Ezeknek a kecskéknek egyáltalán nincs tériszonyuk

Ezek a kecskék aztán nem félnek a magasban

Petra, AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tévedés azt gondolni, hogy ezek az állatok megőrültek, vagy eltévedtek fönt a hegyekben. Az már viszont közelít az igazsághoz, hogy az ösztöneik vezették fel őket a hegyekbe - ugyanis ők ezen a terepen érzik otthon magukat. Nehéz elképzelni, de így van!

Kecskék a hegyekben

A hegyi kecske

A vadon élő állatoknak néha muszáj kiskapukat találniuk ahhoz, hogy képesek legyenek túlélni a veszélyes ragadozókat. Nos, ez a hegyi kecskéknek sikerült. Ugyanis ők olyan extrém helyeken érzik magukat biztonságban, amikre még ránézni is rossz, nemhogy még felmászni oda. Viszont a hegyekben élő kecskék megteszik, hisz ők ezen a terepen érzik jól magukat.

Hegymászókat megszégyenítő ügyességgel másznak fel ezekre a barátságtalan, sziklás hegyekre, ráadásul még táplálékot is találnak maguknak: füveket és ásványi sókat esznek. Furcsa belegondolni, hogy ezek az állatok mekkora teljesítményre képesek, amik lehet, hogy még egy profi hegymászónak is kihívást jelentenének. De ezek a kecskék simán megállják ott a helyüket, sőt, még a kicsinyeiket is fölviszik osa magukkal. Bár nincs rajta mit csodálkozni, hisz benne van a vérükben a hegymászás, de akkor is elképesztő, hogy milyen nyugodtan legelésznek odafönt a magasban!

A hegyi kecskék különleges patája

Ezek a kecskék különleges patájuknak köszönhetik, hogy képesek felmászni ilyen extrém magas helyekre. Ugyan patás állatok, viszont a patájuk nem olyan, mint a ló patája. A hegyi kecskék patáinak éle merev és kemény, viszont a belseje puha. Ez teszi lehetővé számukra azt, hogy könyedén mozogjanak ezeken a sziklás, kavicsos terepeken és hogy meg tudjanak kapaszkodni a sziklák repedéseiben. Ezeknek az állatoknak gyakorlatilag a patájuk a hegymászó felszerelésük, a szaktudásuk pedig az ösztöneikben van.

Hegyi kecskék tápláléka a magasban

Ez az életmód pedig annak ellenére, hogy veszélyes - bár ez ezeket a kecskéket valószínű, egyáltalán nem zavarja - számtalan előnyt biztosít ezeknek a növényevő állatoknak. Az első és legfontosabb, hogy meg tudjanak megenkülni az erősebb ragadozók elől. Márpedig ezekre sziklás hegyekre nem sok ragadozó tudna utánuk felmászni - legalábbis azok, akik a szárazföldhöz vannak kötve. A másik nagy előnye ennek az életmódnak a sok ásványi anyagokban gazdag táplálék, amit valószínű, nem sokan kapkodnak el előlük. A hegyi kecskéknek viszont még az se jelent akadályt, ha leesik a hó. Ők ugyanis jeges, csúszós terepen is megállják a helyüket, és még a napi betevőt is megtalálják a hó alatt.

Mindent összevetve érdekes látvány, hogy ezek az esetlennek és gyámoltalannak látszó állatok mennyire meg tudják állni a helyüket egy olyan veszélyes terepen, ahonnan még a legveszélyesebb ragadozók is menekülnének. Borzongató látvány, hogy milyen nyugodtan legelésznek a magasban és egyáltalán nem hatja meg őket, hogy ki tudja, hány száz méteres mélység tátong alattuk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

2024-06-21

Kullancs a bőr alatt: így vedd észre a leghamarabb!

A kullancscsípés felismerése sajnos nem egyszerű, mivel nem okoz azonnali viszketést. Ismerd fel a jeleket időben és tudd meg, mit tehetsz a csípés ellen!

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-03-04

A juhászok is készülnek a húsvétra

Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel, ezért a juhászok is készülnek.

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Triton (Nord 1166)

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

Csávázó Poncho

Rovarölő csávázószer kukorica vetőmag csávázására.Hatóanyag: 600 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek