Ezeknek a kecskéknek egyáltalán nincs tériszonyuk

hirdetes

Ezek a kecskék aztán nem félnek a magasban

Petra, AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tévedés azt gondolni, hogy ezek az állatok megőrültek, vagy eltévedtek fönt a hegyekben. Az már viszont közelít az igazsághoz, hogy az ösztöneik vezették fel őket a hegyekbe - ugyanis ők ezen a terepen érzik otthon magukat. Nehéz elképzelni, de így van!

Kecskék a hegyekben

A hegyi kecske

A vadon élő állatoknak néha muszáj kiskapukat találniuk ahhoz, hogy képesek legyenek túlélni a veszélyes ragadozókat. Nos, ez a hegyi kecskéknek sikerült. Ugyanis ők olyan extrém helyeken érzik magukat biztonságban, amikre még ránézni is rossz, nemhogy még felmászni oda. Viszont a hegyekben élő kecskék megteszik, hisz ők ezen a terepen érzik jól magukat.

Hegymászókat megszégyenítő ügyességgel másznak fel ezekre a barátságtalan, sziklás hegyekre, ráadásul még táplálékot is találnak maguknak: füveket és ásványi sókat esznek. Furcsa belegondolni, hogy ezek az állatok mekkora teljesítményre képesek, amik lehet, hogy még egy profi hegymászónak is kihívást jelentenének. De ezek a kecskék simán megállják ott a helyüket, sőt, még a kicsinyeiket is fölviszik osa magukkal. Bár nincs rajta mit csodálkozni, hisz benne van a vérükben a hegymászás, de akkor is elképesztő, hogy milyen nyugodtan legelésznek odafönt a magasban!

A hegyi kecskék különleges patája

Ezek a kecskék különleges patájuknak köszönhetik, hogy képesek felmászni ilyen extrém magas helyekre. Ugyan patás állatok, viszont a patájuk nem olyan, mint a ló patája. A hegyi kecskék patáinak éle merev és kemény, viszont a belseje puha. Ez teszi lehetővé számukra azt, hogy könyedén mozogjanak ezeken a sziklás, kavicsos terepeken és hogy meg tudjanak kapaszkodni a sziklák repedéseiben. Ezeknek az állatoknak gyakorlatilag a patájuk a hegymászó felszerelésük, a szaktudásuk pedig az ösztöneikben van.

Hegyi kecskék tápláléka a magasban

Ez az életmód pedig annak ellenére, hogy veszélyes - bár ez ezeket a kecskéket valószínű, egyáltalán nem zavarja - számtalan előnyt biztosít ezeknek a növényevő állatoknak. Az első és legfontosabb, hogy meg tudjanak megenkülni az erősebb ragadozók elől. Márpedig ezekre sziklás hegyekre nem sok ragadozó tudna utánuk felmászni - legalábbis azok, akik a szárazföldhöz vannak kötve. A másik nagy előnye ennek az életmódnak a sok ásványi anyagokban gazdag táplálék, amit valószínű, nem sokan kapkodnak el előlük. A hegyi kecskéknek viszont még az se jelent akadályt, ha leesik a hó. Ők ugyanis jeges, csúszós terepen is megállják a helyüket, és még a napi betevőt is megtalálják a hó alatt.

Mindent összevetve érdekes látvány, hogy ezek az esetlennek és gyámoltalannak látszó állatok mennyire meg tudják állni a helyüket egy olyan veszélyes terepen, ahonnan még a legveszélyesebb ragadozók is menekülnének. Borzongató látvány, hogy milyen nyugodtan legelésznek a magasban és egyáltalán nem hatja meg őket, hogy ki tudja, hány száz méteres mélység tátong alattuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2023-01-02

A legjobb madáreleségek: 7 dolog, amit adj a madaraknak télen

Szeretnél segíteni télen a madaraknak? De nem tudod,milyen eleséggel készülj a télre, miket tegyél az etetőbe? Mutatjuk a legjobb madáreleségeket a télre!

2022-11-17

Ehetnek a cicák felvágottat? Mennyire valók a csemegehúsok a macskáknak?

Ha tegyük fel, egy pulyka szendvicset eszel, egészen nagy esély van rá, hogy macskád kérni fog majd belőle. Adhatsz belőle neki, milyen felvágottat ehetnek?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vöröshagyma vegyszeres gyomirtása

a vöröshagymának gyak.-lag nincsen gyomelnyomó képessége, ezért az egész tenyészidőszak... Tovább

2007. évi XVI. törvény

egyes agrár tárgyú törvények módosításáról   Az állattenyésztésrõl... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek