A világ óceánjaiban él egy apró csigafajta, aminek külseje meglepően hasonlít a mitikus sárkányokra. Csak a méretük különbözik, ugyan is az óceáni kék sárkány elfér a tenyeredben.

hirdetes

Kék sárkány

Kucsma Vivien

A világ óceánjaiban él egy apró csigafajta, aminek külseje meglepően hasonlít a mitikus sárkányokra. Ez az apró tengeri csiga legalább olyan különös élőlény, mint a sárkányok. A víz felszínén fejjel lefelé lebeg, és mérgező medúzákra vadászik.

Különleges teremtmény az óceán mélyéről: a kék sárkány
A kék sárkány, latin nevén Glaucus atlanticus, a Világ egyik legritkább és talán legszebb puhatestű állata. Hovatartozását tekintve, a kék sárkány egy, a Glaucidae-k családjába tartozó apró méretű tengeri csiga. Kifejlett egyedei körülbelül 3 centiméteresre nőnek meg. A Glaucus atlanticus-nak sok neve van. Sokan hívják tengeri fecskének, kék glaucusnak, kék sárkánynak. Kevésbé fantáziadúsabb neve a kék tengeri csiga, vagy kék óceáni csiga. 

 

Különleges teremtmény az óceán mélyéről: a kék sárkány

Átlagos mérete maximum 3 cm. Színe ezüstös szürke a hátoldalán és sötét illetve halvány ezüstös kék a hasi oldalán. Sötétkék csíkok vannak a nyúlványai szélén. Teste elkeskenyedő, ellaposodó és hat nyúlvánnyal rendelkezik. Nyelvén pedig fűrészes fogak helyezkednek el. 

 

A nyílt tengeri csupaszkopoltyús csiga megtalálható a világ óceánjaiban a mérsékelt övi és trópusi vizekben egyaránt. Találtak már ilyen csigákat Dél-Afrika keleti és déli partjainál, európai vizekben, Ausztrália keleti partján és Mozambikban is. A víz felszínén lebegve a felszíni áramlatokat meglovagolva képes haladni. Bár élőhelye igen kiterjedt mégis a világ egyik legritkább puhatestűjének számít.

hirdetes
Különleges teremtmény az óceán mélyéről: a kék sárkány

A Glaucus atlanticus-t apró termete ellenére nem kell félteni. Kedvelt étele a rendkívül mérgező portugál gálya medúzafaj. Étrendjében szerepel még továbbá a Vellela, a Porpita porpita és a Janthina janthina is.

 

A kék sárkány, hasában található légbuboréknak köszönhetően fejjel lefelé lebeg a víz felszínén, és hagyja, hogy az áramlatok hajtsák előre. A természetben kevés alkalommal találkozhatunk vele, de akkor sem biztos, hogy természetes az örömünk. Ugyanis a kék sárkány mérges, csípésének hatása pedig megegyezik a portugál gálya csípésével. Nem hiába egyezik meg a csípésük, ugyanis miután elfogyasztja a csiga a portugál gályát, szétválasztja és elraktározza a mérgét saját használatra. A méreg egy különleges tömlőben összegyűlik a vékony tollszerű „ujjain.” Az összegyűlt mérget még erőteljesebb és halálosabb méreggé változtatja, mint amilyennel az elfogyasztott gálya rendelkezett.

hirdetes
Különleges teremtmény az óceán mélyéről: a kék sárkány

A Glaucus hermafrodita, azaz hím és nőstény ivarszervekkel is rendelkezik. A többi csupaszkopoltyús csigától eltérően – melyek jobb oldalukkal párosodnak – ez a csigafaj a hasi oldalával párosodik. Párzás után pedig mindkét állat petefüzért rak le.

 

Ausztráliában gyakori baleset a kék sárkány csípése. Az ausztrál gyerekek sokszor játszanak “Bluebottle” harcot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy medúzákat dobálnak egymásra. Ilyenkor megtörténik, hogy véletlenül a csiga is a kezükbe kerül és súlyos csípési sérülésekkel kell kórházba szállítani őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


talajmintavevő gép

a drótférgek, cserebogárpajorok és egyéb talajban levő kártevők elleni védekezéshez, a... Tovább

fekély (ulkusz, ulcus)

kóros folyamatok során a nyálkahártyában, a bőrben v. a módosult hámképletekben keletkező... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok