A világ óceánjaiban él egy apró csigafajta, aminek külseje meglepően hasonlít a mitikus sárkányokra.

Kék sárkány, a különleges kinézetű élőlény

Kucsma Vivien, AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A világ óceánjaiban él egy apró csigafajta, aminek külseje meglepően hasonlít a mitikus sárkányokra. Ez az apró tengeri csiga legalább olyan különös élőlény, mint a sárkányok. A víz felszínén fejjel lefelé lebeg, és mérgező medúzákra vadászik.

Kék sárkány, egy óceáni élőlény, aki a sárkányokra hasonlít
A kék sárkány, latin nevén Glaucus atlanticus, a Világ egyik legritkább és talán legszebb puhatestű állata. Hovatartozását tekintve, a kék sárkány egy, a Glaucidae-k családjába tartozó apró méretű tengeri csiga. Kifejlett egyedei körülbelül 3 centiméteresre nőnek meg. A Glaucus atlanticus-nak sok neve van. Sokan hívják tengeri fecskének, kék glaucusnak, kék sárkánynak. Kevésbé fantáziadúsabb neve a kék tengeri csiga, vagy kék óceáni csiga. 

Kék sárkány kinézete

Átlagos mérete maximum 3 cm. Színe ezüstös szürke a hátoldalán és sötét illetve halvány ezüstös kék a hasi oldalán. Sötétkék csíkok vannak a nyúlványai szélén. Teste elkeskenyedő, ellaposodó és hat nyúlvánnyal rendelkezik. Nyelvén pedig fűrészes fogak helyezkednek el. 

Hol található meg a kék sárkány?

A nyílt tengeri csupaszkopoltyús csiga megtalálható a világ óceánjaiban a mérsékelt övi és trópusi vizekben egyaránt. Találtak már ilyen csigákat Dél-Afrika keleti és déli partjainál, európai vizekben, Ausztrália keleti partján és Mozambikban is. A víz felszínén lebegve a felszíni áramlatokat meglovagolva képes haladni. Bár élőhelye igen kiterjedt mégis a világ egyik legritkább puhatestűjének számít.

A Glaucus hermafrodita, azaz hím és nőstény ivarszervekkel is rendelkezik. A többi csupaszkopoltyús csigától eltérően – melyek jobb oldalukkal párosodnak – ez a csigafaj a hasi oldalával párosodik. Párzás után pedig mindkét állat petefüzért rak le.

Veszélyesek a kék sárkányok?

A Glaucus atlanticus-t apró termete ellenére nem kell félteni. Kedvelt étele a rendkívül mérgező portugál gálya medúzafaj. Étrendjében szerepel még továbbá a Vellela, a Porpita porpita és a Janthina janthina is.

A kék sárkány, hasában található légbuboréknak köszönhetően fejjel lefelé lebeg a víz felszínén, és hagyja, hogy az áramlatok hajtsák előre. A természetben kevés alkalommal találkozhatunk vele, de akkor sem biztos, hogy természetes az örömünk. Ugyanis a kék sárkány mérges, csípésének hatása pedig megegyezik a portugál gálya csípésével. Nem hiába egyezik meg a csípésük, ugyanis miután elfogyasztja a csiga a portugál gályát, szétválasztja és elraktározza a mérgét saját használatra. A méreg egy különleges tömlőben összegyűlik a vékony tollszerű „ujjain.” Az összegyűlt mérget még erőteljesebb és halálosabb méreggé változtatja, mint amilyennel az elfogyasztott gálya rendelkezett.

Ausztráliában gyakori baleset a kék sárkány csípése. Az ausztrál gyerekek sokszor játszanak “Bluebottle” harcot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy medúzákat dobálnak egymásra. Ilyenkor megtörténik, hogy véletlenül a csiga is a kezükbe kerül és súlyos csípési sérülésekkel kell kórházba szállítani őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-29

Ezért NE használj rovarcsapdát tavasszal virágzáskor

Ne öld meg a méheket! Ezért káros a rovarcsapda használata a tavaszi virágzásnál. Mutatjuk miért fontosak a méhek a beporzáshoz, és hogyan védheted őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánytök (Cucurbíta maxima Duch.)

a tökfélék (Cucurbitaceae) család tagja. Erős gyökerei mélyen (2 m-ig is) lehatolnak. Szára... Tovább

vadöntözés

az —>árasztó öntözésnek olyan módja, amelynél a rendelkezésre álló... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek