A paradicsom és a burgonya termesztésének egyik meghatározó eleme a fitoftóra elleni védekezés.

hirdetes

Időszerű a növényvédelem a kertekben

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A paradicsom és a burgonya termesztésének egyik meghatározó eleme a fitoftóra elleni védekezés. Biztos védelmet csak nagy hatékonyságú, a növényben jól „mozgó” felszívódó szerektől várhatunk. Ilyen a Ridomil gombaölőszer család, amelynek mankocebes és rezes változata kapható.
Növényvédelem a kertekben


A paradicsom és a burgonya növényvédelmeA rezes kombináció a bakteriális betegségek ellen is hatékony, a mankocebes változat pedig fitoftóra mellett alternária és a paradicsomban szintén jelentős károkat előidéző, szeptória ellen is biztos védelmet nyújt.

Szintén súlyos és járványszerű pusztítást okoz a kabakosok didymellás betegsége is, amelyet – bár a tünetek alapján aránylag jól felismerhető – sokszor peronoszpóraként azonosítanak be és ennek alapján döntenek a védekezésről. Sajnos a peronoszpóra elleni készítmények nagy része erre a problémára önmagában nem elégséges.

Megelőző kémiai védekezésre hatékonynak bizonyult az Amistar+Thiovit Jet alkalmazása, amit uborkában még Bravo-val is ki lehet egészíteni a hatékonyság fokozására, különösen a heves záporokkal járó időjárási körülmények között – a Bravo hatékonysága mellett – kimagasló esőállósággal is rendelkezik. A dinnye és a tök lisztharmat betegsége ellen felhasználható a Topas 100 EC, amely a permetezést követően két óra alatt felszívódik a növénybe, ezáltal az eső már nem csökkenti a hatékonyságát.


hirdetes

A káposztafélék, gyökérzöldségek növényvédelme

hirdetesA káposztaféléket leginkább a peronoszpóra, lisztharmat és az alternária fertőzheti meg.

A gyökérzöldségek növényvédelmét nehezítik az utóbbi évek szervisszavonásai is, emiatt igen kevés megoldás áll rendelkezésre a súlyos fertőzéseket okozó lisztharmat, szeptória, alternária, a rozsda valamint a peronoszpóra károsításának kivédésére. A spárga és a póréhagyma növényvédelme talán a fent említett kultúráknál is nehezebb, hiszen itt még kevesebb lehetőségünk van a rozsda, alternária valamint a szürkepenész fertőzésének megakadályozására.

A fent említett összes betegség hatékony kivédésére szolgál az Amistar Top, amely a már jól ismert és hatékonyságát évről-évre bizonyító Amistar gombaölő szer család legújabb tagja és idéntől már 250 ml-es kiszerelésben is kapható.

A meleg, párás időjárási körülmények a gyapottok-bagolylepke erőteljes rajzását és ebből következően erőteljes kártételt eredményeznek. Megelőzésére kiválóan alkalmas a Karate Zeon, amely a mikrokapszulázott formulációjának köszönhetően hosszabb hatástartamot biztosít, mint a hagyományos piretroid készítmények. A Karate Zeon mellett a lárvák elpusztítására használhatjuk az Affirm készítményt is, amely fajspecifikussága révén kíméli a hasznos ragadozó rovarokat, viszont kíméletlen a kártevő hernyókkal szemben.

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Magyar Radikális Állat- és Természetvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Szalay Gábor elnök Cím: Budapest. Tisza u. 4. 1133 Magyarország ... Tovább

seb

a ->köztakarónak (bőrrel v. nyálkahártyával fedett testrészeknek) átható folytonossági... Tovább

Tovább a lexikonra