Hörcsögök dúlják a szolnoki határt

Hörcsögök dúlják a szolnoki határt

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az árpa aratása már vasárnap befejeződött volna Szolnok megyében, ha nem jön az eső. A csapadék miatti gombás fertőzés aránya nem nőtt, ám a hörcsögök továbbra is jelen vannak a Jászságban, Tiszafüred és Szolnok térségében különösen erős a fertőzöttség.
Hörcsögök dúlják a szolnoki határt

"A májusi eső aranyat ér, tartja a mondás. Júniusban viszont ritkábban imádkoznak a gazdák csapadékért. Ezúttal azonban a júniusi eső is aranyat ért" - véli a megyei mezőgazdaság szakigazgatási hivatal vezetője, Gombár Mihály. Elmondta: Szolnok megyében az elmúlt napokban összesen harminc-ötven milliméter közötti csapadék hullott, egy-két helyen fordult elő csak nagyobb zivatar. Vihar, jégverés elkerülte a térséget, így ha meg is torpant a betakarítás, kárt nem okozott.

"Nem dőlt meg a gabona, ami nehezíthetné az aratást, sőt, a búzánál teltebbé váltak a szemek, és javultak a kilátások a kukorica és napraforgó estében is. Ha nem jön a csapadék az árpa aratása már múlt vasárnap befejeződött volna, hatvan százaléka azonban már így is magtárba került. A minőséggel nincs baj, a hektáronkénti 3,6 tonnás megyei termésátlag pedig valamivel jobb a vártnál. Ahol öntöztek, ott még magasabb is."
A megyében a repce érése előrehaladott állapotban van, így betakarítása összecsúszni látszik a búzáéval, ami elsősorban a gabonatárlókba történő beszállításnál jelenthet problémát. Összeért a szakaszosan vetett zöldborsó is. A csapadék egyedül talán a tiszajenői meggyesekben okozott gondot. A gyümölcs héja ugyanis elvékonyodott, ami rontja az eltarthatóságot. Emiatt a felvásárlási árak is leestek.


Gombár Mihály beszámolt arról, hogy a betakarítás minél zökkenőmentesebbé tétele érdekében a megyében minden évben megalakul az aratási koordinációs bizottság. Ebben a köztestületek mellett a különböző szakhatóságok is helyet kaptak, így a közútkezelő és a rendőrség szakemberei is. Most például a csapadékos időjárás kapcsán a rendőrség arra hívta fel a termelők figyelmét, hogy mielőtt felhajtanak a földekről az utakra, takarítsák le gépeik kerekét, csökkentve ezzel a balesetveszélyt.


Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az őszi búzában az aszály hatására a gombabetegségek csak gyenge fertőzést okoztak, a lisztharmat csak a Jászságban volt megfigyelhető. Megjelentek a gabonapoloskák és a szipolyok is. A napraforgónál a vegyszeres gyomirtás nem volt igazán hatékony, gondot okozhat a parlagfű is. Mindenhol megfigyelhető a levéltetvek betelepedése.


A hörcsögök továbbra is jelen vannak a Jászságban, Tiszafüred és Szolnok térségében különösen erős a fertőzöttség. Megkezdődött az amerikai fehér medvelepke imágóinak kirajzása is a Jászság északi területén és Tiszafüred térségében.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Debreceni Egyetem ATC Kutató Központ Nyíregyháza

Kutatóintézet A Debreceni Mezõgazdasági Kamara javaslatára Nyíregyháza város 1926-ban 29... Tovább

ágas

az ->állványos szénaszárítás egyik eszköze. Csapadékos vidéken hagyományos módon a... Tovább

Tovább a lexikonra