Őshonos gyümölcseink a legnagyobb gyógyítók - ismerd meg őket Te is

Természetes gyógyítók Magyarországon – Őshonos gyümölcseink

Máté Balázs, online marketing, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Magyarországon számtalan jótékony hatású őshonos gyümölcsöt találhatunk, bármerre nézünk. Ezek a növények régen, de még sok helyen ma is a vidéki emberek táplálkozásának szerves részét képezték, a legtöbb gyümölcsfa, vagy bokor ott volt a kertjükben. Most ezeket az őshonos gyümölcsöket mutatom be nektek, érdemes megismerni és fogyasztani mindet, ne hagyjuk, hogy feledésbe merüljenek! 

Így gyógyítanak a hazánkban őshonos gyümölcsök!

A málna jótékony hatásai

Gyümölcse miatt kedvelt kerti növény. A magas vitamintartalma miatt egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra. A méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36-70%-os) cukortartalmának, továbbá magas cukorértékének (0,18–3,80 mg cukor naponta virágonként) – a méhek számára egy megbecsült melléktápanyagforrás. A málnát tiszta alkohol édesítésére is használják.

A gyümölcs szüret után már nem érik tovább, így a nem klimakterikus gyümölcsök közé tartozik. A málna gyümölcse bor készítésére is alkalmas. A málnabogyókat összezúzzák, előerjesztik, majd kipréselik. A visszamaradt cefrét vízzel leforrázzák és újra kipréselik. A préselésekből nyert levet összekeverik. Cukorból és málnaléből szirupot főznek, amit hozzáadnak a kipréselt málnaléhez.

A berkenye jótékony hatásai

Étkezési céllal fogyasztható a madár-, a barkóca-, és a házi berkenye is. Gyümölcsének jelentőseb magasabb az energia-, és a fehérjetartalma, mint a többi gyümölcsé. Gazdag C-vitaminban, makroelemekben, de kimagaslik a mangán-, illetve a cinktartalma is, emellett nagyon fontos mikroelemeket is találhatunk benne. 

A húsos som jótékony hatásai

Sajnos manapság már csak kevés helyen lehet vele találkozni, pedig az egyik leghasznosabb növényünk. A húsos som nagyon értékes gyümölcsöt terem, amelyből kiváló lekvár készíthető (különösen vadhúsok mellé ajánlott). Kiemelkedő C-vitamintartalommal rendelkezik (112mg/100 g, ez a citrom esetében 51 mg/100g). Kiváló antioxidáns, ráadásul számtalan természetes gyümölcssavat találhatunk benne, nagy mennyiségben.

Egyes vidékeken évszázadok óta használják lázcsillapító, vérnyomáscsökkentő, antibakteriális hatása miatt, valamint fogyasztják reumatikus panaszok, máj-, és vesebántalmak, illetve érelmeszesedés esetén is. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

Forrás: Fotók: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Cruiser 350 FS

Folyékony rovarölő csávázószer.Hatóanyag: 350 g/l tiametoxamFelhasználható: A kukorica és... Tovább

Beton

A beton egy kötőanyagból (cement, rigipsz, gipsz..), adalékanyagból (homok, sóder, kavics,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs