A lakás ideális páratartalma télen

Milyen páratartalom az ideális télen a lakásban?

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A megfelelő páratartalom egészségesebbé és kényelmesebbé teszi otthonunkat, miközben távol tarthatjuk a penészesedést.

páratartalom télen

Milyen páratartalom a megfelelő télen?

Ugyan évről évre melegebbek a teleink, de a fagyokat nem kerülhetjük el. A hideg beköszöntével az otthonainkban is nagy pusztítás veheti kezdetét, hiszen mindennel meg kell küzdenünk, a fagyott csapoktól és a fagytól a szekrényünk hátulján hirtelen megjelenő penészesedésig.

A légkondicionáló rendszernek gondoskodnia kell a beltéri páratartalomról, és kényelmes környezetet kell teremtenie. Az egyik legjobb párátlanítóba való befektetés azonban lehetővé teszi a páratartalom egyszerű nyomon követését, emellett javítja a levegő minőségét, megelőzve bizonyos egészségügyi problémákat.

A főzés, a szivárgás, a hosszan tartó zuhanyozás, sőt a lélegzés is hozzájárul ahhoz, hogy otthonunk párásabb legyen, ami fejfájást okozhat a lehámló festéktől és a sérült bútoroktól a poratkákig. Kerüljük el a párátlanításban előforduló gyakori hibákat, és az alábbi tippjeink segítségével biztosítsuk házunk megfelelő páratartalmát ezen a télen.

MILYEN PÁRASZÁM LEGYEN A HÁZBAN TÉLEN?

Télen, amikor becsukjuk az ablakokat és az ajtókat, és feltekerjük a fűtést, a levegő kevésbé tud keringeni otthonunkban, és túl nedves vagy túl száraz levegőt kaphatunk. Mindkettő kevésbé kényelmessé teszi otthonunkat, valamint potenciálisan károsíthatjuk a fa ajtókereteket és bútorokat.

A ház ideális relatív páratartalma télen 55%. Ha a levegő relatív páratartalma meghaladja a 60 százalékot, akkor a feketepenész sokkal nagyobb valószínűséggel növekszik, és légúti problémákhoz vezethet, valamint a háztartásban mindenkit sebezhetőbbé tesz a betegségeknek.

Ha a levegő nedves, a termosztát megemelése csak a levegőben lévő vízmolekulákat melegíti fel, nem pedig a szobahőmérsékletet, és a fűtési rendszer a kelleténél nehezebben működik. Tehát ha figyelembe vesszük a párátlanító üzemeltetésének viszonylag alacsony költségét, akkor érdemes befektetni.

Másrészt a túl száraz levegő egészségügyi problémákat okozhat, például száraz, irritált bőrt, és hidegebbnek érezzük otthonunkat, mint amilyen valójában. A nyikorgó padlódeszkák és a boldogtalan szobanövények szintén azt jelzik, hogy a levegő túl száraz. Ha télen 55%-on tartjuk a páratartalmat, megelőzhetjük a páralecsapódást az ablakokon, megakadályozzuk a nedves szag kialakulását, és még jobb alvást is jelenthet.

TÚL MAGAS A HÁZBAN A 65%-OS PÁRATARTALOM?

A 60% feletti páratartalom túl magas. Ha túl sok pára szuszpendálódik a levegőben, a helyiség melegebbnek tűnik, mint amilyen valójában, mivel testünk nem képes szabályozni a hőmérsékletünket a párolgás révén. Légúti problémákat is okozhat, különösen ha asztmánk vagy allergiánk van.

A túl párás otthon nemcsak kényelmünket és egészségünket rontja, hanem sok pénzbe is kerülhet, ha a fabútorok meghajlanak, vagy megsérülnek a tapéták, szőnyegek, festékek és ablakpárkányok.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

háttérsugárzás

a kozmikus sugárzásból eredő, a környezetben (levegőben, talajban) jelenlevő radioaktív... Tovább

Pécsi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Pécs Apáca út 2. 7621 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert