notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nemzeti Emlékhely – ismerd meg a Hősök terét

Hirdetés

Ismerd meg te is Hazánk Nemzeti Emlékhelyeit (I. rész)

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Indítunk egy sorozatot, amelyben bemutatjuk nektek Magyarország Nemzeti Emlékhelyeit. A sort a Hősök terével kezdjük, ahol számos csodálatos épület is található, ráadásul a Világörökség részét képezi, nem is véletlenül! Tarts velünk és ismerd meg Hazánk mesebeli csodáit!

Hősök tere, mint Nemzeti Emlékhely

 

A Hősök tere az Andrássy út tengelyében, a Városliget nyugati oldalán található. Közelében számos csodálatos épület található, amiket érdemes megtekintenetek nektek is, ezek közül a legismertebb a Szépművészeti Múzeum számos remek kiállítással, a Fővárosi Állat-, és Növénykert páratlan csodálatos állat-, és növényvilágával, a Széchenyi Fürdő, ahol lazulhatsz, wellnesselhetsz egész nap.

 

A Hősök tere története

 

A téren régen, egész pontosan 1894-ben egy ivókút állt, amit Ybl Miklós tervezett, a kút fölé pedig egy egyszerű építményt építettek, amit Gloriette-nek neveztek el. Az építmény egy 2,5 m magas, hatszögletű, balluszteres korláttal keretezett terasz volt, aminek a közepén egy 24 m magas zászlótartó rúd állt és két oldalról lépcső vezetett fel. A kutat ma a Hősök emlékköve mögötti fémlap rejti.

Hirdetés

 

1895-ben született meg az ötlet, hogy a Gloriette-et lecserélik, és építenek egy millenniumi emlékművet, egy Nemzeti Pantheont. A két oszlopcsarnok később készült el és a királyszobrokat csak 1905 és 1911 között készítették és helyezték el bennük. Eredetileg 14 magyar uralkodó szobra állt az emlékműben. 1919-ben bevonták vörös drapériával, Gábriel arkangyal szobrát obeliszkké változtatták, elé pedig Marx 7 méteres gipszszobra került. A Habsburg királyok szobrát kiemelték és egy öntödébe szállították, ekkor tört össze Ferenc József szobra, a két világháború között a szobrokat újra felállították, a szobrok teljes egészében 1926-ra készültek el.

Hirdetés

 

A teret 1932-ben nevezték el „Hősök terének”. Ekkor még virágágyások díszítették. 1937-ben kövezték le az eucharisztikus világkongresszus miatt. Lapozz a következő oldalra a további érdekességekért!

 

Forrás: Fotó: travelblat.com

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
416 609
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
416 609
Közösség

.../2006. (...) FVM rendelet

a termõföldre vonatkozó elõvásárlási és elõhaszonbérleti jog gyakorlásával... Tovább

fenológia

ökológiai tudományterület; a növények és az állatok egyedfejlődésében az egymás után... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 157

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek