Olcsóbb hús, drágább tojás jön

Olcsóbb hús, drágább tojás jön

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Csökken a takarmánykukorica ára, ahogy kifut a tavalyi drágább mennyiség, csökken a húsipar költsége, és ez az árakban is látható lehet. A tojás viszont tartósan 30 forint fölé kerülhet: kevés a tyúk, és az uniós előírások változásával jobban is kell tartani őket.
Olcsóbb hús, drágább tojás jön

Soha nem volt olyan nyugodt a helyzet a hús- és húskészítmény-beszállítók, illetve kereskedelem között, mint jelenleg - legalábbis a megkérdezett kereskedelmi láncok szerint, akikhez nem érkeztek mostanában áremelésre utaló beszállítói igények. A korábbi évek árvitáihoz képest most kiegyensúlyozott a kapcsolat, és a prognózis szerint arra lehet számítani, hogy mind a tőkehúsnál, mind a húskészítményeknél fogyasztóiár-csökkenés várható – írta a Napi Gazdaság. A CBA Kereskedelmi Kft. adatai szerint előbb a friss húsnál várható a csökkenés, aminek az az oka, hogy lassan elfogy a raktárakból a mázsánkénti 4000 forintos takarmánykukorica és megjelenik az 1500 forintos, ami jelentősen csökkenti a hústermelők költségeit. Ezt követik a húskészítmények is, ezek ára némi "spéttel" követi a tőkehúsokét.

Hasonló helyzetről számoltak be az Auchannál is, mint mondták: semmi jele annak, hogy feszültség lenne az ágazatban az árak miatt. A cég inkább más beszállítói területekre fokuszál - mint például a tej -, de itt is nyugodtabb a helyzet, mint az unió más tagországaiban. A kiskereskedelmi szakemberek szerint a másfél évvel ezelőtti árrobbanást követően most az árak visszarendeződése zajlik, nemcsak a hús-, hanem más szegmensekben is. Más kérdés, hogy a termelési költségek csökkenésében nagy szerepet játszó alapanyagárak zuhanása sokkal gyorsabban jelentkezik a fogyasztói árakban, mint az áremelkedés. Korábban emiatt volt feszültség a kiskereskedelem és a beszállítók között. Ugyanis miközben elszálltak a termelői költségek, addig a kereskedelem a szabad piacon levő (visszamaradt) árukészletekkel operálva igyekezett a belpiaci árakat lefelé nyomni, kitolva ezzel az árak emelkedését. Ez pedig átmeneti likviditási zavart okozott a gyengébb pénzügyi hátterű termelői és beszállítói szegmensben.
Idén a csirke- és kacsatartók, valamint az árutojás-termelők várhatóan jól zárják az évet, a pulyka- és a libatenyésztő ágazatra azonban rájárt a rúd. A csirkefelvásárlás, -feldolgozás és -értékesítés 2009 első nyolc hónapjában 5-5,5 százalékkal bővült és várhatóan tovább nő, ha a zalai megyei pulykatartók egy része átáll a csirkenevelésre - tudtuk meg Bárány Lászlótól, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökétől. A pulykatartók ugyanis 6-8 százalékos forgalomcsökkenést voltak kénytelen elkönyvelni az év eleje óta. Az élőalapanyag-felvásárlás a BTT adatai szerint 7 százalékkal marad el a 2008-astól, ezen belül a belföldi értékesítés 3-5, az export hét százalékkal lett kisebb. Ebben a márciusig az európai túltermelés miatti nagyon alacsony árszínvonal komoly szerepet játszott. Ráadásul a legnagyobb magyarországi pulykafeldolgozó, a SáGa Foods Zrt. brit anyacégének gyengélkedése miatt termeléscsökkentésre kényszerül. A cég nyáron bejelentett átalakítása a termelés visszafogása mellett - elsősorban a saját telepeit, kisebb mértékben a környékbeli alapanyag-beszállítókat érintve - a Napi értesülése szerint 400-450 fős elbocsátással jár majd.
A vízi szárnyasok közül a kacsa egyre kedveltebb Magyarországon is, a tervezett 55 ezer tonnás felvásárlást év végéig biztosan meghaladja az ágazat, a BTT becslése szerint 60-62 ezer tonna lehet a felvásárlás. A libatenyésztők azonban bajban vannak: az állatvédők akcióit követő veszteségeket tetézi a válság miatti keresletcsökkenés. Várhatóan idén a feldolgozott állatok jelentős része raktáron marad.
A tojástermelésben a következő hónapokban komoly áremelésre számítanak, mivel az uniós állatjóléti előírások teljesítése miatt csökkent a termelés. Mintegy 10 millió tyúk hiányzik a termelésből a kontinensen. Mindez egy-két héten belül Magyarországon is érezteti majd a hatását, és várhatóan jövő tavaszig tartósan 30 forint fölött lesz a tojás ára.
A recessziót követően növekedhet a baromfiágazat, amit a 270 forint körül stabilizálódó euró és az alacsonyabb takarmányárak is segítenek - véli Bárány. Emellett várhatóan októberben az agrártárca a kevéssé kihasznált, szalmonellapozitív tyúkok megsemmisítésére elkülönített keretből a vakcinázás támogatására csoportosít át mintegy egymillió euró támogatást, az erről szóló határozat megjelenése heteken belül várható.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Racer

Széles hatásspektrumú gyomirtó szer kétszikűek ellen, jelentős mellékhatással a fűféle... Tovább

maedi es visna

juhok (és kecskék) lényegében azonos vírus által előidézett, két különféle kórképben... Tovább

Tovább a lexikonra