Az inkagumó termesztése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Diétás burgonya a kertből – A yacon termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hasznos tanácsok az inkagumó termesztéséhez

Az inkagumó gondozása

Trágyázás

Az inkagumónak sok káliumra van szüksége, ezért győződj meg róla, hogy magas káliumtartalmú szerves trágyával „etesd”, havonta egy alkalommal. Ne használj magas nitrogéntartalmú készítményeket, különben növényeid a levélnövesztésre koncentrálnak majd a gumók helyett.

Öntözés

Az inkagumó rengeteg vizet tárol el gumóiban, de még így is szeret nyirkos talajban éldegélni. Ne hagyd, hogy a föld kiszáradjon körülötte – legyen mindig nyirkos, de sosem átázott. Heti egy mély öntözés elég neki, de forróbb időben heti kétszer is szüksége lehet rá.

Társültetés

Az inkagumó jó társa a retek, a tarlórépa, a bab, a cékla, a borsó, a spenót, a zöldbab és a cukkini.

Az inkagumó kártevői, betegségei és egyéb problémái

Az egészséges, jól gondozott inkagumó viszonylag ellenálló növény, de még így is megtámadhatják bizonyos kártevők és betegségek.

hirdetes

Házatlan csigák

A házatlan, vagy meztelencsigák előszeretettel rágják le az inkagumók fiatal, zsenge leveleit. Az idősebb palántákat már általában békén hagyják. Itt bővebben is olvashatsz róla, hogy hogyan szabadulj meg tőlük.

Pelochrista womanana

Ezek az ezüstös színű molyok az inkagumó leveleire rakják le petéiket, amelyekből kikelve a lárvák beleássák magukat a növény szárába, és egészen a gyökereik eljutnak. Feromoncsapdákkal érdemes védekezni ellenük, de ha ez nem segít, akkor bevethetsz egy adag Bacillus thuringiensist is.

Uborka mozaikvírus

Ha inkagumód levelein azt veszed észre, hogy sárgulnak és eltorzulnak, akkor esélyes, hogy uborka mozaikvírussal van dolgod. Ez a betegség lelassítja a növények növekedését és termésüket is gyéríti. Sajnos nincs rá gyógymód, ezért a fertőzött növényeket azonnal el kell távolítani a kertből, hogy ne fertőzhessen tovább. Az uborka mozaikvírusát a levéltetvek terjesztik, ezért érdemes védekezni ellenük kertedben. Ha fertőzött levéltetvek kerülnek növényeidre, akkor már túl késő, ezért fontos a megelőzés.

hirdetes

Sárgulás

A sárgulást egy fitoplazma is okozhatja, amitől a növény elsatnyul, virágai pedig kicsik és torzak lesznek. Ha biztos vagy benne, hogy ez okozza a problémát akkor azonnal el kell távolítanod a beteg palántákat kertedből, gyógyítani ugyanis nem lehet. Szerencsére a beteg palánták komposztálhatók, mert a sárgulásért felelős fitoplazma nem képes életben maradni ép gazdatest nélkül.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


71/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az évelõ, lágy szárú... Tovább

17/2006. (II. 28.) FVM rendelet

a szántóföldi növényfajok vetõmagvainak elõállításáról és forgalomba hozataláról... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés