem áll el a vízfolyás, vagy még csöpög, hívj szakembert! 
Ha viszont minden rendben, akkor fontos, hogy a kerti csapunkat egész télen hagyjuk nyitva. Kész is vagyunk!

Nem csak a kerti csap a fontos: minden kültéri, vízzel kapcsolatos eszközt téliesíteni kell!

hirdetes

Ne csak a kerti csapra gondoljunk a téliesítés során. Minden kültéri, vízzel kapcsolatos eszközzel meg kell tenni ugyanezt. Meg kell tenni ugyanezt a vízmérő aknával, a kerti zuhannyal és a locsolócsapokkal. Hiszen ezekben is ugyanúgy károkat tud okozni a megfagyott víz, ami repedésekhez vezet.  

Tavasszal nincs sok teendőd  

Ha eljön újra a tavasz, akkor csak újra meg kell nyitnod a földfelszín alatti téli csapot, majd ellenőrizni fent, hogy folyik-e rendesen a víz. Ezt mindenképpen csak akkor tegyük meg, ha már biztosan, este sem várhatóak fagyok.

Ahogy láthatjátok, nem bonyolult dolog a kerti csap téliesítése, mindenképpen meg kell csinálni, ha nem akartok magatoknak jelentős anyagi károkat okozni. Csak precíznek kell lenni, és meggyőződni arról, hogy jól zártuk el, aztán jöhet is a tél!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

A citromfa egyszerű teleltetése lépésről lépésre

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van otthon citromfád, akkor a tél neki nem barátja, ideje megóvnod őt a fagyoktól, mégpedig ezeknek a tippeknek a segítségével!

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

2023-12-05

7 hangulatos és izgalmas téli program Erdélyben

Készülj fel egy varázslatos téli kalandra Erdélyben, ahol a hóba borult kastélyok, síparadicsomok, karácsonyi vásárok és egyedi élmények sokasága vár téged!

2023-12-06

Milyen lehet egy gyönyörű borospincében telelni a Balatonnál?

Téli pihenés a Balaton nyugalmába: Fedezzük fel a Kislaki Bormanufaktúrát, ahol a minőségi borok és a vidéki elvonulás egészen egyedülálló élmény lehet telelésre.

2023-12-05

A Balaton télen is mesés, ezek a legjobb balatoni programok télen

A Balatont télen is érdemes megnézni, hiszen számos remek program van ebben az évszakban is a Balaton környékén, összegyűjtöttük most nektek a kedvenceinket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dongásság (mellkasszélesség)

a bordafal legtávolabbi pontjainak egymástól való távolsága, közvetlenül a lapocka... Tovább

ízületi egerek

főként gyulladással kapcsolatosan keletkező és az ízület üregében helyeződő szabad... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert