Ezeknek a kecskéknek egyáltalán nincs tériszonyuk

hirdetes

Ezek a kecskék aztán nem félnek a magasban

Petra

Tévedés azt gondolni, hogy ezek az állatok megőrültek, vagy eltévedtek fönt a hegyekben. Az már viszont közelít az igazsághoz, hogy az ösztöneik vezették fel őket a hegyekbe - ugyanis ők ezen a terepen érzik otthon magukat. Nehéz elképzelni, de így van!

Kecskék

A vadon élő állatoknak néha muszáj kiskapukat találniuk ahhoz, hogy képesek legyenek túlélni a veszélyes ragadozókat. Nos, ez a hegyi kecskéknek sikerült. Ugyanis ők olyan extrém helyeken érzik magukat biztonságban, amikre még ránézni is rossz, nemhogy még felmászni oda. Viszont a hegyekben élő kecskék megteszik, hisz ők ezen a terepen érzik jól magukat. Hegymászókat megszégyenítő ügyességgel másznak fel ezekre a barátságtalan, sziklás hegyekre, ráadásul még táplálékot is találnak maguknak: füveket és ásványi sókat esznek. Furcsa belegondolni, hogy ezek az állatok mekkora teljesítményre képesek, amik lehet, hogy még egy profi hegymászónak is kihívást jelentenének. De ezek a kecskék simán megállják ott a helyüket, sőt, még a kicsinyeiket is fölviszik osa magukkal. Bár nincs rajta mit csodálkozni, hisz benne van a vérükben a hegymászás, de akkor is elképesztő, hogy milyen nyugodtan legelésznek odafönt a magasban!

 

Kecskék

Ezek a kecskék különleges patájuknak köszönhetik, hogy képesek felmászni ilyen extrém magas helyekre. Ugyan patás állatok, viszont a patájuk nem olyan, mint a ló patája. A hegyi kecskék patáinak éle merev és kemény, viszont a belseje puha. Ez teszi lehetővé számukra azt, hogy könyedén mozogjanak ezeken a sziklás, kavicsos terepeken és hogy meg tudjanak kapaszkodni a sziklák repedéseiben. Ezeknek az állatoknak gyakorlatilag a patájuk a hegymászó felszerelésük, a szaktudásuk pedig az ösztöneikben van.

 

Egyébként a képek nemcsak egy fajta kecskét ábrázolnak, hanem találunk közöttük alpesi kőszáli kecskét, hegyi kecskét és egy olyan kecskét is, ami az USA-ban őshonos és mondhatni, félig antilop. Ez utóbbi az egyetlen kaukktojás, viszont a többi kép mind kecskéket ábrázol, akik egyáltalán nem félnek a magasban.

 

Kecskék

Ez az életmód pedig annak ellenére, hogy veszélyes - bár ez ezeket a kecskéket valószínű, egyáltalán nem zavarja - számtalan előnyt biztosít ezeknek a növényevő állatoknak. Az első és legfontosabb, hogy meg tudjanak megenkülni az erősebb ragadozók elől. Márpedig ezekre sziklás hegyekre nem sok ragadozó tudna utánuk felmászni - legalábbis azok, akik a szárazföldhöz vannak kötve. A másik nagy előnye ennek az életmódnak a sok ásványi anyagokban gazdag táplálék, amit valószínű, nem sokan kapkodnak el előlük. A hegyi kecskéknek viszont még az se jelent akadályt, ha leesik a hó. Ők ugyanis jeges, csúszós terepen is megállják a helyüket, és még a napi betevőt is megtalálják a hó alatt.

Kecskék

Mindent összevetve érdekes látvány, hogy ezek az esetlennek és gyámoltalannak látszó állatok mennyire meg tudják állni a helyüket egy olyan veszélyes terepen, ahonnan még a legveszélyesebb ragadozók is menekülnének. Borzongató látvány, hogy milyen nyugodtan legelésznek a magasban és egyáltalán nem hatja meg őket, hogy ki tudja, hány száz méteres mélység tátong alattuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


aromás szénhidrogének

váltakozó egyes és kettős kötéseket tartalmazó hattagú, csak szénatomokból felépített... Tovább

91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelet

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés