Bárányhizlalás

Hirdetés

A JUHTAKARMÁNYOZÁS GYAKORLATA (II.)

Dr. Böő István
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A hizlalás az állatok életkora, a hizlalási végtömeg, a hizlalás alatti takarmányozás és a vágóállat-kereskedelem minősítésének megfelelően csoportosítható.
Bárányhizlalás

Bárányhizlalás

A hizlalás az állatok életkora, a hizlalási végtömeg, a hizlalás alatti takarmányozás és a vágóállat-kereskedelem minősítésének megfelelően csoportosítható.


a) tejesbárány-hizlalás: 1,5-3 hónapos életkorig, 14-18 kg végtömegig;

b) kis tömegű expressz pecsenyebárány-hizlalás: legfeljebb 5 hónapos életkorig, 18-24 illetve 24-30 kg végtömegig;

c) nagy tömegű pecsenyebárány-hizlalás 6-12 hónapos életkorban, 35-45 kg között illetve 45 kg feletti végtömegig;

d) selejt juhok feljavítása.

Természetesen figyelembe kell vennünk tartási, takarmányozási lehetőségeinket is (van-e elegendő hizlaló férőhelyünk, milyen takarmányféleségeink vannak stb.)

a) Tejesbárány-nevelés:

külön férőhelyet nem igényel, idő- és költségtakarékos. A takarmány az anyatej és a
legelőfű, legfeljebb némi abrakkiegészítésre és szénára van szükség.

Az abrakkiegészítés napi 0,5-0,8 kg, abrak helyett pl. egy nyolc-hetes bárány napi hízótáp-adagja 0,7 kg.

Ha kevés az anyatej, jól használható a 6% laktin- és 15% tejporoldatból készült tejpótló folyadék is, melynek napi adagja 0,8-1 liter, abrak és lucernaszéna mellett.

Szopós bárányok hizlalásához felhasználhatjuk a fölözött tehéntejet is, melyből naponta 0,8-1,2 litert fogyasztanak abrak és széna mellett.

A tejesbárány húsa világosabb (fehérebb), mint a már több abrakot és szénát fogyasztottaké.

b) Kis-tömegű expressz pecsenyebárány-hizlalás:

Előnyei:

· A bárányok igen nagy napi gyarapodásra képesek;

· A hizlalás tartama 50-70 nap, ezért egy idényben 4-5 hizlalási periódus is lehetséges;

· Munkaerőt alig igényel;

· A piacon keresettek.

A bárányokat 4-6 hetes korban, 12-14 kg-os tömegben elválasztják, granulált tápokkal étvágy szerinti etetéssel hizlalják. A jerkéket legfeljebb 30 kg-os, a kosokat 35 kg-os élőtömegig, 100-140 napos korig érdemes gyorshizlalni, mert eddig igen nagy gyarapodásra képesek, így ki lehet használni a juhfaj igen gyors növekedési képességét, ennek elérése után a növekedés erőteljesen lelassul.

Hirdetés

A bárányhizlaló tápok közös jellemzői:

70% energiában dús abrakféle (főként kukorica, esetenként árpa, búza, zab),

20% lucernaliszt,

néhány % nagy fehérjetartalmú takarmányféleség (extr. napraforgó, repce stb.),

néhány % ásványianyag-, vitamin-, nyomelem-kiegészítő

1,5-2,5% karbamid.

Nyalósó és ivóvíz mindig legyen előttük!

A tápok granuláltak (6 mm szemcseméret), melasszal, takarmány-sóval ízesítettek. Van, aki a tápot szénával kiegészíti, ez élettani szempontból előnyösebb, bár így a hizlalási idő kissé megnyúlik (bárányonként 200 gramm széna elegendő naponta).

Egy-egy hizlaló-csoport legfeljebb 50 bárányból álljon, a férőhelyigény 0,5 m2/db.

Ivar és súly szerint elkülönítve hizlaljunk, a környezeti hőmérséklet ne haladja meg a
25
oC-ot!

A bárány 1 kg testtömeg-gyarapodásra 3-5 kg tápot használ fel. Napi 0,8-1,2 kg tápfogyasztással számolhatunk. Az előbbiek szerint egy bárány hizlalásához így 60-80 kg tápra és 6-8 kg szénára van szükség.

A napi testtömeg-gyarapodás jerkéknél 200-250 gramm, kosoknál 250-350 gramm között van.

c) Nagy tömegű pecsenyebárány-hizlalás a 35 kg feletti bárányok elsősorban az arab-piacon értékesíthetők. A hagyományos vagy „éves” pecsenyebárány hizlalást a tél végén, kora tavasszal született bárányoknál végzik a nyári legeltetési szezon után.

Takarmány: nyáron: legelő+ 0,2-0,3 kg abrak/nap

télen: 0,5 kg abrak + 0,7 kg széna + 0,5 kg takarmányszalma + 1,5 kg kukoricaszilázs vagy 2,0-2,5 kg aprított répa.

d) Selejt juhok feljavítása:

régen a felnőtt juhok hizlalása számított a hagyományos hizlalási formának. Ma már csak egészen kicsi, pásztorkodó juhászatokban alkalmazzák, hiszen a gyapjú rendkívül kicsi felvásárlási ára miatt az ürütartás elveszítette jelentőségét.

A selejt juhok feljavítása 2-3 hónapig tartó hizlalást jelent, főként tömegtakarmányokkal:

Hirdetés

Napi adag: 3-4 kg lédús takarmány +

1,0-1,5 kg szálastakarmány +

0,3-0,5 kg abrak+nyalósó (az abrak főleg kukoricadara).

A mesterséges termékenyítésre használt kos:

· rendelkezzen kiváló tenyészértékkel (egyedi elbírálás!);

· rendelkezzen élénk libidóval (fedező-kedvvel);

· legyen egészséges (ép, normális fejlettségű külső nemiszervek, fertőző betegségektől, parazitózisoktól, végtagbetegségektől való mentesség);

· ne legyen elhízott;

·tartása: nyugodt, csendes, „komfortos” környezet;

világos, száraz, enyhe légmozgású, 15-20 oC-os, legalább 2 m2

alapterületű helyiség;

naponta legalább 0,5-1 óra intenzív mozgatás;

tavasszal és ősszel csülökszabályozás;

nyírásuk úgy, hogy a nyári nagy melegben bundájuk ne legyen 3 hónaposnál idősebb!

tasak környékének rendszeres megtisztítása a gyapjútól, szennyeződésektől.

· takarmányozás: spermatermelésre való előkészítés a szezon előtt egy hónappal és ennek folytatása az egész szezon alatt:

napi adag: 0,5-1 kg abrakkeverék (50% zab, 30% rozs, 20% egyéb gazdasági abrak),

1,0-1,5 kg jó min

őségű pillangós-széna + ásvány-premix + vitamin-premix + nyalósó + 1-2 nyers tyúktojás,

1000 anyára 4 ugró kost számíthatunk.

A mesterséges termékenyítés személyi, tárgyi feltételei és annak gyakorlati kivitelezése véleményem szerint nem a juhászmester, ha nem az inszemináló, jobb esetben az állatorvos hatáskörébe tartoznak (Ondóvétel felszerelései, műhüvelyek előkészítése, ondóvétel gyakorlata, ondóvizsgálat, ondó tárolása, konzerválása, ondó hígítása, ondó mélyhűtése, termékenyítés (inszeminálás) végrehajtása, inszeminálás adminisztrációja, tárgyak tisztogatása stb-stb.).

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

bélcső

az -> emésztőkészüléknek a gyomorvégtől a végbélnyílásig terjedő része. Két nagyobb... Tovább

biológiai oxigénigény (BOI)

az az oxigénmennyiség, amelyet az aerob mikroorganizmusok (->aerob szervezetek) használnak fel... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.