A rügypattanás március második felében kezdődött meg, április elején fehér bimbós állapot volt jellemző. Április 10-étől nyíltak ki az első virágok, a hónap közepén teljes virágzás stádiumban voltak a

hirdetes

Kajszibarack periódikus jelentés 2006, várható helyzet 2007 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

ONTSZ
A rügypattanás március második felében kezdődött meg, április elején fehér bimbós állapot volt jellemző. Április 10-étől nyíltak ki az első virágok, a hónap közepén teljes virágzás stádiumban voltak a fák, a sziromhullás 04. hó 3. dekádjában kezdődött meg, a terméskötődés, mogyoró nagyságú termések fenológiát a hónap végén regisztráltuk. A hűvösebb időjárás ellenére a fák nagy részénél a gyümölcskötődés jól alakult. A termés színeződése június második dekádjában kezdődött el.
Kajszibarack periódikus jelentés 2006, várható helyzet 2007 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Kajszibarack (Armeniaca vulgaris)A rügypattanás március második felében kezdődött meg, április elején fehér bimbós állapot volt jellemző. Április 10-étől nyíltak ki az első virágok, a hónap közepén teljes virágzás stádiumban voltak a fák, a sziromhullás 04. hó 3. dekádjában kezdődött meg, a terméskötődés, mogyoró nagyságú termések fenológiát a hónap végén regisztráltuk. A hűvösebb időjárás ellenére a fák nagy részénél a gyümölcskötődés jól alakult. A termés színeződése június második dekádjában kezdődött el. A korai fajták szedését július elejétől kezdték meg, augusztus első felében a termés betakarítása befejeződött. Gnomóniás levélfoltosság (Apiognomonia erythrostoma)Az áttelelő inokulum tömege átlagos volt, de 2006 tavaszán a környezeti tényezők kedveztek a betegség kialakulásának. Fakadástól július elejéig jelentős több alkalommal esett, a kórokozó szaporodásnak indult. Az időben és több alkalommal kijuttatott felszívódó, hosszabb biológiai hatékonyságú készítmények gátolták a gomba zavartalan szaporodását. Június első felében a terület 18 %-án fordult elő megbetegedés. Június végére az ültetvények 32 %-án gyenge, 9 %-án közepes fertőzöttséget regisztráltunk. A tenyészidőszak második felében jellemző melegebb, szárazabb periódus nem volt kedvező, újabb tünetek gyakorlatilag nem jelentek meg annak ellenére, hogy a betakarítást követően a permetezéseket már nem végeztek. Szeptemberben a terület 27 %-ára kiterjedő gyenge, 8 %-át érintő közepes fertőzöttség alakult ki. A fertőzőanyag mennyisége az előző évhez viszonyítva növekedett, csapadékos tavaszi, nyár eleji időjárás esetén a kórokozó erősebb, akár járványos mértékű felszaporodását is bekövetkezhet.Kajszi levéllikasztó betegsége (Clasterosporium carpophilum)A tenyészidőszak első felében a környezeti tényezők kedvezőek voltak a hűvös, csapadékos időjárást kedvelő gombás megbetegedés számára. Június első felében a vizsgált ültetvények 27 %-án gyenge, 6 %-án közepes fertőzöttséget regisztráltunk. Az időszak (06. hó ) végére - gombaölőszeres kezelések hatására - a fertőzött területek nagysága kissé csökkent, 31 %-án 10 alatt volt a fertőzött levelek száma.
hirdetes
Hasonlóan a gnomóniás megbetegedéshez, az újabb megbetegedések kialakulását a melegebb, szárazabb periódus gátolta; szeptemberre a területek 13 %-án gyenge, 6 %-án közepes mértékű volt a fertőzöttség.Az áttelelő fertőzőanyag mennyisége csökkent. Ennek ellenére, ha a tavaszi időjárás csapadékos, hűvös lesz korai felszaporodása is bekövetkezhet.Monilíniás hajtás- és virágszáradás (Monilinia laxa)A csonthéjas ültetvények virágzása idején hűvösebb, csapadékosabb volt az időjárás, ami a moníliás fertőzésnek kedvezett. Az első tünetek a házi kertekben, korai fajtákon 04.21-tól voltak láthatók. A kórokozó a védelemben nem részesített fákon zavartalanul szaporodhatott július elejéig. Május második felében már a termésen is megjelentek a tünetek, csaknem általános volt a hajtásszáradás. Az előző évekhez hasonlóan most is nagy különbségek voltak a fertőzés mértékében. Azokban az ültetvényekben, ahol elvégezték a preventív peszticides kezeléseket, valamint a sziromhullás után és a hajtásfejlődés időszakában is védekeztek a fertőzés kis mértékben (> 5%) lépett fel.
hirdetes
Ott (házi kertek, egyes, elhanyagolt ültetvény rész), ahol a monília ellen nem permetezték, vagy nem időben kezdték meg a gombaölőszer kijuttatását, esetleg a járványveszélyt nem figyelembe véve választották meg a felhasználásra került fungicideket, a hajtásszáradásos tünetek gyakorisága 40-60 % között volt . Jövőre is alapvetően a környezeti tényezőktől függően fog alakulni a fertőzés mértéke. A kezelésektől azonban csak abban az esetben várható megfelelő biológiai hatékonyság, ha a monília elleni védekezési technológia elemeit betartják és elvégzik a mechanikai védekezést, az őszi ill. tavaszi rezes lemosó permetezést. Gyümölcsmolyok (Grapholita molesta, Anarsia lineatella)A barackmoly (Anarsia lineatella): egyedszáma 2004-től alacsony. 2005-ben is kevés egyed vonult telelni, ennek köszönhető, hogy áprilisban a kártevő áttelelő lárvái a terület 17 %-ára kiterjedő, gyenge-közepes mértékű hajtáskártételt okoztak. A bodrogközi részeken a repülés április 3. dekádjában indult, a generációk rajzása közepes erősségű és folyamatos volt.A megye déli részén az első egyedek 05.18-tól jelentek meg a csapdákban; itt erősebb rajzást regisztráltunk, a nemzedékeknél erős-közepes, folyamatos repülést figyeltünk meg. Június közepén a hernyók által okozott tünetek már láthatók voltak, majd augusztus második felére helyenként a hajtásfertőzés is gyakoribbá vált. Az egyedszámok növekedtek, több hernyó vonult telelőre. 2007-ben a megye déli részén jelentősebb, a Bodrogközben közepes mértékű rügy - és hajtás kártétel kialakulása várható.Keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) rajzása a megye déli részén 04.24-től kezdődött meg, kisebb számú egyed repült a csapdákba, a harmadik nemzedék esetében az egyedszámok tovább csöökkenetek. A Bodrogközben a rajzás május második felében indult meg, folyamatos volt és nagy számban fogták a hímegyedeket a feromoncsapdák. A lerakott tojások megtapadását negatívan befolyásolta a gyakran nedves gyümölcsfelület, valamint a hűvös, csapadékos időjárás következtében a kikelő kis lárvák egy része elpusztult. A negatív hatások és a felhasznált rovarölőszerek következtében a gyümölcsmolyok további nemzedékéinek hernyói júliusban a terület 5 %-án gyenge (fertőzött gyümölcsök %-a 1) kártételt idézek elő; augusztusban a késői érésű fajtákon gyümölcsfertőzés nem volt regisztrálható. Az egyedszámok csökkentek, tavasszal az első nemzedék esetén gyengébb kirajzás feltételezhető; a lárva kártétel mértéke a környezeti tényezőktől függően fog alakulni.Miskolc, 2006. november 14.Dr. Gyulainé Garai Adrienneelőrejelző

Forrás: ONTSZ

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


baktériumszám

adott térfogatú v. tömegű közegben levő baktériumsejtek száma. Baktériumtenyésztéssel... Tovább

generátor

olyan villamos gép, amely mechanikai munka segítségével villamos áramot fejleszt. Működése... Tovább

Tovább a lexikonra