notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kevés alma, jó felvásárlási árak Szabolcsban

Hirdetés

Jó felvásárlási árak Szabolcsban

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Megkezdődött az almaszüret Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az ország almatermő területének több mint a fele található - közölte Guttyán Tamás, a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza. A Nyírségben 15 772 hektár termő almásterületet tartanak nyilván, amely az ország több mint 28 ezer hektáros almásának mintegy 55 százalékát teszi ki. A szüret a léalma betakarításával indult.

Kevés alma, jó felvásárlási árak SzabolcsbanA szabolcsi almáskerteket május 6-án jelentős fagykár érte, 80-90 százalékban lefagyott a termés, így "sovány szüretre számíthatnak a gazdálkodók" – mondta Guttyán Tamás. A kevés termés miatt nagyon jó ára van a léalmának, a feldolgozók kilogrammonként 36 forint, plusz általános forgalmi adót, illetve az áfa körbe nem tartozó őstermelőknek kétszázalékos kompenzációs felárat fizetnek a leadott gyümölcsért. A múlt év augusztusában 23 forinttal indult a léalma felvásárlása, de később csökken az ár, egészen 15 forintig.
Ha nem lett volna fagy, a csaknem 16 ezer hektáros nyírségi almaterületen akár 300 ezer tonna fölötti termés is lehetett volna. Az utóbbi öt évben "rájár a rúd" a szabolcsi almatermelőkre, időjárási kálváriájuk 2007-ben szintén az ideihez hasonló fagykárral kezdődött. A következő évben ugyan jó volt a termés, de a 2007-es kiesett hasznukat a feldolgozók és felvásárlók alacsony átvételi árak alkalmazásával igyekeztek behozni, így a termelők ismét pórul jártak. 2009-ben a viharok, jégverések és az aszály tette tönkre az almatermés jó részét, 2010-ben pedig az esős időjárás a belvízi elöntésekkel, illetve a növényvédelem ellehetetlenítésével, majd az idén jött az újabb fagy.

A mostani, augusztus 19-i kárbejelentési határidőig Szabolcsban 5 030 termelő nyújtott be támogatási igényt az európai uniós úgynevezett de minimis keretre. A kárigények ellenőrzését megkezdte a térségi földművelésügyi igazgatóság.

Guttyán Tamás megjegyezte: az elmúlt öt alacsony jövedelmű évnek a hatása, hogy mintegy 30 százalékkal csökkent az almásterületek nagysága - országosan 40 ezer hektárról, 28 ezerre - mivel sokan kivágják, vagy nem gondozzák a gyümölcsösöket. Szabolcsban is hasonló az arány, legalább harmadával kevesebb a termőterület. Gond tovább, hogy az almások 75-80 százalékában ma már csak ipari feldolgozásra szánt gyümölcsöt termesztenek. Az étkezési alma szürete később, szeptember közepe körül indul Szabolcsban, persze, azokon a helyeken, ahol a fagy nem tette tönkre teljesen az idei termést.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
401 033
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
401 033
Közösség

acélosság

a —>búza egyik minőségi jellemzője; a szem külsejéből lehet rá következtetni; minél... Tovább

Gyomirtó Gesagard 500 FW

Csattanó maszlag és más kétszikű gyomok ellen, gyors kezdeti hatással napraforgó, burgonya,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 199

Átlagos értékelés: 4.9