notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hulladékgazdálkodási projekt Győr térségében

Hirdetés

Hulladékgazdálkodási projekt Győr térségében

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Jövő nyáron kezdődhet a 112 Győr megyei települést érintő hulladékgazdálkodási rendszer kivitelezése, a 15,2 milliárd forintos beruházás 258 ezer ember kommunális hulladékának elhelyezését oldja meg - mondta Kovács Barnabás, a projektre szerveződött társulás szakmai vezetője hétfőn sajtótájékoztatón Öttevényben. Közlése szerint a második Nemzeti Fejlesztési Tervbe bekerült fejlesztéskiviteli tervei elkészültek, kidolgozták a térség 47 illegális és legális hulladéklerakójának felszámolását is. A fejlesztésre 9,2 milliárd forintot, a rekultivációra 6 milliárd forintot fordítanak. A programot a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás koordinálja.
Hulladékgazdálkodási projekt Győr térségében, rendszer, kommunális hulladék, sajtótájékoztató, szelektív hulladékgyűjtés, komposzt, gyűjtőautó, kuka, vonalkód, bioedény

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Kovács Barnabás hangsúlyozta: a szelektív hulladékgyűjtés háztartásokba történő bevezetése elengedhetetlen feltétele annak, hogy a rendszer működjön. Azért vezették be kísérleti jelleggel az úgynevezett kétkannás hulladékgyűjtési módot fél évvel ezelőtt két településen, a 4.100 lakosú Tét városban és a 2.800 lakosú Öttevény községben, hogy modellezzék a leendő rendszert , amelynek lényeges eleme, hogy a lakosok a tényleges ürítési gyakoriság alapján fizessék a szolgáltatás díját. Minden háztartás külön edényt kapott a komposztálható, egy másikat pedig a vegyes hulladék gyűjtésére.

A kukákat vonalkóddal is ellátták, így a gyűjtőautón lévő leolvasó azonosítja és rögzíti az edény használójának adatait. Így válik lehetővé, hogy az ügyfelek csak a tényleges szolgáltatás után fizessenek térítést. Az országban egyedülálló rendszer fontos információt ad a szolgáltató társaságnak a tekintetben, hogy megismerje a hulladék összetételére vonatkozó valós adatokat. A kísérlet első öt havi tapasztalatai vegyesek, elsősorban a lakosság tájékoztatásának hiányosságai okoztak félreértéseket - erről számolt be a két település polgármestere a sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Király Péter Öttevény első embere elmondta: az első számla megérkezése felkorbácsolta az indulatokat. Szabó Ferenc Tét első embere hozzátette: a lakosság nagy része úgy vélte, hogy el nem végzett szolgáltatásért kell fizetnie. A fizetési konstrukciót ugyanis úgy alakította ki a szolgáltató kft., hogy ösztönözzön a bioedény kihelyezésére még akkor is, ha az üres. Aki kitette a háza elé a gyűjtőautó érkezésére, annak a Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft. visszatérítést fizetett. Aki viszont rosszul értelmezett takarékosságból nem tette ki a kukáját, annak felszámolták a díjat.

Kovács Barnabás bejelentette: a kísérlet végeztével, jövő nyáron visszatérítik a többletfizetéseket a károsultaknak, de az ösztönzés pozitív és negatív hatásait 12 hónapos időtartamban végig akarják vizsgálni. Pozitívumnak minősítette a szakember, hogy 110 tonnával csökkent a vegyes hulladék mennyisége a kétkannás gyűjtés megkezdése nyomán. Öttevényen hetente közel 18 tonna hulladék keletkezik, ebből több mint 7 tonna biohulladék.

Hirdetés

Téten a keletkezett közel 20 tonnának több mint egynegyede biohulladék. A győri nagytérségi hulladékgazdálkozási rendszert együtt tervezték a sopronival és a mosonmagyaróvárival. A három társulás a tervezésre összesen 378 millió forintot kapott a magyar államtól. Ez az összeg a tervezés 75 százalékát tette ki. A fennmaradó 25 százalékot az önkormányzatok adták össze. A kivitelezést a társulások már önállóan végzik, a beruházás összköltsége eléri a 30 milliárd forintot.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: MTI

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 705
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 448 425
Közösség

Ceglédi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Cegléd Kossuth tér 7. 2700 Magyarország Tovább

takarmányliszt

a ->gabonafélék (->búza, ->rozs, ->kukorica stb.) étkezési célú malomip. feldolgozása során... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 168

Átlagos értékelés: 4.8