A karácsony szimbólumai

hirdetes

A karácsony sokak által alig ismert szimbólumai

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A karácsony az egyik legfontosabb és legszebb ünnepünk. Ilyenkor fenyőfát vásárolunk és díszeket aggatunk rá, azt viszont kevesen tudják, hogy ezeknek fontos jelentőségük van. Mostani cikkemben elmondom, milyen jelentésük van a karácsonyi díszeknek, érdemes velem tartani! 

A karácsony szimbólumait mutatom be

A karácsony szimbólumai – A karácsonyfa

Kezdjük is a sort azonnal a karácsonyfával – zöld színe az új élet reményét szimbolizálja, ágai spirális elrendezése pedig az életspirált mintázzák. Fenyőfát úgy érdemes választani az ünnepekre, hogy az ágaiból formált spirálszerkezet arányos legyen, ne legyenek ugrások, kihagyások, a csúcsa az ég felé törjön, és ez a rész is életerős, ép legyen. A legjobb, ha gyökeres fát emelünk ki és az ünnepek után kiültetjük valahova, mivel a halott életspirálnak, tehát a kivágott fának nincs ereje. 

A karácsony szimbólumai – A gömbforma

A gömb a teljességet jelképezi, Földünk és a további bolygók is gömbalakúak. A karácsonyfára akasztott gömbformák a Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik. A díszek többnyire üvegből készültek, tehát törékenyek, mégis a karácsonyfa egyik legfontosabb elemei.

hirdetes

A fények szépen megcsillannak a felületükön, kissé eltorzítva tükrözik vissza a karácsony életfáját. A gömbdíszek színeit úgy kell megválasztani, hogy a szín egységben legyen a törekvéseinket, ha pedig a darabszámot nézzük, mindenképpen minimum annyit helyezzünk a fára, ahány bolygó van, vagyis kilencet. 

hirdetes

A karácsony szimbólumai – Csillagok 

Egyre jobban terjed el az, hogy a karácsonyfára Dávid csillagot akasztunk. Ez a hagyományos zsidó jelkép fontos szerepet tölt be a fán, pedig a zsidó kultúrában nem ünneplik a karácsonyt. Ez a bizonyos hatágú csillag Dávid pajzsa, eredetileg nemcsak zsidó jelkép volt – két egyenlőszárú háromszög együttese, jelképezi a férfit és a nőt, a levegőt és a földet, a tüzet és a vizet, az anyagot és a lelket, az ellentétpárok egységét. Ugyanakkor az Istenember csillaga, vagyis az ötágú csillag is lehet karácsonyi jelkép. 

A karácsony szimbólumai – Alma és dió

Az eredendő bűnre, a tudás megszerzésére emlékeztet minket a karácsonyfára kötött alma, a dió pedig köztudottan egy bölcsességjelkép. A kicsinyke dió az emberi agyhoz hasonlítható mintázattal rendelkezik, és magjában ott rejtőzik a hatalmas fa lehetősége – ennek a fának viszont rengeteg időre van szüksége ahhoz, hogy teremjen. Éppen ezért a dió a jövendő nemzedékbe vetett hitet jelképezi, az aranydió és az aranyalma pedig a fénylő bölcsességet. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

légzés

a szervezet nyomáskülönbségen alapuló gázcseréje, az oxigénfelvételt és a... Tovább

76/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

az egyes kereskedelmi vállalkozások által 2007. évben igénybe vehetõ csekély összegû... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony