notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szaktanácsadó, vidékfejlesztési program, agrár ágazat,

Hirdetés

Kedvező változás előtt a szaktanácsadás szabályozása

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A tartós kapcsolatra és kölcsönös bizalomra épülő, felelősségteljes szaktanácsadás egyik fontos alapfeltételét veszi figyelembe a tervezett VM rendeletmódosítás, amely alapján egyazon gazdálkodóval minden évben lehetne kötni támogatott szaktanácsadási szerződést. A VM előterjesztésének célja a gazdálkodók igényeinek jobban megfelelő gyakoribb és egyszerűbb igénybevétel lehetőségének biztosítása az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (a továbbiakban: ÚMVP) Monitoring Bizottságának a 2011. június 29-i ülésén hozott döntésének megfelelően.
EU előírásoknak megfelelő szaktanácsadási rendszer

Módosul a szaktanácsadási rendelet
Ez az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 52/2007. (VI. 28.) FVM rendeletnek (szaktanácsadási jogcímrendelet) módosításával lehetséges, mely összhangban van az EU Bizottságnak a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszer alkalmazásáról 2010 novemberében készített jelentésében (COM (2010) 665) megfogalmazott ajánlásokkal és javaslatokkal is.


Visszaigényelhető szaktanácsadási díj

HirdetésA 2007 óta az agrár-vidékfejelsztési tárca által kezelt szaktanácsadói névjegyzékben szereplő tanácsadók, valamint akkreditált területi szaktanácsadási központok részvételével működik hazánkban az EU előírásoknak megfelelő gazdálkodói szaktanácsadási rendszer (Farm Advisory System). A rendszer lényeges mozgató eleme, hogy a gazdálkodó a szaktanácsadási díj 80%-át támogatás formájában visszaigényelheti.

Kezdetben a szabályozás a hét éves időszakban egy adott gazdálkodóval csupán egy alkalommal történő támogatott éves szerződés kötését engedte meg, ezt egy későbbi módosítás azzal enyhítette, hogy alapos indoklás megléte esetén az első szerződést két további alkalommal meg lehetett fejelni.

Ugyanakkor a rendszer indulása óta jelentős igény mutatkozik arra is, hogy amennyiben egy adott gazdálkodóval a szaktanácsadó folyamatos munkakapcsolatban áll - amely a professzionális szolgáltatók tipikus élethelyzete -, a támogatást akár minden évben igénybe lehessen venni. 

Sajnálatosan nincs mindenki tisztában a szaktanácsadás lényegi elemeivel, sokan érdekből vagy tudatlanságból összetévesztik az egyirányú, felelősségvállalás nélküli gazda-tájékoztatást a felelősségvállalásra, tartós, személyes kapcsolatra, bizalomra épülő, jogilag számonkérhető, piaci alapú, probléma megoldó szaktanácsadással. Ezért is kedvező jel a szaktárca előterjesztése, amely igazolni látszik az alapfogalmak figyelembe vételét.

Az új szabályozás szerint a legalább 2 EUME méretű gazdasággal rendelkező mezőgazdasági termelő, a legalább 1 EUME méretű gazdasággal rendelkező kertészeti termelő és a legalább 1 hektár üzemi területtel rendelkező erdőgazdálkodó a 2007-2013 év időszakban minden évben igénybe veheti a szaktanácsadási szolgáltatást, évenként 700 eurónak megfelelő forint összegig terjedő támogatással. Ehhez – a korábbi szabályozástól eltérően – nem szükséges indokolni az ismételt igénybe vételt sem jogszabályi hivatkozással, sem más módon.

A szaktanácsadással foglalkozó szervezetek üdvözlik az előterjesztést, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a rendszer számos további eleme javításra szorul. Többek között a Vidékfejlesztési Szaktanácsadók Országos Szövetsége (VSZOSZ) tett le ez év első felében a döntéshozók asztalára olyan javaslatcsomagot, amely a fentieken túl komplex módon a minőségügyre, a kifizetési rendszerre, a jogcím kapcsolatokra és sok egyéb területre kiterjed.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

78/2006. (XI. 17.) FVM rendelet

a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I.... Tovább

szőnyegrend

A kaszálógépek után lazán szétterítve maradó szálas termény. Előnye, hogy gyorsabban... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 104

Átlagos értékelés: 4.8