A világ óceánjaiban él egy apró csigafajta, aminek külseje meglepően hasonlít a mitikus sárkányokra.

hirdetes

Kék sárkány, a különleges kinézetű élőlény

Kucsma Vivien, AN

A világ óceánjaiban él egy apró csigafajta, aminek külseje meglepően hasonlít a mitikus sárkányokra. Ez az apró tengeri csiga legalább olyan különös élőlény, mint a sárkányok. A víz felszínén fejjel lefelé lebeg, és mérgező medúzákra vadászik.

Kék sárkány, egy óceáni élőlény, aki a sárkányokra hasonlít
A kék sárkány, latin nevén Glaucus atlanticus, a Világ egyik legritkább és talán legszebb puhatestű állata. Hovatartozását tekintve, a kék sárkány egy, a Glaucidae-k családjába tartozó apró méretű tengeri csiga. Kifejlett egyedei körülbelül 3 centiméteresre nőnek meg. A Glaucus atlanticus-nak sok neve van. Sokan hívják tengeri fecskének, kék glaucusnak, kék sárkánynak. Kevésbé fantáziadúsabb neve a kék tengeri csiga, vagy kék óceáni csiga. 

Kék sárkány kinézete

Átlagos mérete maximum 3 cm. Színe ezüstös szürke a hátoldalán és sötét illetve halvány ezüstös kék a hasi oldalán. Sötétkék csíkok vannak a nyúlványai szélén. Teste elkeskenyedő, ellaposodó és hat nyúlvánnyal rendelkezik. Nyelvén pedig fűrészes fogak helyezkednek el. 

Hol található meg a kék sárkány?

A nyílt tengeri csupaszkopoltyús csiga megtalálható a világ óceánjaiban a mérsékelt övi és trópusi vizekben egyaránt. Találtak már ilyen csigákat Dél-Afrika keleti és déli partjainál, európai vizekben, Ausztrália keleti partján és Mozambikban is. A víz felszínén lebegve a felszíni áramlatokat meglovagolva képes haladni. Bár élőhelye igen kiterjedt mégis a világ egyik legritkább puhatestűjének számít.

hirdetes

A Glaucus hermafrodita, azaz hím és nőstény ivarszervekkel is rendelkezik. A többi csupaszkopoltyús csigától eltérően – melyek jobb oldalukkal párosodnak – ez a csigafaj a hasi oldalával párosodik. Párzás után pedig mindkét állat petefüzért rak le.

Veszélyesek a kék sárkányok?

A Glaucus atlanticus-t apró termete ellenére nem kell félteni. Kedvelt étele a rendkívül mérgező portugál gálya medúzafaj. Étrendjében szerepel még továbbá a Vellela, a Porpita porpita és a Janthina janthina is.

A kék sárkány, hasában található légbuboréknak köszönhetően fejjel lefelé lebeg a víz felszínén, és hagyja, hogy az áramlatok hajtsák előre. A természetben kevés alkalommal találkozhatunk vele, de akkor sem biztos, hogy természetes az örömünk. Ugyanis a kék sárkány mérges, csípésének hatása pedig megegyezik a portugál gálya csípésével. Nem hiába egyezik meg a csípésük, ugyanis miután elfogyasztja a csiga a portugál gályát, szétválasztja és elraktározza a mérgét saját használatra. A méreg egy különleges tömlőben összegyűlik a vékony tollszerű „ujjain.” Az összegyűlt mérget még erőteljesebb és halálosabb méreggé változtatja, mint amilyennel az elfogyasztott gálya rendelkezett.

hirdetes

Ausztráliában gyakori baleset a kék sárkány csípése. Az ausztrál gyerekek sokszor játszanak “Bluebottle” harcot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy medúzákat dobálnak egymásra. Ilyenkor megtörténik, hogy véletlenül a csiga is a kezükbe kerül és súlyos csípési sérülésekkel kell kórházba szállítani őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

További cikkek ebben a témában


kevertgyapjas juhok

azoknak a juhfajtáknak a csoportja, amelyeknek bundája felszőrök és pehelyszálak... Tovább

aerobiózis

oxigén jelenlétéhez kötött életforma; az élőlények többségére jellemző. Anyagcseréjük... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek