notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vékony háj, vaskos máj

Hirdetés

Vékony háj, vaskos máj

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ilyenkor, ősszel kezdik el tömni a kacsákat. Mielőtt rátérnénk a szakszerű hizlalás tudnivalóira, tisztázni kell, hogy pekingi kacsán kívül vannak hazánkban más kacsafajok is. Sokan azt hiszik, hogy a pézsmakacsa (varacskos, szemölcsös, mosusz, török, repülő, fán ülő, néma) egy fajta, pedig egy másik faj.
Vékony háj, vaskos máj, kacsa, hizlalás, varacskos, szemölcsös, mosusz, török, repülő, fán ülő, néma, hús, máj, májhaszbosítás, házikacsa, pézsmaréce, mulardkacsa, fajhibrid, önhízlalás, töm, dara, sz

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Amikor hús- és májhasznosításra Franciaországból behoztuk a pézsmakacsa nagyszülő- és szülőpárokat, átvettük az ottani barbarie nevet. Mint idegen név, nem szerencsés, de elfogadhatóbb, mint a pézsmakacsa, mert legalább a név nem utal a kacsára. Mindenesetre magyarosabban hangzik, ha pézsmarécének hívjuk.

A házikacsa és a pézsmaréce közötti faji különbségeket eredetükön, küllemükön, életmódjukon, viselkedésükön, termelési tulajdonságaikon kívül szaporodásuk is bizonyítja. A pézsma tojó a házikacsa hímjével nem párosítható, viszont a pézsma gácsér (hím) a házikacsa tojóval igen. Utódjaik a jó növekedési erélyű, kiváló májtermelő mulard kacsák. A mulard fajhibrid, tehát tovább nem szaporítható (akárcsak a ló és a szamár keresztezéséből származó öszvér).

A pézsmaréce és a mulardkacsa vörös színű húsa ízletesebb a pekingi kacsáénál, és sokkal kisebb a bőr alatti zsírrétegének aránya. Ráadásul a zsír inkább az izomrostok közé rakódik, így húsa márványozott, puhább.

Családi gazdaságokban általában ősszel kezdik el hizlalni az öt-hat hónapos kacsákat. Erre a folyamatra fokozatosan kell áttérni. A lábon hizlalás, valamint a tömés előtt vágott lucerna, csalán, répalevél, zölddel kevert, nedvesített darák etetésével tágítani kell a kacsák begyét. Csak ezután kaphatnak kukoricát. Mivel a kacsa minden falat után iszik egy korty vizet, fontos, hogy mindig legyen előtte ivóvíz, és az emésztés elősegítésére kapjon durva szemcséjű homokot vagy apró kavicsot is. Az ivóvíz ne legyen jéghideg, mert bélhurutot okozhat.

Hirdetés

Önhizlaláskor korlátozni kell az állatok mozgását, majd mindegyiket külön ketrecben helyezzük el. Eleinte naponta háromszor, később kétszer etetjük őket, áztatott darákkal (kukorica, árpa, korpa), főtt, zúzott burgonyával, vagdalt zölddel kevert darákkal. Különös csemege számukra a fölözött tejbe áztatott dara, de ezt mindig frissen kell elkészíteni, mert a tej savanyodása emésztési zavarokhoz vezethet. Az önhizlalás körülbelül három hétig tart, és csak utána következhet a tömés. A kacsákat egyszerűbb és könnyebb tömni, mint a libákat. A töméses hizlalás szintén három hétig tart, ezalatt egy kacsa mintegy 15 kilogramm kukoricát fogyaszt el. A tömőanyag párolt vagy sós vízben áztatott kukorica, melyet kevés zsírral vagy étolajjal síkosítanak. A kukorica akkor tekinthető jól előkészítettnek, ha körömmel vagy ujjheggyel könnyen összenyomható. Formája szerint a töméses hizlalás lehet lágy darás, szemes kukoricára alapozott és a kettő kombinációja.

Hirdetés

Eleinte naponta háromszor, majd, amikor már nehezebb az emésztés, kétszer tömjük a kacsát. Csak akkor tömjünk újra, ha a begy már kiürült. Az adagokat fokozatosan kell növelni. Az első tömések alkalmával a takarmányadag legfeljebb 250 gramm, az első hét végéig 400 grammra, majd a második héttől a tömés végéig 450 grammra növelhetjük. A hím ivarú pézsmaréce mája tízhetes korban körülbelül 70 gramm, háromhetes tömés után pedig eléri az 500 grammot. A hím ivarú mulard kacsa mája tízhetes korban körülbelül 60 grammos, háromheti tömés után átlagosan 600 grammra gyarapodik. Tömésre nagyobb állománynál különböző tömőtölcséreket és tömőgépeket alkalmaznak. Fontos tudni, hogy a kacsamáj előállításakor is be kell tartani az állatvédelmi szabályokat.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: EU-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 705
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 448 425
Közösség

padlós etetés

főleg a sertéstartásban alkalmazott, teljesen gépesíthető módszer. A takarmány a... Tovább

vivőgazda

Ellentétben a köztigazdával a v. nem nélkülözhetetlen velejárója az élősködő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 4.7