Jól ment tavaly a szarvasmarha szaporítóanyag

Gazdakör
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kiváló genetikai értékkel rendelkező bikákat és jól tejelő „lányaikat” is bemutatták a már hagyományos génbanknapon csütörtökön, Mezőhegyesen. A válság ellenére a mezőhegyesi cég tavaly értékesítette a legtöbb szarvasmarha szaporítóanyagot. A génbank szakmai napot idén a Génbank-SEMEX Magyarország Kft., a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete és a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete közösen szervezte.
Jól ment tavaly a szarvasmarha szaporítóanyag
A 100 százalékban kanadai tulajdonú, mezőhegyesi cég szarvasmarha-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozik. Jelenleg hetven tenyészbikát tartanak a telephelyükön.

— Négy éve a holstein-fríz mellett magyartarka bikákat is tartunk. Ez a fajta nemzeti kincs. Rajtuk kívül Charolais, Red Angus, Limohusin és kék belga fajtákkal is foglalkozunk — tudtuk meg Veres Zoltántól, a Génbank-SEMEX Magyarország Kft. ügyvezetőjétől. Az utóbb felsoroltakat kizárólag a húsukért tenyésztik a gazdák, a magyartarka hús- és tejtermelés szempontjából is kiváló eredményeket produkál.

— A világ legjobb tejtermelői a holstein-frízek — mondta Veres Zoltán, aki arról is beszélt, bikáiknak vannak olyan ivadékaik, amelyek 12—14 ezer liter tejet is adnak egy laktációs időszak csúcspontján. Ez napi 60—70 liter tejet jelent.

— Ez azért is elismerésre méltó teljesítmény, mert 1 liter tej előállításához az állat szívének 400 liter vért kell átpumpálni a tőgyön. Meglátásom szerint nincs csodálatosabb, önfeláldozóbb haszonállat, mint a szarvasmarha. Csodálatom a holstein-fríznek! — nyilatkozta az ügyvezető.

Veres Zoltán elmondta, a gazdasági válság ellenére cégük 2009-ben értékesítette a legtöbb szarvasmarha-szaporítóanyagot.

— A tenyésztők rendkívül nehéz helyzetben vannak, ezért külön köszönjük a bizalmukat. A válság mellett a természet erői is sújtották a gazdákat. Ezért különösen felértékelődik a genetikai érték. Nem mindegy, hogy a tehenek milyen tejhozamra képesek.

Az ügyvezetőtől megtudtuk, ma már, ha néhány betűt is, de „olvasni” tudnak a bikák örökítő anyagából.

— Magam sem hittem volna még két éve, hogy ez ilyen rövid időn belül bekövetkezik. Ez alapján a jövő bikáit az eddigieknél is nagyobb körültekintéssel tudjuk kiválasztani.

A génbaknapon bika- és ivadékbemutatót tartottak. A kiállításon láthatók voltak többek között a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. legjobban tejelő tehenei, Stóla, Nellie és Peggi is. Valamennyi kiállított tehén járt előtte kozmetikusnál. Samponnal mossák meg a szép küllemű, jó genetikai adottságú jószágokat, a szőrzetüket ollóval megigazítják, megfésülik. A kiállítás előtt fehér és fekete festékkel szépítik a foltjaikat, hajlakk is jár a szépítkezéshez. A szarvasmarha-kozmetika külön szakma.

A sikert a tenyészbikák ivadékai produkálják

A Génbank-SEMEX Magyarország Kft. nem csak 70 bikájára büszke. Az igazi siker az ivadékoknál jelentkezik. A mezőhegyesi cég a kilencvenes évek közepe óta szervezi a szakmai napot. Az ágazat szereplői több, a szaporodással kapcsolatos előadásokat hallhattak a többek között az ivarzásjelző rendszer működéséről, gyarapíthatták szaporodásbiológiai ismereteiket. Megtekinthették a legeredményesebb bikákat és teheneiket.


Gazdakör

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

domolykók (Leuciscus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó halak; folyóvizeinkben csupán horgászati... Tovább

lucerna vegyszeres gyomirtása

a lucerna gyomirtási technológiája attól függ, hogy takarmánynövénnyel vetették-e, új... Tovább

Tovább a lexikonra