A Láthatatlan weben található információk fellelése jóval körülményesebb, de nem lehetetlen, nemúgy a semmilyen weboldalon sem olvasható adatok esetén

Hogyan keressün az interneten?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ma már közhely, hogy az Interneten tárolt információ mennyisége robbanásszerűen növekszik. A legismertebb információ tárolására, közvetítésére és megjelenítésére alkalmas rendszer a Web (World Wide Web), amelyben a dokumentumokat szolgáltató szerverek száma milliós, a tárolt dokumentumoké pedig százmilliós nagyságrendű, s mindezen számok nagyjából hathavonta duplázódnak. A web csak egy a meglevő sok információs rendszer közül.
A keresett információ típusa alapjaiban határozza meg, hogy mit, mivel és hogyan érdemes keresni

Mit is kereshetünk a neten?A keresett információ típusa alapjaiban határozza meg, hogy mit, mivel és hogyan érdemes keresni. A keresés alapvetően a szöveges állományokra korlátozódik, mert kevés kisérleti rendszer létezik csak a kép és hang típusú anyagok keresésére.

A Szabadszavas keresőkkel csak a weben található információ egy részében, az úgynevezett Látható weben kereshetünk. A Láthatatlan weben található információk fellelése jóval körülményesebb, de nem lehetetlen, nemúgy a semmilyen weboldalon sem olvasható adatok esetén. Tehát a világ összes információjának csak egy kis része van jelen az interneten, ráadásul a fontos keresők ennek csak egy kisebb hányadát veszik fel adatbázisukba.

A webes információkeresés másik fontos szempontja, hogy milyen nyelveken keressünk. Mivel a magyar nem tartozik a Weben legelterjedtebb nyelvek közé, ezért statisztikailag nagyon nagy az esélye, hogy a kérdéses témában angolul vagy németül pl. sokkal több információ érhető el.

Keresés kulcsszavakkalAz egyes Információszervező rendszerek másképp szervezik az adatokat, ezért a bennük való keresés, az információhoz való hozzáférés módja is különbözo. A szöveges információk keresése leggyakrabban Szabadszavas keresők segítségével történik, melyek teljesen automatizált módszerekkel gyűjtött adatbázisból keresik ki a megfelelő találatokat, majd rangsorolják azokat.

Azokat a szavakat és kifejezéseket (idézőjelek közötti szavak) kell megfogalmazni, melyek a lehető legpontosabban körülhatárolják a keresett dokumentumot, egyrészt pozitív (megerősítés), másrészt negatív (kizárás) alapon (pl. szerepeljen benne a cikk szó, de ne szerepeljen benne a törvénycikk szó).

Elmúltak már azok az idők, amikor gyakran találkoztunk a megadott kulcsszavak egy részét tartalmazó találatokkal. Mind a weben, mind a keresők adatbázisában annyi oldal található, hogy legtöbbször a túl sok találat okozza a problémát.

Keresés kulcsszavak nélkülMás Információszervező rendszerekhez kell forduljunk, ha a kulcsszavakal történő keresés nem vezetett eredményre, vagy pedig a keresés jellegénél fogva nem fogalmazható meg egzakt módon a Kereső-kifejezés: például ha nem tudjuk, hogy hogyan is hívják pontosan a keresett fogalmat, ha csak azt tudjuk, hogy hol, mikor láttuk, stb.

Keresés téma szerintHa nem találjuk a választ, egyik lehetőség, hogy a Szabadszavas keresők segítségével nem a keresett fogalomra, hanem a fogalom témakörére keresünk rá. Másik megoldás, hogy tematikus szervezésű információforrásokhoz fordulunk (Tematikus katalógusok, linkgyűjtemények), vagy egyéb Közösségi webhelyeket keresünk fel.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

sarjú

—>gyep v. egyéb takarmánytermő terület második növedéke. Tovább

takarmánykáposzta (marhakáposzta, Brassica olera-cea convar. acephala [DC] Alef.)

a ->keresztesvirágúak családjához tartozó kétéves takarmánynövény; zöldtermést az első,... Tovább

Tovább a lexikonra