A quadokról sokaknak a hangos motorbőgés, a szúrós benzingőz szaga, vagy a réteket, erdőket elcsúfító keréknyomok jutnak eszükbe. Ezzel szemben azonban léteznek olyan quadok, melyek a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak felelnek meg, és a mezőgazdaság

Hogy lehet egy sportszerből munkagép?

K. V.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A quadokról sokaknak a hangos motorbőgés, a szúrós benzingőz szaga, vagy a réteket, erdőket elcsúfító keréknyomok jutnak eszükbe. Ezzel szemben azonban léteznek olyan quadok, melyek a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak felelnek meg, és a mezőgazdaságban, erdőgazdaságokban, illetve hatósági szerveknél pénztárcakímélő megoldások a nehéz terepen történő munkavégzés során.

A quadokról sokaknak a hangos motorbőgés, a szúrós benzingőz szaga, vagy a réteket, erdőket elcsúfító keréknyomok jutnak eszükbe. Ezzel szemben azonban léteznek olyan quadok, melyek a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak felelnek meg, és a mezőgazdaság
A számos terep- és időjárási viszonyok között univerzálisan felhasználható járművek – ATV-k, All Terrain Vehicle –, valamint a vízi járművek és azok meghajtásáért felelő motorok egyik legismertebb gyártója a Bombardier Recreational Products Inc. A Bombardier sikeresen bővítette kínálatát, amikor a szabadidős és sportcélokra kínált járműveket professzionális, vállalati, hatósági célok elvégzésére alkalmassá alakította át.

Sportszerből munkagép – Vízi járművek

A vízi mentők egyre gyakrabban használnak jet-ski-ket, csakúgy, mint a vízi rendőrség. A jet-ski-k gyorsak, mozgékonyak, költséghatékonyak és gyorsan el lehet velük jutni a helyszínre. Sebességük 110-115 km/h is lehet ellentétben egy hagyományos motorcsónakkal, aminek sebessége 40-50 km/h. A könnyű kezelhetőség és a gyors bevethetőség miatt hatalmas előnyei vannak más vízi közlekedési eszközökkel szemben, arról nem beszélve, hogy alacsonyan tartja a kiadásokat. A jet-ski-vel vízi mentéseket is lehet végre hajtani. A jet-ski egy műanyag tálcát húz maga után, amire aztán rárögzítik az embert és már viszik is a partra. A Bombardier-nek jelentős katonai referenciái vannak az USA katonáságával, ahová a külső csónakmotorok jelentős része kerül. A különleges motorokat preferálja a katonaság, mert bármilyen hajtóanyaggal képesek elmenni, legyen az fűtőolaj, gázolaj, benzin, vagy kerozin.
 
Sportszerből munkagép
Vízi mentésre alkalmas

Sportszerből munkagép –  Négykerekű járművek

A négykerekű járművek mindenféle körülmények között, szinte bármilyen célra használhatók, pl. mezőgazdaság, szőlőtermesztés, erdőgazdálkodás, sőt a katasztrófavédelem feladataiban is hasznos munkát tud végezni. Az elmúlt időszak árvizeinél sok-sok tonna homokzsákot mozgattak az ilyen quadokkal és a négykerék-hajtásnak köszönhetően a sáros, laza talajon is megállták a helyüket.
 
Sportszerből munkagép
Kint a szőlészetben
 
Mivel a quadok és a side-by-side járművek kisebbek, mint bármely más munkagép, ezért akár gyalogúton is közlekedhetünk velük. A 0,8-1 m-es nyomtávnak köszönhetően, ha az autóút el van dugulva, ezekkel a kis gépekkel akadálytalanul eljuthatunk akár a gyalogúton is a katasztrófa sújtotta területre. 
Számos szerszámot adaptálhatunk rá, például csörlőt vontatáshoz, van csomagtartójuk így terhet is szállíthatunk rajtuk. A távközlés dolgozói is előszeretettel dolgoznak velük, mert sok átjátszó és bázisállomás nehezen megközelíthető helyen van.

Sportszerből munkagép – Téli használhatóság

Az ATV-k és side-by-side quadok időjárástól függetlenül használhatók. Hóekével felvértezve hasznos eszköz lehet a eltakarításában. A téli, havas viszonyok esetén hóláncok, vagy akár lánctalpat is szerelhetünk rájuk, így akár 70 km/h-ás sebességgel is közlekedhetünk, akár egy hószánnal. Hazánkban érdemes inkább egy ilyen univerzális járművet beszerezni, mint egy hószánt, ami nyáron csak porfogó a garázsban. 
 
Sportszerből munkagép
Hóekével télen életmentő lehet
 

Sportszerből munkagép – Néhány paraméter

A quadok teherbírása kb. 300 kg és ezen felül még a két személy. A Commander termékcsoportban a szállítható személyek számától függően 2 személy és 4-500 kg, illetve 4 személy és 4-500 kg és ezen felül még a plusz utánfutó és annak teherbírása.
 
Sportszerből munkagép
Kiváló terhek szállítására
 
Annak ellenére, hogy négy kerekük van és szervokormánnyal vannak felszerelve, kezelésük inkább egy motoréhoz hasonlítható, mint inkább egy autóéhoz. Üzemeltetési költségük jelentősen alacsonyabb, mint egy terepjáróé. Olajat 50-75 üzemóránként kell bennük cserélni, míg üzemanyag-fogyasztásuk kb. 8 liter.
Golfpályák, önkormányzatok, nemzeti parkok igénybe vehetik a különleges elektromos hajtású modellt is akár. Bárhol használható az elektromos változat, ahol magas prioritása van a halk üzemeltetésnek és az alacsony károsanyag-kibocsátásnak. Az elektromos változat kb. 45 km/h-ra képes és hatótávolsága 80 km körüli.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

44/2006. (VI. 13.) FVM rendelet

az önálló ingatlanok helyrajziszámozásáról és az alrészletek megjelölésérõl Az... Tovább

tyúkalakúak (Galliformes)

a—>madarak osztályának egyik rendje. Testük zömök, többségük rossz repülő. A két... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet