Kacsa recept

 

Sokan a narancssárga kacsát a pekingi kacsával azonosítják, pedig semmi köze a kínai konyhához. A kacsabőrt Pekingben ropogósra sütik, és szójaszósszal tálalják, míg az európai konyhában néha narancslekvármártással tálalják.

Én a kacsa nagy, házi készítésű formáját részesítem előnyben. Ez az egyszerű megközelítés csodálatos sült kacsát eredményez. Természetesen számtalan módja van a sült kacsa elkészítésének, de ha szeretne elrugaszkodni a megszokottól, ez az egyszerű narancsos kacsa remek kiindulópont. Nem kell hozzá sok minden, és szinte alig lehet elrontani; csak arra kell ügyelni, hogy a végén ne legyen elszenesedett, száraz a hús.

 

Hozzávalók -4+ személyre

  • 1 darab pecsenyekacsa
  • 4 darab narancs
  • bors
  • 1 ek cukor
  • 2 dl fehér- vagy vörösbor (száraz)

 

Elkészítés

 

Karamellizáljunk egy kanál cukrot, majd keverjük össze a bort és a narancslevet. Tartsa a cukrot a tűzhelyen, amíg teljesen fel nem olvad.

A kacsát egészben vagy feldarabolva és így sütve tálalhatjuk. A bőr zsíros részét karcolja be, sózza és borsozza, majd öntse rá a borkeveréket. Egy felszeletelt narancsot is adunk a húshoz, és egy kevés vizet is teszünk a serpenyőbe.

Alufóliával letakarjuk, és 180 fokon 2 órán át sütjük (egészben vagy feldarabolva a sütési idő ugyanannyi, bár ha nem olyan vastagok a darabok, kevesebb idő is elég).