Ezeknek a kecskéknek egyáltalán nincs tériszonyuk

hirdetes

Ezek a kecskék aztán nem félnek a magasban

Petra, AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tévedés azt gondolni, hogy ezek az állatok megőrültek, vagy eltévedtek fönt a hegyekben. Az már viszont közelít az igazsághoz, hogy az ösztöneik vezették fel őket a hegyekbe - ugyanis ők ezen a terepen érzik otthon magukat. Nehéz elképzelni, de így van!

Kecskék a hegyekben

A hegyi kecske

A vadon élő állatoknak néha muszáj kiskapukat találniuk ahhoz, hogy képesek legyenek túlélni a veszélyes ragadozókat. Nos, ez a hegyi kecskéknek sikerült. Ugyanis ők olyan extrém helyeken érzik magukat biztonságban, amikre még ránézni is rossz, nemhogy még felmászni oda. Viszont a hegyekben élő kecskék megteszik, hisz ők ezen a terepen érzik jól magukat.

Hegymászókat megszégyenítő ügyességgel másznak fel ezekre a barátságtalan, sziklás hegyekre, ráadásul még táplálékot is találnak maguknak: füveket és ásványi sókat esznek. Furcsa belegondolni, hogy ezek az állatok mekkora teljesítményre képesek, amik lehet, hogy még egy profi hegymászónak is kihívást jelentenének. De ezek a kecskék simán megállják ott a helyüket, sőt, még a kicsinyeiket is fölviszik osa magukkal. Bár nincs rajta mit csodálkozni, hisz benne van a vérükben a hegymászás, de akkor is elképesztő, hogy milyen nyugodtan legelésznek odafönt a magasban!

A hegyi kecskék különleges patája

Ezek a kecskék különleges patájuknak köszönhetik, hogy képesek felmászni ilyen extrém magas helyekre. Ugyan patás állatok, viszont a patájuk nem olyan, mint a ló patája. A hegyi kecskék patáinak éle merev és kemény, viszont a belseje puha. Ez teszi lehetővé számukra azt, hogy könyedén mozogjanak ezeken a sziklás, kavicsos terepeken és hogy meg tudjanak kapaszkodni a sziklák repedéseiben. Ezeknek az állatoknak gyakorlatilag a patájuk a hegymászó felszerelésük, a szaktudásuk pedig az ösztöneikben van.

Hegyi kecskék tápláléka a magasban

Ez az életmód pedig annak ellenére, hogy veszélyes - bár ez ezeket a kecskéket valószínű, egyáltalán nem zavarja - számtalan előnyt biztosít ezeknek a növényevő állatoknak. Az első és legfontosabb, hogy meg tudjanak megenkülni az erősebb ragadozók elől. Márpedig ezekre sziklás hegyekre nem sok ragadozó tudna utánuk felmászni - legalábbis azok, akik a szárazföldhöz vannak kötve. A másik nagy előnye ennek az életmódnak a sok ásványi anyagokban gazdag táplálék, amit valószínű, nem sokan kapkodnak el előlük. A hegyi kecskéknek viszont még az se jelent akadályt, ha leesik a hó. Ők ugyanis jeges, csúszós terepen is megállják a helyüket, és még a napi betevőt is megtalálják a hó alatt.

Mindent összevetve érdekes látvány, hogy ezek az esetlennek és gyámoltalannak látszó állatok mennyire meg tudják állni a helyüket egy olyan veszélyes terepen, ahonnan még a legveszélyesebb ragadozók is menekülnének. Borzongató látvány, hogy milyen nyugodtan legelésznek a magasban és egyáltalán nem hatja meg őket, hogy ki tudja, hány száz méteres mélység tátong alattuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

Az ősz a gombák szezonja: készítsd el te is ezt a fenséges gombás rizottót!

Nekem a kedvenc évszakom az ősz és imádok minden őszi ételt, elhoztam most a kedvenc gombás rizottó receptemet, gyere, próbáld ki te is, nem fogod megbánni!

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

Legfinomabb őszi sütemény recept, amit még sütni se kell: almás-diós pite

Ebben a cikkben megosztjuk veled a legfinomabb őszi sütemény titkát, ami ráadásul egyetlen sütőhöz sem szükséges: almás-diós őszi sütemény recept, sütés nélkül!

2023-10-02

A főváros különleges mókusparkja egész ősszel ingyenesen látogatható

Lehetne jobb őszi programot találni, mint a természetben sétálni, ücsörögni, kicsit lelassulni és mókusokat, madarakat nézegetni? Mutatjuk merre van a mókuspark!

2023-10-02

Így nevelhetsz hidegtűrő banánfákat egy trópusi kertben, még hűvösebb éghajlaton is

A banánfa általában a trópusi és szubtrópusi klímákat kedveli, és a meleg időjárásban rendkívül jól nő. Azonban hidegebb éghajlaton is nevelhetünk banánfát!

2023-10-02

Hogyan kell metszeni a petrezselymet a bokrosabb növényhez – egyszerű tippek petrezselyem termesztéshez

A petrezselymet sokan termesztik saját kertjükben vagy otthoni konyhakertben, mivel frissen szedve a legjobb ízélményt nyújtja. Petrezselyem metszésével dúsabb bokrot kapunk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aszó

időszakos vízfolyás mentén kialakult —>gyep, amely zápor v. hóolvadás után jut... Tovább

granulóma

baktériumok, gombák, paraziták, idegentestek és nehezen lebontható vegyi anyagok hatására a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek