A világ óceánjaiban él egy apró csigafajta, aminek külseje meglepően hasonlít a mitikus sárkányokra.

hirdetes

Kék sárkány, a különleges kinézetű élőlény

Kucsma Vivien, AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A világ óceánjaiban él egy apró csigafajta, aminek külseje meglepően hasonlít a mitikus sárkányokra. Ez az apró tengeri csiga legalább olyan különös élőlény, mint a sárkányok. A víz felszínén fejjel lefelé lebeg, és mérgező medúzákra vadászik.

Kék sárkány, egy óceáni élőlény, aki a sárkányokra hasonlít
A kék sárkány, latin nevén Glaucus atlanticus, a Világ egyik legritkább és talán legszebb puhatestű állata. Hovatartozását tekintve, a kék sárkány egy, a Glaucidae-k családjába tartozó apró méretű tengeri csiga. Kifejlett egyedei körülbelül 3 centiméteresre nőnek meg. A Glaucus atlanticus-nak sok neve van. Sokan hívják tengeri fecskének, kék glaucusnak, kék sárkánynak. Kevésbé fantáziadúsabb neve a kék tengeri csiga, vagy kék óceáni csiga. 

Kék sárkány kinézete

Átlagos mérete maximum 3 cm. Színe ezüstös szürke a hátoldalán és sötét illetve halvány ezüstös kék a hasi oldalán. Sötétkék csíkok vannak a nyúlványai szélén. Teste elkeskenyedő, ellaposodó és hat nyúlvánnyal rendelkezik. Nyelvén pedig fűrészes fogak helyezkednek el. 

Hol található meg a kék sárkány?

A nyílt tengeri csupaszkopoltyús csiga megtalálható a világ óceánjaiban a mérsékelt övi és trópusi vizekben egyaránt. Találtak már ilyen csigákat Dél-Afrika keleti és déli partjainál, európai vizekben, Ausztrália keleti partján és Mozambikban is. A víz felszínén lebegve a felszíni áramlatokat meglovagolva képes haladni. Bár élőhelye igen kiterjedt mégis a világ egyik legritkább puhatestűjének számít.

hirdetes

A Glaucus hermafrodita, azaz hím és nőstény ivarszervekkel is rendelkezik. A többi csupaszkopoltyús csigától eltérően – melyek jobb oldalukkal párosodnak – ez a csigafaj a hasi oldalával párosodik. Párzás után pedig mindkét állat petefüzért rak le.

Veszélyesek a kék sárkányok?

A Glaucus atlanticus-t apró termete ellenére nem kell félteni. Kedvelt étele a rendkívül mérgező portugál gálya medúzafaj. Étrendjében szerepel még továbbá a Vellela, a Porpita porpita és a Janthina janthina is.

A kék sárkány, hasában található légbuboréknak köszönhetően fejjel lefelé lebeg a víz felszínén, és hagyja, hogy az áramlatok hajtsák előre. A természetben kevés alkalommal találkozhatunk vele, de akkor sem biztos, hogy természetes az örömünk. Ugyanis a kék sárkány mérges, csípésének hatása pedig megegyezik a portugál gálya csípésével. Nem hiába egyezik meg a csípésük, ugyanis miután elfogyasztja a csiga a portugál gályát, szétválasztja és elraktározza a mérgét saját használatra. A méreg egy különleges tömlőben összegyűlik a vékony tollszerű „ujjain.” Az összegyűlt mérget még erőteljesebb és halálosabb méreggé változtatja, mint amilyennel az elfogyasztott gálya rendelkezett.

hirdetes

Ausztráliában gyakori baleset a kék sárkány csípése. Az ausztrál gyerekek sokszor játszanak “Bluebottle” harcot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy medúzákat dobálnak egymásra. Ilyenkor megtörténik, hogy véletlenül a csiga is a kezükbe kerül és súlyos csípési sérülésekkel kell kórházba szállítani őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-03-22

Így ne gyomlálj! - 5 gyomlálási hiba, amely sokkal nehezebbé teszi a kertészkedést

A gyomlálás nem tűnik bonyolult dolognak, viszont vannak alapszabályok, amiket jó, ha betartasz. Ezeket a hibákat pedig jobb elkerülni, csak nehezítik a dolgod!

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-24

Túl árnyékos a kerted? - ezek a kültéri növények imádják az árnyékot

Ha túl árnyékos a kerted, akkor se búsulj, mert ezek a növények imádják az árnyékot, ezért érdemes a listából legalább egyet elültetned az árnyékos kertedbe!

2023-02-28

Ezért ne etesd a kacsákat kenyérrel

Sokan szoktuk etetni a kacsákat kenyérrel, azonban nagyon is káros az egészségük számára ez a fajta étel: mutatjuk, miért ne etesd te sem a kacsákat kenyérrel!

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-02

Így lehet megszabadulni a 4 legrosszabb kerti kártevőtől

Itt a tavasz, bár az időjárás még kicsit sem tavaszias, de lassan megjelennek a kerti kártevők is: ezek a legjobb tippjeink a 4 legártalmasabb kártevő ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Abel

Tavaszi zab Cél: csupasz étkezési és takarmány zab Leírás:A fajta növekedési típusa... Tovább

Gyomirtó Gesagard 500 FW

Csattanó maszlag és más kétszikű gyomok ellen, gyors kezdeti hatással napraforgó, burgonya,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek