notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Ismét forr a tejágazat

hirado.hu
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Tej Terméktanács és az Agrármarketing Centrum által szervezett demonstráció célja volt, hogy növeljék a hazai tejből készült termékek fogyasztását, egy tisztességes árversenyben . A Tej Terméktanács 200 literre kívánja növelni Magyarországon a fejenkénti éves tej- és tejtermék-fogyasztást a következő tíz évben - közölte Bakos Erzsébet, a terméktanács szakmai koordinátora és szóvivője.
Ismét forr a tejágazat
Az ágazat dolgozói ma szimpátia tüntetést tartottak, amelyet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Terméktanács közösen szervezett a magyar tej- és tejtermékek népszerűsítése érdekében a fővárosban.

A felvonulás 10 órakor az Erzsébet téren kezdődött és 12 órakor a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum előtt fejeződött be. A szervezet célja, hogy az olcsóbb, de rosszabb minőségű import termékekkel szemben növeljék a hazai tejből készült termékek fogyasztását, egy tisztességes árversenyben.

Magyarországon jelenleg évente és fejenként mintegy 160 liter tejnek megfelelő tejet és tejterméket fogyasztanak el az emberek. Ez a mennyiség mintegy fele az uniós átlagnak. A magyarok ugyanakkor jelentős mennyiségű tejet isznak, ez évente és fejenként 63 liter. Ezzel az ország az uniós országok között az élmezőnyben található - ismertette Bakos Erzsébet.

A tejelő tehenek száma jelenleg az országban 174 ezerre tehető. Az úgynevezett kettőshasznú tehenekkel együtt a tehénállomány 312 ezer.

A Tej Terméktanács szakmai koordinátora szerint jelentős mennyiségű tej és tejtermék érkezik külföldről az országba, például a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek 80 százaléka külföldről származik, az elfogyasztott összes tejnek pedig mintegy fele az országhatárokon túlról származik. Bakos Erzsébet szerint az is sokatmondó, hogy a legkedveltebb sajtból, a Trappistából minden második kilót külföldről hozzák be.

Jelenleg a tej felvásárlási ára 75-80 forint literenként, míg tavasszal ez 60 forint körül volt. A tej árának emelkedése ugyanakkor nem kompenzálja a jelentős mértékben megemelkedett előállítási költségeket, amely most literenként 85-90 forint körül van. Az előállítás költsége azért emelkedett meg, mert a takarmány- és az energiaárak ugrásszerűen nőttek az utóbbi hónapokban. A magyar tej és tejtermékek fogyasztásának népszerűsítésére a Tej Terméktanács közbeszerzési pályázaton mintegy 70 millió forintot nyert, ennek egy részéből rendezték meg a mostani szimpátiademonstrációt
Hirdetés

hirado.hu

Gazdakör
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
210 563
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 794 738
Közösség

fűköröm

a párosujjú palások bokája mögött található két járulékos v. fattyúujj elnevezése a... Tovább

belterjesség (intenzitás)

a mg.-ban az egységnyi földterületre felhasznált ráfordítások és az ezek fejében kapott... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 240

Átlagos értékelés: 5.0