A vadásszá válás elengedhetetlen feltételei

hirdetes

Te is szeretnél vadászni? Megmutatjuk, hogy mit kell tenned hozzá!

A vadászat, míg őseink idejében a túlélés alapvető feltétele és a férfiak elsődleges feladata volt, mára már leginkább hobbiként él a köztudatban. Az ősidőkben a férfiak hússal látták el a családot, a gyengébbik nem pedig bogyókat gyűjtögetett. Manapság már egyre több nő is puskát ragad, és látja meg ennek a sokat vitatott és sűrűn támadások középpontjába kerülő ősi tevékenységnek szépségét. Egyre többen döntenek úgy, hogy régen dédelgetett vágyukat – a vadászatot – végre kipróbálják. Ha te is köztük vagy, akkor jól figyelj, mert most megmutatjuk a vadásszá válás menetét.

Így lehetsz te is vadász!

Miért jó vadászni?

A nemesek idejében nem ritkán került sor egy, a hatalmas birtokukon történő vadászatra, melyre a házigazda rendszerint a vendégül látott urakat is meginvitálta. Lévén, hogy a vadászat a férfiak kedvelt elfoglaltságának számított mindig is, ezekre az akár több napos vadászatokra a hölgyek el sem kísérték párjukat. Ma már nem számítanak ritkaságnak a női vadászok, a vadászatot nemtől függetlenül kiváló kikapcsolódásként tartják számon az aktív pihenés szerelmesei.

De mi a helyzet az urakkal? A lassan hobbivá érő vadászat feltámasztja a férfiakban szunnyadó ősi ösztönt, hatására az erősebbik nem felöltheti az „alfa-hím” szerepet, ezáltal jelezvén, hogy méltán ők állnak a tápláléklánc csúcsán. Egy férfiasságán csorbát szenvedett férfi számára tehát tökéletes program egy igazi vadászat. Az elejtett vad láttán, nem vonja majd kétségbe férfiasságát többet senki!

vadászat az őskorban

De nem is szaporítjuk tovább a szót, lássuk hát, hogyan válhatsz vadásszá?

Először is, abban az esetben válhatsz hivatalosan is vadásszá, ha már betöltötted a 17. életévedet, hiszen csak akkor teheted le a vadászvizsgát. A vadászvizsgán való sikeres szereplés elengedhetetlen feltétele a vadásztanfolyamon való részvétel, amely lehetővé teszi, hogy minden lényeges ismereted meglegyen a vadászattal kapcsolatban.

hirdetes

Ezt követően szükséged lesz egy úgynevezett vadászjegyre, amelynek igényléséhez az Országos Magyar Vadászkamarához kell fordulnod. Megjegyeznénk itt, hogy bár a vadászjegy érvényessége öt évre szól ugyan, azt minden évben ismételten érvényesíteni kell. 

Fontos tudni, hogy a lőfegyvertartási engedély megszerzésének feltétele a vadászjegy.Mikor mindezzel megvagy, lehetőséged van arra, hogy egy vadásztársaságnál belépést kérvényezz (ez már nem kötelező).

Vadászat vidéken

 

Bár a vadásszá válás folyamata a leírtak alapján bonyolultnak és időigényesnek tűnhet, de megéri a rá áldozott idő és energia.

A vadászat adta - szavakkal már-már leírhatatlan - érzés teszi szenvedélyes hobbivá ezt a sportot. A feléledő vadászösztön, mikor csendben, megbújva cserkésszük be a zsákmányt igazán felemelő érzés, a vadászat folyamatának elsajátítása azonban hosszú munka eredménye.

Azt javasoljuk hát, hogy az első pár alkalommal, inkább csak megfigyelőként vegyél részt a vadászatokon, hogy megfigyelhesd, hogyan csinálják a már rutinos társaid. Hallgasd meg a tanácsaikat, és soha ne hangoskodj!

hirdetes

Éppúgy, mint a horgászat esetében, vadászatkor sem szabad hangzavart csapni, hiszen elriasztod a hangoddal az állatokat.

Fontos tisztázni, hogy abban az esetben, ha attól is elpityeredsz, ha az úton egy elgázolt kismadarat látsz, akkor nem ez a neked való hobbi! Mindezt azért mondjuk, mert itt nem csupán a vadak kilövéséről van szó. A vadászat alkalmával elejtett vadat azonnal szükséges kizsigerelni, máskülönben használhatatlanná válik a húsa. Mérlegelni kell hát, hogy bírja-e a gyomrod, vagy sem.

Hová menj vadászni?

Magyarország gyönyörűbbnél gyönyörűbb természeti csodákban bővelkedik, melyek jelentős hányada vadászatra is kifejezetten alkalmas. (Kivételt képeznek ez alól a lakott területek és bizonyos, a Vadgazdálkodási Törvény által nevesített területek.)

A természeti adottságok, a vadállomány fajtája és nagysága alapján is kiválaszthatjuk a vadászati úti célt. 

Ami pedig a legfontosabb: Bánj óvatosan a puskával, nehogy balesetet okozz, valamint nagyon vigyázz magadra és társaidra is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


magzatdarabolás

a —>szülőútban rekedt —> magzat megszületését akadályozó testrészének... Tovább

koca ellése (fialás)

a koca ellését jellegzetes tünetek előzik meg. Az ellés közeledtével a kocák sokat feksznek,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok