A vadásszá válás elengedhetetlen feltételei

Te is szeretnél vadászni? Megmutatjuk, hogy mit kell tenned hozzá!

GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A vadászat, míg őseink idejében a túlélés alapvető feltétele és a férfiak elsődleges feladata volt, mára már leginkább hobbiként él a köztudatban. Az ősidőkben a férfiak hússal látták el a családot, a gyengébbik nem pedig bogyókat gyűjtögetett. Manapság már egyre több nő is puskát ragad, és látja meg ennek a sokat vitatott és sűrűn támadások középpontjába kerülő ősi tevékenységnek szépségét. Egyre többen döntenek úgy, hogy régen dédelgetett vágyukat – a vadászatot – végre kipróbálják. Ha te is köztük vagy, akkor jól figyelj, mert most megmutatjuk a vadásszá válás menetét.

Így lehetsz te is vadász!

Miért jó vadászni?

A nemesek idejében nem ritkán került sor egy, a hatalmas birtokukon történő vadászatra, melyre a házigazda rendszerint a vendégül látott urakat is meginvitálta. Lévén, hogy a vadászat a férfiak kedvelt elfoglaltságának számított mindig is, ezekre az akár több napos vadászatokra a hölgyek el sem kísérték párjukat. Ma már nem számítanak ritkaságnak a női vadászok, a vadászatot nemtől függetlenül kiváló kikapcsolódásként tartják számon az aktív pihenés szerelmesei.

De mi a helyzet az urakkal? A lassan hobbivá érő vadászat feltámasztja a férfiakban szunnyadó ősi ösztönt, hatására az erősebbik nem felöltheti az „alfa-hím” szerepet, ezáltal jelezvén, hogy méltán ők állnak a tápláléklánc csúcsán. Egy férfiasságán csorbát szenvedett férfi számára tehát tökéletes program egy igazi vadászat. Az elejtett vad láttán, nem vonja majd kétségbe férfiasságát többet senki.

De nem is szaporítjuk tovább a szót, lássuk hát, hogyan válhatsz vadásszá?

Először is, abban az esetben válhatsz hivatalosan is vadásszá, ha már betöltötted a 17. életévedet, hiszen csak akkor teheted le a vadászvizsgát. A vadászvizsgán való sikeres szereplés elengedhetetlen feltétele a vadásztanfolyamon való részvétel, amely lehetővé teszi, hogy minden lényeges ismereted meglegyen a vadászattal kapcsolatban.

Ezt követően szükséged lesz egy úgynevezett vadászjegyre, amelynek igényléséhez az Országos Magyar Vadászkamarához kell fordulnod. Megjegyeznénk itt, hogy bár a vadászjegy érvényessége öt évre szól ugyan, azt minden évben ismételten érvényesíteni kell. 

Fontos tudni, hogy a lőfegyvertartási engedély megszerzésének feltétele a vadászjegy.Mikor mindezzel megvagy, lehetőséged van arra, hogy egy vadásztársaságnál belépést kérvényezz (ez már nem kötelező).

 

Bár a vadásszá válás folyamata a leírtak alapján bonyolultnak és időigényesnek tűnhet, de megéri a rá áldozott idő és energia.

A vadászat adta - szavakkal már-már leírhatatlan - érzés teszi szenvedélyes hobbivá ezt a sportot. A feléledő vadászösztön, mikor csendben, megbújva cserkésszük be a zsákmányt igazán felemelő érzés, a vadászat folyamatának elsajátítása azonban hosszú munka eredménye.

Azt javasoljuk hát, hogy az első pár alkalommal, inkább csak megfigyelőként vegyél részt a vadászatokon, hogy megfigyelhesd, hogyan csinálják a már rutinos társaid. Hallgasd meg a tanácsaikat, és soha ne hangoskodj!

Éppúgy, mint a horgászat esetében, vadászatkor sem szabad hangzavart csapni, hiszen elriasztod a hangoddal az állatokat.

Fontos tisztázni, hogy abban az esetben, ha attól is elpityeredsz, ha az úton egy elgázolt kismadarat látsz, akkor nem ez a neked való hobbi! Mindezt azért mondjuk, mert itt nem csupán a vadak kilövéséről van szó. A vadászat alkalmával elejtett vadat azonnal szükséges kizsigerelni, máskülönben használhatatlanná válik a húsa. Mérlegelni kell hát, hogy bírja-e a gyomrod, vagy sem.

Hová menj vadászni?

Magyarország gyönyörűbbnél gyönyörűbb természeti csodákban bővelkedik, melyek jelentős hányada vadászatra is kifejezetten alkalmas. (Kivételt képeznek ez alól a lakott területek és bizonyos, a Vadgazdálkodási Törvény által nevesített területek.)

A természeti adottságok, a vadállomány fajtája és nagysága alapján is kiválaszthatjuk a vadászati úti célt. 

Ami pedig a legfontosabb: Bánj óvatosan a puskával, nehogy balesetet okozz, valamint nagyon vigyázz magadra és társaidra is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vírusfertőzések megállapítása

A biztos ->kórisme felállításához a legtöbbször labor vizsgálatokra van szükség. A... Tovább

zúzódás

a lágy szövetek összenyomódásával, kisebb-nagyobb >vérzésekkel járó apró és sokszoros... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok