Az őszi vetést nehezítő természeti tényezők ellenére, a folyamatos növényvédelmi beavatkozásoknak köszönhetően, ígéretesnek mutatkozik az idei repcetermés.

Ígéretesnek mutatkozik az idei repcetermés

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

„Az elmúlt hetekben voltak a legszebbek a repcetáblák, ami túl a látványon, azt is jelzi, hogy milyen termés várható” – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A múlt év őszén mintegy 258 ezer hektár termőterületen vetettek káposztarepcét, s ez több mint harmincezer hektárral volt kevesebb, mint az előző évben erre a célra hasznosított terület.
2011 - az idei repce jó hasznos hozhat
Az őszi vetést nehezítő természeti tényezők ellenére, a folyamatos növényvédelmi beavatkozásoknak köszönhetően, ígéretesnek mutatkozik az idei repcetermés.


2011 - jó hasznot hozhat a repce
„Az elmúlt hetekben voltak a legszebbek a repcetáblák, ami túl a látványon, azt is jelzi, hogy milyen termés várható” – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A múlt év őszén mintegy 258 ezer hektár termőterületen vetettek káposztarepcét, s ez több mint harmincezer hektárral volt kevesebb, mint az előző évben erre a célra hasznosított terület – mutatott rá a Magyar Agrárkamara. A megfogyatkozott termőterület a múlt év csapadékos időjárásának tudható be, mivel a rengeteg eső miatt sok helyen nem tudták bevetni a tervezett területet. Ráadásul a repcevetések sok helyen víz alá kerültek. A repcetáblák állapota ezért országszerte jelentős eltéréseket mutat. „A múlt évben sokszor kritikus körülményekkel kellett a gazdáknak megbirkózniuk, a mérhetetlenül csapadékos és hűvös időjárás – helyenként az átlagos évi csapadékmennyiség kétszeresénél is több esett – miatt az elővetemények betakarítása is tetemes csúszást szenvedett, ezért a magágykészítést és a vetést sem lehetett megfelelően elvégezni” – mutat rá a problémára a kamara. A sok csapadék azonban nemcsak a vetésterületre, a növények tápanyagfelvételére is negatív hatással volt, a tápanya­gok egy része az esőzések miatt kimosódott, és a növényvédő szerek hatása is radikálisan csökkent. „A vetés megóvása érdekében ezért folyamatos védekezésre volt és van szükség. Habár a tavaszi időjárás kedvezett a kártevők szaporodásának, különösebben nagy rovarinvázió ebben az évben még nem jelentkezett a repcetáblákon. A gombabetegségek azonban alaposan megnehezítik a gazdálkodók életét” – mondta Vancsura József.

Az agrárkamara rámutat: fómás levélfoltok már az ősz folyamán – mivel a növények fejletlensége miatt a gombaölő szeres védekezést elhalasztották – megjelentek az egyes állományokban, ezért a tavasszal is folytatódott a gomba elleni védekezés. Vancsura József elmondta: az idén a tavaly őszi vízkifolyások miatt nem várható kimagaslóan jó termés, ám a múlt évben betakarított repce mennyiségéhez viszonyítva az idei hozam valószínűleg még így is nagyságrendekkel jobb lesz. „Átlagos év előtt állunk, várha­tóan az elvetett terület mintegy kilencven százalékáról betakaríthatják majd a repcét. Hektáronként átlag két és fél tonnás terméshozammal számolunk” – jelezte a gabonaszövetség elnöke. A repce jövedelmezőségét tekintve az idén jobb szezonra számíthatnak a termelők. „Egy tonna repce ára ma száztizenötezer és százhúszezer forint közt mozog, s ha valaki ilyen árak mellett köt üzletet, garantáltan nem lesz veszteséges a befektetése” – véli Vancsura. Az agrárkamara kiemeli, mivel a kőolaj árával párhuzamosan a repce ára is nő, minden területen érdemes kialakítani a legjobb technológiát, mert a magas felvásárlási árak mellett a legkisebb termésnövekedést kiváltó beavatkozás is könnyedén profitot hoz.

Uniós fejfájás

Az unió repcetermése az idén – a jelentős téli fagykár és a száraz tavasz miatt – a három éve legalacsonyabb szintre, 19,5 millió tonnára csökkenhet – derül ki a hamburgi Oil Word kutatóintézet jelentéséből. Az EU vezető repcetermesztője, Németország várhatóan visszacsúszik a második helyre, s Franciaország veheti át a vezető pozíciót. A szárazság leginkább Lengyelországot sújtja. (MTI)

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gazdasági állatok

olyan állatfajok, amelyek nem az ember környezetében élnek, de az ember irányítómunkájának... Tovább

pajzsmirigy

a nyaktájékon, a gége pajzsporcán levő —>belső elválasztású mirigy. —>... Tovább

Tovább a lexikonra