Komposzt készítése egyszerűen konyhai hulladékkal!

hirdetes

Így készíts komposztot a növények táplálására és a hulladék csökkentésére

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Gyakori tévhitek az otthoni komposztálásról, hogy túl bonyolult, rossz szaga lesz, és piszkos tevékenység. Ezek igazak lehetnek, ha rossz módon komposztálsz, de a helyes komposztálás megtanulása meglehetősen egyszerű.  Miután elkezdted a komposztálást, rá fogsz jönni, hogy ez egy egyszerű módja annak, hogy a konyhai hulladékot és más szerves anyagokat újrahasznosítsd olyasvalamivé, ami elősegítheti a növények virágzását és nem mellesleg környezetbarát is.

Komposzt készítése

A komposztálás típusai

Mielőtt elkezdenéd, fontos tudni, hogy többféle komposztálás létezik. Most a hideg komposztról, a forró komposztról és a vermikomposztról beszélünk. A hideg komposztálás egyszerű, az udvari hulladék összegyűjtéséből vagy a szemetes szerves anyagok (például gyümölcs- és zöldséghéj, kávézacc és filterek, valamint tojáshéj) kiszedéséből, majd egy kupacba vagy szemetesbe helyezéseséből áll. Körülbelül egy év leforgása alatt az anyag lebomlik.

A forró komposztálás aktívabb szerepet igényel, de megtérülése az, hogy gyorsabb folyamat; meleg időben egy-három hónapon belül komposzthoz juthatsz. A forró komposzt gyorsfőzéséhez négy összetevő szükséges: nitrogén, szén, levegő és víz. Ezek az elemek együtt mikroorganizmusokat táplálnak, amelyek felgyorsítják a bomlás folyamatát. A vegetációs időszakban, amikor sok a kerti hulladék, összekeverhetsz egy nagy adag komposztot, majd elkezdhetsz egy másikat, miközben az első "fő".

A komposzt másik fajtája a vermikomposzt, amelyet férgek segítségével készítenek. Amikor ezek a férgek megeszik az ételmaradékot, olyan dolgokat bocsátanak ki, amelyek nitrogénben gazdagok. Ehhez nem használhatsz akármilyen régi férgeket. Szükséged van vörös férgekre. A komposztáláshoz használt férgek olcsón megvásárolhatók az interneten vagy a kerti beszállítóknál.

Mit kell komposztálni?

Az otthoni komposztálás nagyszerű módja annak, hogy felhasználd a hűtőben lévő olyan dolgokat, amelyek már egy kicsit túl vannak a szebb napokon, ez pedig segít csökkenteni az élelmiszer-pazarlást. Bizonyos típusú udvari hulladékot is komposztálhatsz ahelyett, hogy a szeméttelepre küldenéd. Gyűjtsd össze ezeket az anyagokat a komposzthalom megfelelő indításához:

•    Gyümölcsmaradványok
•    Növényi maradékok
•    Zacc
•    Tojáshéj (bár eltarthat egy ideig, amíg lebomlik)

hirdetes
•    Fű- és növénynyesedék
•    Száraz levelek
•    Finomra vágott fa és kéregforgács
•    Aprított újság
•    Szalma
•    Fűrészpor kezeletlen fából

Soha ne adj hozzá húst, tejterméket, sajtot, zsírt/olajat, állati hulladékot vagy vegyileg kezelt fát. Ezek az elemek vagy kellemetlen szagokat okoznak és káros betegségeket vagy vegyszereket tartalmazhatnak.

Ha a konyhában tartasz egy edényt, akkor az ételek elkészítése során könnyen felhalmozhatod a komposztáló anyagokat. Ha nem szeretnél ilyet vásárolni, elkészítheted saját beltéri vagy kültéri komposztládádat. Ha a konyhai hulladék gyorsan megromlik, egy másik lehetőség az, hogy a fagyasztóban tárolod őket, amíg készen nem állnak a nagyobb kültéri halomra.

Kombináld a zöld és a barna anyagokat

A saját forró komposzt kupac elkészítéséhez várd meg, amíg elegendő anyaggal rendelkezel ahhoz, hogy legalább 3 méter mély halmot készíts nedves (zöld) és száraz (barna) tárgyak kombinációjával. A barna anyagok közé tartoznak a szárított növényi anyagok, a lehullott levelek, a felaprított faágak, a kartonpapír, az újság, a széna, a szalma és a faforgács. Ezek az elemek szén-dioxidot adnak. A zöld anyagok közé tartozik a konyhai hulladék, kávézacc, állati trágya (nem kutyától vagy macskától), valamint friss növények és fű. Ezek az elemek nitrogént adnak hozzá.

A legjobb eredmény elérése érdekében kezdd el a komposzthalom építését úgy, hogy három rész barna anyagot keversz össze egy rész zöld anyaggal. Ha a komposzthalom túl nedvesnek tűnik, és kellemetlen szagú, adj hozzá több barna elemet, vagy keverd össze a komposztot egy kerti villával a levegőztetés érdekében. Ha azt látod, hogy nagyon barnának és száraznak tűnik, adj hozzá zöld elemeket és vizet, hogy kissé nedves legyen.

Öntözd meg a komposzthalmodat

Rendszeresen permetezz vizet a komposzthalomra, hogy nedves szivacs állaga legyen. Ne adj hozzá túl sok vizet, különben a komposzthalomban lévő mikroorganizmusok bevizesednek és megfulladnak. Ha ez megtörténik, a kupacod a komposzt helyett rothadni fog. A komposzthalom hőmérsékletét komposzthőmérővel figyelheted, hogy megbizonyosodj arról, hogy az anyagok megfelelően bomlanak le. Vagy egyszerűen nyúlj a kezeddel a komposzthalom közepébe. A komposzthalomnak melegnek kell lennie.

hirdetes

Keverd meg a komposztot

A vegetációs időszakban a komposzthalmot hetente egyszer kerti villával megforgatva kell oxigénnel ellátni. A legjobb idő a komposzt megforgatására, amikor a kupac közepe meleg vagy amikor a hőmérő 50-60 fok között mutat. A komposzthalom megkeverése elősegíti a gyorsabb főzést, és megakadályozza, hogy az anyagok mattá váljanak és szag keletkezzen. Ezen a ponton a barna és a zöld réteg betöltötte a célját, így érdemes alaposan összekeverni a két anyagot.

Tápláld kertedet komposzttal

Amikor a komposzthalom már nem ad ki hőt, és kiszárad, barna és omlós lesz, akkor teljesen megfőtt, és készen áll a kert takarmányozásra. Adj hozzá körülbelül 10-15 centi komposztot a virágágyásokhoz, és egy vastag réteget a cserepek tetejére minden ültetési szezon elején.
Egyes kertészek kész komposztból készítik az úgynevezett komposztteát. Ez azt jelenti, hogy a teljesen kialakult komposztot több napig vízben "állni" kell hagyni, majd leszűrni, hogy házi készítésű folyékony műtrágyaként használhassák.

Minden kertész más, ezért te döntöd el, melyik komposztálási mód illik legjobban az életmódodhoz és kertedhez Szerencsére függetlenül attól, hogy melyik utat választod, az otthoni komposztálás egyszerű és környezetbarát. Ráadásul csemege a kertednek! Némi konyhai hulladékkal és némi türelemmel a környék legboldogabb kertje lesz a tiéd!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-03-15

Így hasznosítsd fel a háztartási cikkeket a kertedben

Nem is gondolnád, mennyi féle módon fel tudod használni a kiürült háztartási cikkek tárolóit a kertészkedésed során: kövesd környezetbarát tippjeinket te is!

2023-02-27

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-02-16

Ezzel a 6 természetes padló tisztítóval nem csak pénzt spórolhatsz, de a környezetet is védheted

A zöldebb takarításra törekedve végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a boltban vásárolt tisztítószerek drágábbak, mint amennyit érnek. Próbáld ki ezt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fűköröm

a párosujjú palások bokája mögött található két járulékos v. fattyúujj elnevezése a... Tovább

húsvizsgálat

az állatorvos azon élelmiszer-higiéniai tevékenysége, amellyel a levágott állat húsának... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem