Karácsonyi nagytakarítási feladatok - Így készítsd fel a házat az ünnepekre

Karácsonyi nagy takarítás – 9 feladat, amit soha nem hagyok ki a nagy nap előtt

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha a karácsonyra gondolunk, valószínűleg nem a teltházas takarítás lesz az első dolog, ami eszünkbe jut. Amikor vendégeink jönnek-mennek a szezon során, a ház kiváló állapotának biztosítása éppolyan fontos, mint a karácsonyi díszek díszítése.

karácsonyi nagytakarítás

Ezt ne hagyd ki a karácsonyi nagytakarítás során!

A karácsonyi készülődés nem áll meg a dekorációnál, ezek azok a létfontosságú takarítási feladatok, amelyeket a nagy nap előtt végzek el. Vagy legalábbis én ebben hiszek. Ezért szokásom, hogy néhány nagyobb takarítási feladatot megoldok, mielőtt eljön a nagy nap. A konyha takarításától a vendégszoba legapróbb részleteiig történő előkészítéséig semmi sem hasonlítható egy jó téli takarításhoz, amely barátságosabbá teszi a házat az ünnepekre.

Ezt a kilenc takarítási tippet ajánlom, hogy házad tökéletes állapotba kerüljön a karácsonyi ünnepségek megrendezéséhez minden évben.

1.    SZAGTALANÍTSUK A KONYHÁT A SÜTŐ ÉS A HŰTŐ TISZTÍTÁSÁVAL A JOBB ÍZŰ ÉTELEKÉRT

Noha nem tűnik intuitívnak a sütő tisztítása egy nagy, gyakran zsíros étel, például pulyka vagy marhasült elkészítése előtt, a főzőkészülékek tisztítása eltávolíthatja a szagokat és a lerakódott zsírfoltokat, és jobb ízűvé teheti az ételt. Tekintettel arra, hogy a karácsonyi vacsora az év egyik legjobban várt étkezése, minden esély megadása a megfelelő ízekért a legfontosabb!

Mindig ügyelek arra, hogy a sütő üvegajtaját is megtisztítsam, mert itt rakódik le a legtöbb zsír.

A hűtőszekrény szagtalanítása is ugyanolyan fontos, ha tökéletes ízű ételeket szeretnénk. Ehhez először távolítsuk el az esetlegesen a polc hátulján megbúvó régi élelmiszereket, majd töröljük le a polcokat és az ajtót egy ruhával és szappanos vízzel. Miután megszárítottam egy tartalék törülközővel, kicserélek minden jó ételt, és egy kis tál fehér ecetet teszek az alsó polc hátuljára. Az ecettel történő tisztítás segít semlegesíteni az ételszagokat, és a hűtőszekrényem friss illatú lesz a karácsonyi csemegéimhez.

2.    KÉSZÍTSÜK ELŐ A VENDÉGSZOBÁT 

Ha karácsonykor vendéget fogadok, akkor a készülődés a vendégszobában mindig prioritást élvez a karácsony előtti takarítási listámon. Azon kívül, hogy a kézenfekvő karácsonyi hálószoba-dekorációs ötletekkel bővítem a teret, mindig kimosom az esetleg egy ideig az ágyon hagyott ágyneműt, hogy friss legyen.

A gyakran hideg idő ellenére az ablakok kinyitásával is gondoskodom a helyiség szellőztetéséről, miközben dolgozom, hogy felfrissítsem a teret, mielőtt csodálatos illatú karácsonyi gyertyákat gyújtok, és néhány illatosítót hagyok bent, hogy a vendégek élvezhessék a szezon illatait.

3.    AJTÓK TISZTÍTÁSA

Lehet, hogy szükségtelennek tűnik az ajtók mosása, de úgy gondolom, hogy a víz és az illóolajok megfelelő keverékének használata nem csak a kis párkányokról eltávolítja a port, hanem kellemes illatúvá is teszi az otthont.

Egy egyszerű ajtótisztítóhoz egy csésze sima vizet keverek össze egy spray-palackban és csepegtetek bele öt cseppet a kedvenc illóolajomból. Ezután az oldatot közvetlenül az ajtómra vagy egy puha kendőre permetezem, és addig csiszolom, amíg az összes por el nem tűnik, és a szobák friss illatúak lesznek.

Az ünnepek körül szívesen választok illóolajokat olyan illatokkal, mint a borsmenta vagy a fenyő, hogy otthonomnak karácsonyi illata legyen.

4.    ABLAKTISZTÍTÁS

Az ablakok csíkok nélküli tisztítása általában olyan takarítási feladat, amelyet az emberek tavasszal és nyáron végeznek, de ha télen is megtesszük (főleg, ha volt hó vagy eső), akkor az üvegek csillogóak maradnak, így tökéletes kilátás nyílik a karácsonyi ablakdíszítéseinkre.

Az ablakaim külsején fagyálló tisztítószert, például autó szélvédőjégmentesítőt használok, hogy megakadályozzák az ablakaim befagyását a hideg hőmérsékletben. Az oldatot meleg, de nem forró vízzel hígítom, és letörlöm az ablakok külsejét, mielőtt letisztítom a vízzel, és száraz törülközővel letörlöm az üveget, hogy eltávolítsam a csíkokat. A jó hír az, hogy a hideg hőmérséklet miatt a víz nem párolog el, és csíkokat hagy maga után, mielőtt tisztára törölnénk.

Belül egy rész fehér ecetet tíz rész meleg vízzel és néhány csepp kellemes illatú illóolajjal keverek össze egy szórófejes flakonban, a keveréket közvetlenül az üvegtáblákra permetezem, mielőtt mikroszálas kendővel fényesre csiszolom az ablakot.

5.    BÚTOROK ÉS LÁMPAERNYŐK PORTALANÍTÁSA

A lámpaernyők leporolása kissé túlzónak tűnhet, de az év olyan időszakában, amikor a nap korán lenyugszik, és ébrenlétünk nagy részét sötétben töltjük, ennek sok értelme van. A lámpabúrák leporolása azonban nem mindig könnyen elvégezhető egy tapadós mikroszálas kendővel, ezért egy újrafelhasználható szöszhengert használok ehhez.

Ha ezt megtettem, rátérek a bútoraimra. Ha bármiféle szöszt találok bútoraim szövetén először egy helyre húzom a szöszöket, majd a szöszhengerrel eltávolítom a laza szálakat. Az eredmény egy vadonatúj megjelenésű kanapé, amely készen áll arra, hogy lenyűgözze és fogadja a vendégeket.

6.    KANDALLÓ TISZTÍTÁSA

Ha olyan szerencsénk van, hogy otthonunkban van egy működő kandalló vagy rönkkályha, akkor valószínűleg a kéményseprést már elvégeztük az őszre való előkészítéskor. Karácsony előtt azonban érdemes gyorsan átnézni a kandallót, és eltakarítani az összegyűlt kormot vagy hamut.

Tekintettel arra, hogy a kandalló dekorációs elemek gyakran nagy hangsúlyt kapnak karácsonykor, amikor vendégek jönnek, a tisztaság és a facölöpök megfelelő felszerelése sokkal lenyűgözőbbé teszi azt – ráadásul a tiszta kandalló segít a tűznek jobban égni, és valóban felemeli a karácsonyi kandalló dekorációs ötletek.

7.    ASZTALTERÍTŐK ÉS AZ ÜNNEPI ÉTKÉSZLET TISZTÍTÁSA

A karácsonyi étkező dekorációja fantasztikusan néz ki, ha jól csinálják, de gyakran javíthatjuk a friss asztalterítőkkel, szalvétákkal és polírozott evőeszközökkel.

Az ezüst tisztításának ismerete néha ijesztőnek tűnhet, de a valóságban nagyon egyszerű az ezüsttárgyakat kifényesíteni, hogy az ünnepekre a legjobban nézzen ki. Bár ez nem olyan egyszerű, mint a mosogatógépbe bedobni, én szódabikarbóna és víz otthoni keverékét használom (keverve, amíg paszta nem lesz), hogy bevonjam az ezüstedényeimet. Ezt a pasztát hagyom állni néhány percig, mielőtt lemosom és egy ruhával ledörzsölöm. Az eredmény? Tökéletesen csiszolt étkészlet.

8.    TÖRÖLJÜK ÁT A DEKORÁCIÓT

Amikor azt mondom, töröld le a kültéri karácsonyi dekorációt, természetesen nem arra gondolok, hogy körbejárj és minden egyes tündérlámpát kifényesíts, bármilyen igényes tisztítószerrel is. Szerintem ez már tényleg túlzás lenne bárkinek.

Ehelyett arra gondolok, hogy egy kendővel gyorsan eltüntetjük a nyomokat, a lerakódott havat vagy a leveleket, amelyek a nagyobb, szembetűnőbb karácsonyi fényekről rakódtak le, hogy tökéletesen ragyogjanak a hosszú éjszakákon keresztül. Általában karácsony estéjéhez közelebb szoktam ezt csinálni.

9.    ELŐSZOBA FELKÉSZÍTÉSE A VENDÉGFOGADÁSRA

Könnyű lehet elfelejteni azt, ami zárt ajtók mögött van, amíg nem késő. Amikor karácsonyra takarítok otthonomban, mindig ügyelek arra, hogy megnézzem az előszoba szekrényemet és a fali akasztómat, hogy megbizonyosodjak arról, hogy van-e hely a vendégek csizmáinak és kabátjainak, így nem fogok azon babrálni, hogy hová tegyem őket, ha megérkeznek.

Általában a szekrényem túl van telve tavaszi kabátokkal, amelyeket már az év elején el kellett volna pakolnom. Feltétlenül bepakolom ezeket egy csomagolózsákba, és a gardrób hátsó részébe vagy az ágyam alá teszem, hogy helyet csináljak – ez egy nagyszerű tipp, ha rendezettebb elsőbenyomást szeretnél kelteni.

MIÉRT TAKARÍTUNK KARÁCSONY ELŐTT?

A karácsony előtti takarítás fontos, mert segít felkészíteni a házat az egy kicsit kevésbé stresszes ünnepi fogadásra. Sőt, segít a vendégeknek megfelelő benyomást kelteni, és tökéletes, szinte hibátlan házigazdává varázsol.

MIKOR KEZDJÜK KARÁCSONY ELŐTT A TAKARÍTÁST?

A karácsony előtti takarítás nagyban függ attól, hogy hány feladatot kell elvégezned, de sokan a fő esemény előtt két-három héttel kezdik el, hogy mindent kapkodás nélkül végezzenek el.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ráivarzás

a —>vemhesség első harmadában (esetleg később) előf. —>ivarzás. Tovább

radioaktív sugárzás

a —>radioaktív izotópok bomlásából keletkező, az atommagból kilépő sugárzás. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony