Ismét forr a tejágazat

hirado.hu
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A Tej Terméktanács és az Agrármarketing Centrum által szervezett demonstráció célja volt, hogy növeljék a hazai tejből készült termékek fogyasztását, egy tisztességes árversenyben . A Tej Terméktanács 200 literre kívánja növelni Magyarországon a fejenkénti éves tej- és tejtermék-fogyasztást a következő tíz évben - közölte Bakos Erzsébet, a terméktanács szakmai koordinátora és szóvivője.
Ismét forr a tejágazat
Az ágazat dolgozói ma szimpátia tüntetést tartottak, amelyet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Terméktanács közösen szervezett a magyar tej- és tejtermékek népszerűsítése érdekében a fővárosban.

A felvonulás 10 órakor az Erzsébet téren kezdődött és 12 órakor a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum előtt fejeződött be. A szervezet célja, hogy az olcsóbb, de rosszabb minőségű import termékekkel szemben növeljék a hazai tejből készült termékek fogyasztását, egy tisztességes árversenyben.

Magyarországon jelenleg évente és fejenként mintegy 160 liter tejnek megfelelő tejet és tejterméket fogyasztanak el az emberek. Ez a mennyiség mintegy fele az uniós átlagnak. A magyarok ugyanakkor jelentős mennyiségű tejet isznak, ez évente és fejenként 63 liter. Ezzel az ország az uniós országok között az élmezőnyben található - ismertette Bakos Erzsébet.

A tejelő tehenek száma jelenleg az országban 174 ezerre tehető. Az úgynevezett kettőshasznú tehenekkel együtt a tehénállomány 312 ezer.

A Tej Terméktanács szakmai koordinátora szerint jelentős mennyiségű tej és tejtermék érkezik külföldről az országba, például a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek 80 százaléka külföldről származik, az elfogyasztott összes tejnek pedig mintegy fele az országhatárokon túlról származik. Bakos Erzsébet szerint az is sokatmondó, hogy a legkedveltebb sajtból, a Trappistából minden második kilót külföldről hozzák be.

Jelenleg a tej felvásárlási ára 75-80 forint literenként, míg tavasszal ez 60 forint körül volt. A tej árának emelkedése ugyanakkor nem kompenzálja a jelentős mértékben megemelkedett előállítási költségeket, amely most literenként 85-90 forint körül van. Az előállítás költsége azért emelkedett meg, mert a takarmány- és az energiaárak ugrásszerűen nőttek az utóbbi hónapokban. A magyar tej és tejtermékek fogyasztásának népszerűsítésére a Tej Terméktanács közbeszerzési pályázaton mintegy 70 millió forintot nyert, ennek egy részéből rendezték meg a mostani szimpátiademonstrációt

hirado.hu

Gazdakör

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

denataurálódás

különböző környezeti tényezők hatására bekövetkező szerkezetváltozás; egyes biol.-lag... Tovább

diének

két kettős kötést tartalmazó vegyületek. Fontos képviselőjük a butadién, a kloroprén, az... Tovább

Tovább a lexikonra