notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az őszi vetést nehezítő természeti tényezők ellenére, a folyamatos növényvédelmi beavatkozásoknak köszönhetően, ígéretesnek mutatkozik az idei repcetermés.

Hirdetés

Ígéretesnek mutatkozik az idei repcetermés

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

„Az elmúlt hetekben voltak a legszebbek a repcetáblák, ami túl a látványon, azt is jelzi, hogy milyen termés várható” – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A múlt év őszén mintegy 258 ezer hektár termőterületen vetettek káposztarepcét, s ez több mint harmincezer hektárral volt kevesebb, mint az előző évben erre a célra hasznosított terület.
2011 - az idei repce jó hasznos hozhat
Az őszi vetést nehezítő természeti tényezők ellenére, a folyamatos növényvédelmi beavatkozásoknak köszönhetően, ígéretesnek mutatkozik az idei repcetermés.


2011 - jó hasznot hozhat a repce

Hirdetés„Az elmúlt hetekben voltak a legszebbek a repcetáblák, ami túl a látványon, azt is jelzi, hogy milyen termés várható” – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A múlt év őszén mintegy 258 ezer hektár termőterületen vetettek káposztarepcét, s ez több mint harmincezer hektárral volt kevesebb, mint az előző évben erre a célra hasznosított terület – mutatott rá a Magyar Agrárkamara. A megfogyatkozott termőterület a múlt év csapadékos időjárásának tudható be, mivel a rengeteg eső miatt sok helyen nem tudták bevetni a tervezett területet. Ráadásul a repcevetések sok helyen víz alá kerültek. A repcetáblák állapota ezért országszerte jelentős eltéréseket mutat. „A múlt évben sokszor kritikus körülményekkel kellett a gazdáknak megbirkózniuk, a mérhetetlenül csapadékos és hűvös időjárás – helyenként az átlagos évi csapadékmennyiség kétszeresénél is több esett – miatt az elővetemények betakarítása is tetemes csúszást szenvedett, ezért a magágykészítést és a vetést sem lehetett megfelelően elvégezni” – mutat rá a problémára a kamara. A sok csapadék azonban nemcsak a vetésterületre, a növények tápanyagfelvételére is negatív hatással volt, a tápanya­gok egy része az esőzések miatt kimosódott, és a növényvédő szerek hatása is radikálisan csökkent. „A vetés megóvása érdekében ezért folyamatos védekezésre volt és van szükség. Habár a tavaszi időjárás kedvezett a kártevők szaporodásának, különösebben nagy rovarinvázió ebben az évben még nem jelentkezett a repcetáblákon. A gombabetegségek azonban alaposan megnehezítik a gazdálkodók életét” – mondta Vancsura József.

Az agrárkamara rámutat: fómás levélfoltok már az ősz folyamán – mivel a növények fejletlensége miatt a gombaölő szeres védekezést elhalasztották – megjelentek az egyes állományokban, ezért a tavasszal is folytatódott a gomba elleni védekezés. Vancsura József elmondta: az idén a tavaly őszi vízkifolyások miatt nem várható kimagaslóan jó termés, ám a múlt évben betakarított repce mennyiségéhez viszonyítva az idei hozam valószínűleg még így is nagyságrendekkel jobb lesz. „Átlagos év előtt állunk, várha­tóan az elvetett terület mintegy kilencven százalékáról betakaríthatják majd a repcét. Hektáronként átlag két és fél tonnás terméshozammal számolunk” – jelezte a gabonaszövetség elnöke. A repce jövedelmezőségét tekintve az idén jobb szezonra számíthatnak a termelők. „Egy tonna repce ára ma száztizenötezer és százhúszezer forint közt mozog, s ha valaki ilyen árak mellett köt üzletet, garantáltan nem lesz veszteséges a befektetése” – véli Vancsura. Az agrárkamara kiemeli, mivel a kőolaj árával párhuzamosan a repce ára is nő, minden területen érdemes kialakítani a legjobb technológiát, mert a magas felvásárlási árak mellett a legkisebb termésnövekedést kiváltó beavatkozás is könnyedén profitot hoz.

Uniós fejfájás

Az unió repcetermése az idén – a jelentős téli fagykár és a száraz tavasz miatt – a három éve legalacsonyabb szintre, 19,5 millió tonnára csökkenhet – derül ki a hamburgi Oil Word kutatóintézet jelentéséből. Az EU vezető repcetermesztője, Németország várhatóan visszacsúszik a második helyre, s Franciaország veheti át a vezető pozíciót. A szárazság leginkább Lengyelországot sújtja. (MTI)

Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
230 247
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 814 422
Közösség

46/2006. (VI. 19.) FVM rendelet

a 2006. évi iskolatej program elsõ félévének szabályozásáról szóló 115/2005. (XII. 15.)... Tovább

hektolitertömeg (hl-tömeg, térfogattömeg)

valamely mag 100 1-ének kg-ban kifejezett tömege. Értékmérő tulajdonság: a nagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 130

Átlagos értékelés: 4.7