Hulladékgazdálkodási projekt Győr térségében

Hulladékgazdálkodási projekt Győr térségében

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Jövő nyáron kezdődhet a 112 Győr megyei települést érintő hulladékgazdálkodási rendszer kivitelezése, a 15,2 milliárd forintos beruházás 258 ezer ember kommunális hulladékának elhelyezését oldja meg - mondta Kovács Barnabás, a projektre szerveződött társulás szakmai vezetője hétfőn sajtótájékoztatón Öttevényben. Közlése szerint a második Nemzeti Fejlesztési Tervbe bekerült fejlesztéskiviteli tervei elkészültek, kidolgozták a térség 47 illegális és legális hulladéklerakójának felszámolását is. A fejlesztésre 9,2 milliárd forintot, a rekultivációra 6 milliárd forintot fordítanak. A programot a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás koordinálja.
Hulladékgazdálkodási projekt Győr térségében, rendszer, kommunális hulladék, sajtótájékoztató, szelektív hulladékgyűjtés, komposzt, gyűjtőautó, kuka, vonalkód, bioedény

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Kovács Barnabás hangsúlyozta: a szelektív hulladékgyűjtés háztartásokba történő bevezetése elengedhetetlen feltétele annak, hogy a rendszer működjön. Azért vezették be kísérleti jelleggel az úgynevezett kétkannás hulladékgyűjtési módot fél évvel ezelőtt két településen, a 4.100 lakosú Tét városban és a 2.800 lakosú Öttevény községben, hogy modellezzék a leendő rendszert , amelynek lényeges eleme, hogy a lakosok a tényleges ürítési gyakoriság alapján fizessék a szolgáltatás díját. Minden háztartás külön edényt kapott a komposztálható, egy másikat pedig a vegyes hulladék gyűjtésére.

A kukákat vonalkóddal is ellátták, így a gyűjtőautón lévő leolvasó azonosítja és rögzíti az edény használójának adatait. Így válik lehetővé, hogy az ügyfelek csak a tényleges szolgáltatás után fizessenek térítést. Az országban egyedülálló rendszer fontos információt ad a szolgáltató társaságnak a tekintetben, hogy megismerje a hulladék összetételére vonatkozó valós adatokat. A kísérlet első öt havi tapasztalatai vegyesek, elsősorban a lakosság tájékoztatásának hiányosságai okoztak félreértéseket - erről számolt be a két település polgármestere a sajtótájékoztatón.

Király Péter Öttevény első embere elmondta: az első számla megérkezése felkorbácsolta az indulatokat. Szabó Ferenc Tét első embere hozzátette: a lakosság nagy része úgy vélte, hogy el nem végzett szolgáltatásért kell fizetnie. A fizetési konstrukciót ugyanis úgy alakította ki a szolgáltató kft., hogy ösztönözzön a bioedény kihelyezésére még akkor is, ha az üres. Aki kitette a háza elé a gyűjtőautó érkezésére, annak a Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft. visszatérítést fizetett. Aki viszont rosszul értelmezett takarékosságból nem tette ki a kukáját, annak felszámolták a díjat.

Kovács Barnabás bejelentette: a kísérlet végeztével, jövő nyáron visszatérítik a többletfizetéseket a károsultaknak, de az ösztönzés pozitív és negatív hatásait 12 hónapos időtartamban végig akarják vizsgálni. Pozitívumnak minősítette a szakember, hogy 110 tonnával csökkent a vegyes hulladék mennyisége a kétkannás gyűjtés megkezdése nyomán. Öttevényen hetente közel 18 tonna hulladék keletkezik, ebből több mint 7 tonna biohulladék.

Téten a keletkezett közel 20 tonnának több mint egynegyede biohulladék. A győri nagytérségi hulladékgazdálkozási rendszert együtt tervezték a sopronival és a mosonmagyaróvárival. A három társulás a tervezésre összesen 378 millió forintot kapott a magyar államtól. Ez az összeg a tervezés 75 százalékát tette ki. A fennmaradó 25 százalékot az önkormányzatok adták össze. A kivitelezést a társulások már önállóan végzik, a beruházás összköltsége eléri a 30 milliárd forintot.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

láz

a melegvérű állatok reakciója különféle, (ún. l.-keltő ingerekre (baktériumok és azok... Tovább

aratás

a termesztett növények ->betakarításának első szakasza (pl. a kalászos gabonák... Tovább

Tovább a lexikonra