59/2006. (VIII. 14.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet
a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól szóló 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet módosításáról
Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-a (3) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következõket rendeljük el:
1. § A természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól szóló 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
"(1) E rendelet elõírásait a palackozásra és élelmiszerként emberi fogyasztásra kerülõ természetes ásványvíz, forrásvíz, ivóvíz, valamint a dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz elõállítására és forgalomba hozatalára kell alkalmazni."
2. § (1) Az R. 2. §-a a) pontjának 3. alpontja helyébe a következõ rendelkezés lép:
[2. § E rendelet alkalmazásában:
a) természetes ásványvíz: természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, a 3. § szerint hivatalosan elismert víz, amely]
"3. ásványianyag- és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevõinek következtében egészségügyi szempontból elõnyös tulajdonságokkal rendelkezik, és egyértelmûen megkülönböztethetõ az ivóvíztõl,"
(2) Az R. 2. §-ának e) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:
[2. § E rendelet alkalmazásában:]
"e) dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz: emberi fogyasztásra szánt víz, amelyet természetes ásványvíz, forrásvíz vagy ivóvíz
- dúsításával,
- ízesítésével, vagy
- dúsításával és ízesítésével
állítanak elõ."
3. § Az R. 3. §-ának (6)-(8) bekezdései helyébe a következõ rendelkezések lépnek:
"(6) A harmadik országban kinyert természetes ásványvizet az OGYFI akkor ismeri el, ha a kérelmezõ benyújtotta a harmadik országban hatáskörrel rendelkezõ hatóság igazolását arról, hogy a természetes ásványvíz megfelel a (4) bekezdésben elõírt követelményeknek, és a harmadik ország rendszeresen ellenõrzi a 6. §-ban foglalt elõírások betartását.
(7) A (6) bekezdés szerinti elismerés öt évre szól. Az elismerést az OGYFI az elismerési eljárás megismétlése nélkül kérelemre további öt évre meghosszabbítja, amennyiben a kérelmezõ az elismerési idõ lejárta elõtt a (6) bekezdés szerinti igazolást ismételten beszerzi és benyújtja.
(8) A természetes ásványvíz elismerését, illetve az elismerés visszavonását a természetes ásványvíz nevének, a forrás, illetve a kút nevének (jelének), a vízkivételi hely nevének és az országos kútkataszteri számának megjelölésével az OGYFI az Egészségügyi Minisztérium hivatalos lapjában közzéteszi."
4. § Az R. 12. §-a és az azt megelõzõ alcím helyébe a következõk rendelkezések lépnek:
"Dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz"
12. § (1) A dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz készítéséhez alapanyagként felhasznált természetes ásványvizet, forrásvizet, illetve ivóvizet csak az adott vízre vonatkozó kezelési eljárásokkal szabad kezelni.
(2) A dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz minõségére és mikrobiológiai állapotára az alapanyagaként felhasznált vízre vonatkozó elõírások érvényesek.
(3) A dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz jelölésének tartalmaznia kell:
a) az alapanyagaként felhasznált víznek megfelelõen a "természetes ásványvíz/forrásvíz/ivóvíz alapú ital" megnevezést,
b) a dúsító-, illetve ízesítõanyagot, valamint a dúsításra, illetve ízesítésre való utalást,
c) a szén-dioxid-tartalomra való utalást, valamint
d) a természetes ásványvíz felhasználásával készült dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz esetén a 7. § (5)-(8) bekezdésében, a forrásvíz felhasználásával készült dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz esetén a 7. § (5) bekezdésének b) és c) pontjában foglaltakat.
(4) Tilos jelölésként, illetve a reklámokban olyan megnevezések, védjegyek, kereskedelmi nevek, márkanevek, illusztrációk, egyéb emblémák vagy más jelölések használata, amelyek alapján a dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz összetéveszthetõ a természetes ásványvízzel vagy a forrásvízzel."
5. § Az R. 15. §-a helyébe a következõ alcím és rendelkezés lép:
"Az Európai Unió jogának való megfelelés"
15. § Ez a rendelet a következõ uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Tanács 80/777/EGK irányelve (1980. július 15.) a természetes ásványvizek kinyerésére és forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésérõl,
b) az Európai Parlament és a Tanács 96/70/EK irányelve (1996. október 28.) a tagállamok természetes ásványvizek kinyerésére és forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésérõl szóló 80/777/EGK tanácsi irányelv módosításáról,
c) a Bizottság 2003/40/EK irányelve (2003. május 16.) a természetes ásványvizek jegyzékének, koncentrációs határértékeinek és címkézési követelményeinek, valamint a természetes ásványvizek és forrásvizek ózonnal dúsított levegõvel való kezelésére vonatkozó feltételeknek a megállapításáról."
6. § Az e rendeletben meghatározott technikai jellegû elõírásoknak nem kell megfelelnie azon dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített vizeknek, amelyeket az Európai Unió valamely tagállamában vagy Törökországban állítottak elõ, illetve hoztak forgalomba, vagy az Európai Gazdasági Térségrõl szóló megállapodásban részes valamely EFTA-államban állítottak elõ, az ott irányadó elõírásoknak megfelelõen, feltéve, hogy az irányadó elõírások az egészség és a fogyasztók védelme vonatkozásában az e rendeletben meghatározottal egyenértékû védelmet nyújtanak.
7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba, egyidejûleg az R. 1. §-a (2) bekezdésének c) pontja, 2. §-ának f) pontja, 11. §-ának (2) bekezdése és (3) bekezdésének b) pontja, valamint 13. §-a hatályát veszti.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg az R. 11. §-ának (4) bekezdésében az "állítások" szó helyébe a "jelölések" szó lép.
(3) Az e rendelet hatálybalépése elõtt legyártott csomagolóanyagok a hatálybalépés napjától számított egy évig használhatók fel. A rendelet hatálybalépését megelõzõen csomagolt és jelöléssel ellátott termékek minõségmegõrzési idejük lejártáig forgalomban tarthatók.
(4) A rendelet tervezetének a mûszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályok terén információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló - a 98/48/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel módosított - 1998. június 22-i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 8-10. cikkében elõírt egyeztetése megtörtént.
8. § Ez a rendelet a következõ uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Tanács 80/777/EGK irányelve (1980. július 15.) a természetes ásványvizek kinyerésére és forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésérõl,
b) az Európai Parlament és a Tanács 96/70/EK irányelve (1996. október 28.) a tagállamok természetes ásványvizek kinyerésére és forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésérõl szóló 80/777/EGK tanácsi irányelv módosításáról,
c) a Bizottság 2003/40/EK irányelve (2003. május 16.) a természetes ásványvizek jegyzékének, koncentrációs határértékeinek és címkézési követelményeinek, valamint a természetes ásványvizek és forrásvizek ózonnal dúsított levegõvel való kezelésére vonatkozó feltételeknek a megállapításáról.
Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...
A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...
Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...
A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer
A kertészetben egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a módszerek, amelyek nemcsak hatékonyak, hanem fenntarthatóak is. A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus...