notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Láthatatlan weben található információk fellelése jóval körülményesebb, de nem lehetetlen, nemúgy a semmilyen weboldalon sem olvasható adatok esetén

Hirdetés

Hogyan keressün az interneten?

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ma már közhely, hogy az Interneten tárolt információ mennyisége robbanásszerűen növekszik. A legismertebb információ tárolására, közvetítésére és megjelenítésére alkalmas rendszer a Web (World Wide Web), amelyben a dokumentumokat szolgáltató szerverek száma milliós, a tárolt dokumentumoké pedig százmilliós nagyságrendű, s mindezen számok nagyjából hathavonta duplázódnak. A web csak egy a meglevő sok információs rendszer közül.
A keresett információ típusa alapjaiban határozza meg, hogy mit, mivel és hogyan érdemes keresni

Mit is kereshetünk a neten?A keresett információ típusa alapjaiban határozza meg, hogy mit, mivel és hogyan érdemes keresni. A keresés alapvetően a szöveges állományokra korlátozódik, mert kevés kisérleti rendszer létezik csak a kép és hang típusú anyagok keresésére.

A Szabadszavas keresőkkel csak a weben található információ egy részében, az úgynevezett Látható weben kereshetünk. A Láthatatlan weben található információk fellelése jóval körülményesebb, de nem lehetetlen, nemúgy a semmilyen weboldalon sem olvasható adatok esetén. Tehát a világ összes információjának csak egy kis része van jelen az interneten, ráadásul a fontos keresők ennek csak egy kisebb hányadát veszik fel adatbázisukba.

A webes információkeresés másik fontos szempontja, hogy milyen nyelveken keressünk. Mivel a magyar nem tartozik a Weben legelterjedtebb nyelvek közé, ezért statisztikailag nagyon nagy az esélye, hogy a kérdéses témában angolul vagy németül pl. sokkal több információ érhető el.

Hirdetés

Keresés kulcsszavakkalAz egyes Információszervező rendszerek másképp szervezik az adatokat, ezért a bennük való keresés, az információhoz való hozzáférés módja is különbözo. A szöveges információk keresése leggyakrabban Szabadszavas keresők segítségével történik, melyek teljesen automatizált módszerekkel gyűjtött adatbázisból keresik ki a megfelelő találatokat, majd rangsorolják azokat.

Azokat a szavakat és kifejezéseket (idézőjelek közötti szavak) kell megfogalmazni, melyek a lehető legpontosabban körülhatárolják a keresett dokumentumot, egyrészt pozitív (megerősítés), másrészt negatív (kizárás) alapon (pl. szerepeljen benne a cikk szó, de ne szerepeljen benne a törvénycikk szó).

Elmúltak már azok az idők, amikor gyakran találkoztunk a megadott kulcsszavak egy részét tartalmazó találatokkal. Mind a weben, mind a keresők adatbázisában annyi oldal található, hogy legtöbbször a túl sok találat okozza a problémát.

Hirdetés

Keresés kulcsszavak nélkülMás Információszervező rendszerekhez kell forduljunk, ha a kulcsszavakal történő keresés nem vezetett eredményre, vagy pedig a keresés jellegénél fogva nem fogalmazható meg egzakt módon a Kereső-kifejezés: például ha nem tudjuk, hogy hogyan is hívják pontosan a keresett fogalmat, ha csak azt tudjuk, hogy hol, mikor láttuk, stb.

Keresés téma szerintHa nem találjuk a választ, egyik lehetőség, hogy a Szabadszavas keresők segítségével nem a keresett fogalomra, hanem a fogalom témakörére keresünk rá. Másik megoldás, hogy tematikus szervezésű információforrásokhoz fordulunk (Tematikus katalógusok, linkgyűjtemények), vagy egyéb Közösségi webhelyeket keresünk fel.
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

keresetszabályozó adó

a vállalati személyi jövedelem kifizetésének szabályozását szolgálja. Az 1988-ban életbe... Tovább

B1-vitamin-hiány (aneurinhiány, tiaminhiány)

a B. idegrendszeri zavarokban, a szív és az érrendszer károsodásában mutatkozik. A Brvitamin... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 115

Átlagos értékelés: 4.9