notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Olcsóbb hús, drágább tojás jön

Hirdetés

Olcsóbb hús, drágább tojás jön

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Csökken a takarmánykukorica ára, ahogy kifut a tavalyi drágább mennyiség, csökken a húsipar költsége, és ez az árakban is látható lehet. A tojás viszont tartósan 30 forint fölé kerülhet: kevés a tyúk, és az uniós előírások változásával jobban is kell tartani őket.
Olcsóbb hús, drágább tojás jön

Soha nem volt olyan nyugodt a helyzet a hús- és húskészítmény-beszállítók, illetve kereskedelem között, mint jelenleg - legalábbis a megkérdezett kereskedelmi láncok szerint, akikhez nem érkeztek mostanában áremelésre utaló beszállítói igények. A korábbi évek árvitáihoz képest most kiegyensúlyozott a kapcsolat, és a prognózis szerint arra lehet számítani, hogy mind a tőkehúsnál, mind a húskészítményeknél fogyasztóiár-csökkenés várható – írta a Napi Gazdaság. A CBA Kereskedelmi Kft. adatai szerint előbb a friss húsnál várható a csökkenés, aminek az az oka, hogy lassan elfogy a raktárakból a mázsánkénti 4000 forintos takarmánykukorica és megjelenik az 1500 forintos, ami jelentősen csökkenti a hústermelők költségeit. Ezt követik a húskészítmények is, ezek ára némi "spéttel" követi a tőkehúsokét.

Hasonló helyzetről számoltak be az Auchannál is, mint mondták: semmi jele annak, hogy feszültség lenne az ágazatban az árak miatt. A cég inkább más beszállítói területekre fokuszál - mint például a tej -, de itt is nyugodtabb a helyzet, mint az unió más tagországaiban. A kiskereskedelmi szakemberek szerint a másfél évvel ezelőtti árrobbanást követően most az árak visszarendeződése zajlik, nemcsak a hús-, hanem más szegmensekben is. Más kérdés, hogy a termelési költségek csökkenésében nagy szerepet játszó alapanyagárak zuhanása sokkal gyorsabban jelentkezik a fogyasztói árakban, mint az áremelkedés. Korábban emiatt volt feszültség a kiskereskedelem és a beszállítók között. Ugyanis miközben elszálltak a termelői költségek, addig a kereskedelem a szabad piacon levő (visszamaradt) árukészletekkel operálva igyekezett a belpiaci árakat lefelé nyomni, kitolva ezzel az árak emelkedését. Ez pedig átmeneti likviditási zavart okozott a gyengébb pénzügyi hátterű termelői és beszállítói szegmensben.
Idén a csirke- és kacsatartók, valamint az árutojás-termelők várhatóan jól zárják az évet, a pulyka- és a libatenyésztő ágazatra azonban rájárt a rúd. A csirkefelvásárlás, -feldolgozás és -értékesítés 2009 első nyolc hónapjában 5-5,5 százalékkal bővült és várhatóan tovább nő, ha a zalai megyei pulykatartók egy része átáll a csirkenevelésre - tudtuk meg Bárány Lászlótól, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökétől. A pulykatartók ugyanis 6-8 százalékos forgalomcsökkenést voltak kénytelen elkönyvelni az év eleje óta. Az élőalapanyag-felvásárlás a BTT adatai szerint 7 százalékkal marad el a 2008-astól, ezen belül a belföldi értékesítés 3-5, az export hét százalékkal lett kisebb. Ebben a márciusig az európai túltermelés miatti nagyon alacsony árszínvonal komoly szerepet játszott. Ráadásul a legnagyobb magyarországi pulykafeldolgozó, a SáGa Foods Zrt. brit anyacégének gyengélkedése miatt termeléscsökkentésre kényszerül. A cég nyáron bejelentett átalakítása a termelés visszafogása mellett - elsősorban a saját telepeit, kisebb mértékben a környékbeli alapanyag-beszállítókat érintve - a Napi értesülése szerint 400-450 fős elbocsátással jár majd.
A vízi szárnyasok közül a kacsa egyre kedveltebb Magyarországon is, a tervezett 55 ezer tonnás felvásárlást év végéig biztosan meghaladja az ágazat, a BTT becslése szerint 60-62 ezer tonna lehet a felvásárlás. A libatenyésztők azonban bajban vannak: az állatvédők akcióit követő veszteségeket tetézi a válság miatti keresletcsökkenés. Várhatóan idén a feldolgozott állatok jelentős része raktáron marad.
A tojástermelésben a következő hónapokban komoly áremelésre számítanak, mivel az uniós állatjóléti előírások teljesítése miatt csökkent a termelés. Mintegy 10 millió tyúk hiányzik a termelésből a kontinensen. Mindez egy-két héten belül Magyarországon is érezteti majd a hatását, és várhatóan jövő tavaszig tartósan 30 forint fölött lesz a tojás ára.
A recessziót követően növekedhet a baromfiágazat, amit a 270 forint körül stabilizálódó euró és az alacsonyabb takarmányárak is segítenek - véli Bárány. Emellett várhatóan októberben az agrártárca a kevéssé kihasznált, szalmonellapozitív tyúkok megsemmisítésére elkülönített keretből a vakcinázás támogatására csoportosít át mintegy egymillió euró támogatást, az erről szóló határozat megjelenése heteken belül várható.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
529 953
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
529 953
Közösség

6/2007. (I. 24.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Albatre (EGH 319 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 232

Átlagos értékelés: 5.0