Kevés alma, jó felvásárlási árak Szabolcsban

hirdetes

Jó felvásárlási árak Szabolcsban

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Megkezdődött az almaszüret Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az ország almatermő területének több mint a fele található - közölte Guttyán Tamás, a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza. A Nyírségben 15 772 hektár termő almásterületet tartanak nyilván, amely az ország több mint 28 ezer hektáros almásának mintegy 55 százalékát teszi ki. A szüret a léalma betakarításával indult.

Kevés alma, jó felvásárlási árak SzabolcsbanA szabolcsi almáskerteket május 6-án jelentős fagykár érte, 80-90 százalékban lefagyott a termés, így "sovány szüretre számíthatnak a gazdálkodók" – mondta Guttyán Tamás. A kevés termés miatt nagyon jó ára van a léalmának, a feldolgozók kilogrammonként 36 forint, plusz általános forgalmi adót, illetve az áfa körbe nem tartozó őstermelőknek kétszázalékos kompenzációs felárat fizetnek a leadott gyümölcsért. A múlt év augusztusában 23 forinttal indult a léalma felvásárlása, de később csökken az ár, egészen 15 forintig.
Ha nem lett volna fagy, a csaknem 16 ezer hektáros nyírségi almaterületen akár 300 ezer tonna fölötti termés is lehetett volna. Az utóbbi öt évben "rájár a rúd" a szabolcsi almatermelőkre, időjárási kálváriájuk 2007-ben szintén az ideihez hasonló fagykárral kezdődött. A következő évben ugyan jó volt a termés, de a 2007-es kiesett hasznukat a feldolgozók és felvásárlók alacsony átvételi árak alkalmazásával igyekeztek behozni, így a termelők ismét pórul jártak. 2009-ben a viharok, jégverések és az aszály tette tönkre az almatermés jó részét, 2010-ben pedig az esős időjárás a belvízi elöntésekkel, illetve a növényvédelem ellehetetlenítésével, majd az idén jött az újabb fagy.

A mostani, augusztus 19-i kárbejelentési határidőig Szabolcsban 5 030 termelő nyújtott be támogatási igényt az európai uniós úgynevezett de minimis keretre. A kárigények ellenőrzését megkezdte a térségi földművelésügyi igazgatóság.

Guttyán Tamás megjegyezte: az elmúlt öt alacsony jövedelmű évnek a hatása, hogy mintegy 30 százalékkal csökkent az almásterületek nagysága - országosan 40 ezer hektárról, 28 ezerre - mivel sokan kivágják, vagy nem gondozzák a gyümölcsösöket. Szabolcsban is hasonló az arány, legalább harmadával kevesebb a termőterület. Gond tovább, hogy az almások 75-80 százalékában ma már csak ipari feldolgozásra szánt gyümölcsöt termesztenek. Az étkezési alma szürete később, szeptember közepe körül indul Szabolcsban, persze, azokon a helyeken, ahol a fagy nem tette tönkre teljesen az idei termést.
hirdetes

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Bill

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

43/2006. (V. 31.) FVM rendelet

az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program végrehajtásában közremûködõ... Tovább

Tovább a lexikonra