Nemzeti Emlékhely – ismerd meg a Hősök terét

hirdetes

Ismerd meg te is Hazánk Nemzeti Emlékhelyeit (I. rész)

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN

Indítunk egy sorozatot, amelyben bemutatjuk nektek Magyarország Nemzeti Emlékhelyeit. A sort a Hősök terével kezdjük, ahol számos csodálatos épület is található, ráadásul a Világörökség részét képezi, nem is véletlenül! Tarts velünk és ismerd meg Hazánk mesebeli csodáit!

Hősök tere, mint Nemzeti Emlékhely

A Hősök tere az Andrássy út tengelyében, a Városliget nyugati oldalán található. Közelében számos csodálatos épület található, amiket érdemes megtekintenetek nektek is, ezek közül a legismertebb a Szépművészeti Múzeum számos remek kiállítással, a Fővárosi Állat-, és Növénykert páratlan csodálatos állat-, és növényvilágával, a Széchenyi Fürdő, ahol lazulhatsz, wellnesselhetsz egész nap.

A Hősök tere története

A téren régen, egész pontosan 1894-ben egy ivókút állt, amit Ybl Miklós tervezett, a kút fölé pedig egy egyszerű építményt építettek, amit Gloriette-nek neveztek el. Az építmény egy 2,5 m magas, hatszögletű, balluszteres korláttal keretezett terasz volt, aminek a közepén egy 24 m magas zászlótartó rúd állt és két oldalról lépcső vezetett fel. A kutat ma a Hősök emlékköve mögötti fémlap rejti.

hirdetes

1895-ben született meg az ötlet, hogy a Gloriette-et lecserélik, és építenek egy millenniumi emlékművet, egy Nemzeti Pantheont. A két oszlopcsarnok később készült el és a királyszobrokat csak 1905 és 1911 között készítették és helyezték el bennük. Eredetileg 14 magyar uralkodó szobra állt az emlékműben. 1919-ben bevonták vörös drapériával, Gábriel arkangyal szobrát obeliszkké változtatták, elé pedig Marx 7 méteres gipszszobra került. A Habsburg királyok szobrát kiemelték és egy öntödébe szállították, ekkor tört össze Ferenc József szobra, a két világháború között a szobrokat újra felállították, a szobrok teljes egészében 1926-ra készültek el.

hirdetes

A teret 1932-ben nevezték el „Hősök terének”. Ekkor még virágágyások díszítették. 1937-ben kövezték le az eucharisztikus világkongresszus miatt. Lapozz a következő oldalra a további érdekességekért!

Forrás: Fotó: travelblat.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


klór (Cl)

a halogénelemekhez tartozó sárgászöld színű, fojtó, mérgező gáz. Erős oxidáló... Tovább

lappangási idő (inkubáció)

a —>kórokok érvényesülése, ill. a fertőzés és a betegség tüneteinek jelentkezése... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek