notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Madárinfluenza háziszárnyasokban

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az intézkedéseket valamennyi érintett gazdálkodónak végre kell hajtania
- Magyarországon is kimutatták a madárinfluenzát háziszárnyasokban - jelentette be dr. Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
    Az országos főállatorvos-helyettes szerint a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy Kiskunmajsa Bodoglár településrészében elpusztult libák hordozták a H5 nagy fertőzőképességű madárinfluenza vírust.
    Az még nem nyert megerősítést, hogy a H5N1, azaz az emberre is veszélyes vírustörzsről van-e szó, ezt még Angliában, a kontroll laboratóriumban vizsgálják.
    Bognár Lajos elmondta: egy családi gazdaság állattartó telepén egy háromezer állatot számláló tenyészetben fordult elő a H5 vírus. Ez csütörtökön vált bizonyossá, és pénteken erősítette meg a gyanút a vizsgáló laboratórium.
    Az állattartó telepen kedden észleltek nagyobb mértékű elhullást, ekkor 631 állat pusztult el. Ezt követően döntöttek úgy az illetékes hatóságok, hogy a tenyészetet teljes egészében leölik. Ez szerdán meg is történt.
    Dr. Süth Miklós országos főállatorvos csütörtökön Brüsszelben az uniós főállatorvosok értekezletén már bejelentette, hogy madárinfluenza-gyanús eseteket észleltek Magyarország déli részén.
    Ezt követően rendelték el a szükséges intézkedéseket az érintett régióban. Három kilométeres védőkörzetet alakítottak ki Kiskunamjsa Bodoglár településrésze körül, majd elrendelték a tíz kilométeres úgynevezett megfigyelési körzet kijelölését is.
Hirdetés
    Emellett kijelöltek egy "A" területet Kisköröstől a Tisza vonaláig, ahol elrendelték a baromfiak úgynevezett zárt helyen tartását, amit felválthat a madárháló alatti tartás.  A "B" terület Bács-Kiskun és Csongrád megye puffer zóna, amely a veszélyeztetett területet választja el a vírusmentes térségektől.
    A betegség előfordulásának egy kilométeres körzetében valamennyi háziszárnyast leölik jövő hét szerda estig. Mintegy 300 ezer madarat pusztítanak el. Az állatokat részben úgynevezett zárt vágással, vágóhídon ölik le, illetve széndioxiddal pusztítják el őket.
    Jövő hét kedd 24 óráig teljes élőállat- és tenyésztojás-szállítási tilalom van érvényben az "A" és a "B" területen. Jövő hét kedd 24 órától az unió 2006/135-ös bizottsági határozatának megfelelően az illetékes állategészségügyi állomás engedélyezheti az élőállatok szállítását az "A" és a "B" területen. A védő- és megfigyelési körzetből csak az állategészségügyi állomás által kijelölt vágóhidakra lehet élőállatot szállítani vágásra a zárlat feloldásáig.
    A hatósági intézkedések betartását négy-négy hatósági állatorvos ellenőrzi Csongrád és Békés megyéből, valamint további tíz hatósági állatorvost rendelnek ki az intézkedések betartatására Bács-Kiskun megyéből.
Hirdetés
    Az országos főállatorvos-helyettes közölte: a fertőzött állatokkal kapcsolatba került embereket védőoltással látja el az ÁNTSZ. A zónákban nincs személyi korlátozás, kivéve a járványelfojtó intézkedések helyszíneit.
    Dr. Bognár Lajos közölte: egyelőre nem tudják megállapítani, hogy a betegséget honnan hurcolták be az állattartó telepre. Kitért arra, hogy a járvány megfékezésével kapcsolatos intézkedéseket valamennyi érintett gazdálkodónak végre kell hajtania. Kárukat az állam 100 százalékosan megtéríti. A háromszázezres leölendő állatállományban liba és kacsa egyaránt van, a többségük kacsa.
    Az FVM szóvivője, Dékány András felhívta a figyelmet arra, hogy a baromfihús továbbra is biztonsággal fogyasztható.
    Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója az MTI megkeresésére ugyanakkor elmondta: jelentős fogyasztás-visszaeséssel számolnak, bár szerinte az nem éri el a múlt év végi nagyságrendet, amikor rövid ideig 40 százalékos baromfihús fogyasztás-visszaesést is tapasztaltak a szakemberek. Az igazgató a károk mértékéről még nem tudott pontos felvilágosítást adni. Az országos főállatorvos helyettese azt mondta, a károk felmérése folyamatban van. 

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
509 564
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 222 646
Közösség

2/2007. (I. 10.) FVM rendelet

a harmadik országokból az Európai Unió területére behozni kívánt termékek... Tovább

küllős kapa

a tömődött, cserepesedett talajok porhanyítására, lazítására alkalmas egyszerű eszköz.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 122

Átlagos értékelés: 4.8