Tudtad, hogy a kertészkedés tudományosan jó hatással van a mentális állapotunkra - így segít a kertészkedés a lelki állapotodon!

hirdetes

6 tudományos érv, amiért a kertészkedés jót tesz a lelkünknek és testünknek

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kertek többet tesznek annál, mint hogy mesés vonzerőt adnak a járdákhoz , és fejlesztik barkácsolási készségeidet. A kertészkedés az egészségedet is javíthatja olyan dolgok által, amelyek elősegítik elmédnek és testednek jobb működését. Világszerte végzett tanulmányok közvetlenül összefüggésbe hozták a kertészkedés hatásait a jobb életminőséggel városi és vidéki környezetben egyaránt, ami a gyermekektől az idősekig mindenki számára előnyös.

Kertészkedés és lélek kapcsolata

1. A kertészkedés enyhíti a stresszt

Egy holland tanulmány a kortizolt, egy természetes szteroidot tesztelt, amely segít a szervezetnek reagálni a stresszre, és azt találta, hogy a stresszes esemény utáni kertészkedés jobban enyhíti a stresszt, mint az olvasás. (Ne aggódj, a tanulmány szerint az olvasás még mindig csökkenti a stresszt!) Az otthoni kertészek arról számolnak be, hogy a pszichológiai előnyök, például a stresszoldás fontosabbak számukra, mint a kulturális kapcsolatok vagy a kertészkedés gazdasági előnyei, függetlenül a kertészeti tevékenységek típusától vagy mennyiségétől. 

2. A kertészkedés edzésnek számít

Az olyan tevékenységek, mint a cserepek szállítása, gödrök ásása, nyújtás a gaz eléréséhez, és a fűnyíró tolása együttesen megmozgathatják a test minden izmát. A Center for Disease Control and Prevention a kertészkedést a mérsékelt fizikai tevékenység kategóriába sorolja, és megjegyzi, hogy óránként több mint 300 kalóriát égethetsz el vele. A komolyabb kerti munkák, mint például a fa aprítása vagy a nehéz talajtakaró zacskók szállítása, több mint 400 kalóriát égetnek el. Egy tanulmány szerint a kertészkedés segíthet ellensúlyozni az életkorral összefüggő súlygyarapodást. Vannak más kézzelfogható fizikai előnyök is, mint például a kézügyesség és a kézerő fokozása. Ráadásul a sok kerti munka után valószínűleg jobban alszol majd este.

hirdetes

3. A kertészkedés akadályozza a demenciát

Ez nem csak egy fizikai edzés, hanem a kertészkedés is az agynak is jót tesz, különösen véd a demencia kialakulása ellen. A kertészkedés fokozza a kognitív funkciókat  és egy tanulmány szerint 36%-kkal csökkentheti a demencia kockázatát.

4. A kertészkedés segít leküzdeni az olyan krónikus állapotokat, mint a szívbetegség és a cukorbetegség

Az tudtad, hogy a növényeknek szükségük van napfényre, de tudtad, hogy a testednek is szüksége van rá? A többi szabadtéri tevékenységhez hasonlóan a kertészkedés is egy-két adag egészséges testmozgást és napozást biztosít. A mérsékelt mennyiségű napon töltött idő a leghatékonyabb módja a D-vitamin bevitelének, amely több mint 1000 különböző gént és szinte minden szövetet befolyásol a szervezetben, és mindenre hatással van az anyagcserétől az immunrendszerig. A D-vitamin pozitív hatással van a 2-es típusú cukorbetegségre, a szívbetegségekre, a csontok egészségére és a depresszióra. A bélrendszer is érezheti ennek előnyeit, mivel a D-vitaminról úgy tartják, hogy segít szabályozni a gyomor-bélrendszeri zavarokat. Természetesen fontos megjegyezni, hogy meg kell tenni az óvintézkedéseket, hogy biztonságosan tölts időt a napon, ha magas az UV-sugárzás.

hirdetes

5. A kertészkedés összeköti az embereket

A kertészkedés összeköti az embereket egy szélesebb csoporttal, és küzd a magány negatív egészségügyi hatásai ellen. Legyen az egy helyi kertészeti központban, ahol beszélgethetsz kertbarátokkal vagy megoszthatod kertészeti tippjeidet és sikereidet egy online közösséggel a közösségi hálók egyikén. 

6. A kertészkedés javítja a hangulatodat és önbecsülésedet

A természetben való tartózkodás egyszerűen jót tesz a léleknek, és a természetben való tartózkodásnak dokumentált hangulatjavító hatása is van. A kertészkedés növeli a pozitivitást és az optimizmust, és összefüggésbe hozható a depresszió és más mentális betegségek elleni küzdelemmel. Egy kutatás szerint a kertészkedés folyamatosan a boldogságot és értelmességet nyújtó tevékenység öt legjobbja közé tartozik. Ugyanez a tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb pozitív hatást a nők érzik a kertészkedésben. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kórelőzmény

az állati és növényi betegség körülményeire, az észlelt tünetekre, a beteg szervezet... Tovább

1/2007. (I. 9.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultság országos tartalékáról szóló 93/2005.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek