Lekvárfőzés: Ezeket a hibákat kerüld el

Hibák a lekvárfőzés során: Ezekre figyelj!

SzSz
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Vannak alapvető hibák, amelyeket könnyen elkövetünk a különböző lekvárok főzése közben. Ezeket jobb elkerülni, ha valóban finom és tartós lekvárt szeretnénk. 

Lekvárfőzés: Ezeket a hibákat kerüld el

Nem jó a cukorarány

A cukor mennyiségének meghatározásához általában a hagyományos alapelvet vesszük, miszerint két rész gyümölcshöz egy rész cukrot kell hozzáadni. Tehát, ha 5 kilogramm gyümölcsöt szeretnénk befőzni lekvárrá, akkor 2,5 kilogramm cukrot kellene hozzáadnunk. Azonban a cukor mennyisége a gyümölcs édességétől is függhet. A lekvárfőzés során a cukornak nem csupán annyi a szerepe, hogy megédesítse a lekvárt, hanem sűrítőanyagként egyaránt szolgál. Az igazán finom lekvárhoz jó, ha a gyümölcshöz még a főzés előtti éjszaka hozzáadjuk a cukrot, ezzel kicsit hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, így pedig még jobb ízt kapunk. Manapság egyébként egyre népszerűbbek a cukormentes lekvár receptek is, így ha ilyet készítünk érdemes követni a receptben leírtakat, hogy a lekvárunk megfelelő sűrűségű legyen. 

A főzési idő

A főzési idő nagyban számít a gyümölcs érettégétől, fajtájától, mennyiségétől. Ahogyan bármilyen étel esetében a lekvárt sem szabad túl sokáig főzni, hiszen a benne található cukor és gyümölcscukor órákon át főzve képes megkeseredni. Amennyiben a gyümölcsünk elég érett, nem feltétlenül szükséges, hogy órákon keresztül főzzük. Nagyobb mennyiség befőzésénél persze, a főzési idő is nő. A lekvárt általánosságban véve nem szabad sokáig főzni, de akkor jó, amikor megáll benne a kanál. 

A pektin fontossága 

A lekvár a gyümölcsökben található pektintől lesz lekvár, hiszen ez a sűrítőanyag a gyümölcsben, ettől lesz zselés. Mivel minden gyümölcs pektintartalma különböző, így lehet, hogy bizonyos gyümölcsökhöz érdemes pluszban hozzáadni pektint. Például a ribizli, a meggy vagy az eperlekvár esetén is előfordulhat, hogy a gyümölcsben található pektintartalom nem elegendő a megfelelő sűrűséghez. Ilyenkor bátran adhatunk hozzá a boltban kapható pektinből, hiszen az ugyanaz az anyag, amely a gyümölcsben is benne van. A pektin hozzáadásával pedig akár a hozzáadott cukorból is kevesebb kell. 

Citrom a jó ízért

Citromot hozzáadni a lekvárhoz csakis jó ötlet lehet. A citrom segít ellensúlyozni a lekvár édességét, továbbá kiemeli a gyümölcs természetes ízét. Sőt, a citrom pektintartalma igen magas, így a sűrítésben egyaránt segíthet. A citrom bármilyen gyümölcsnek jól áll, és nyugodtan a héját is belereszelhetjük a lekvárba. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a citromhéjából csak a sárga részt reszeljük bele a lekvárba, hiszen a fehér részen már kissé kesernyés a citromhéj íze. 


A lekvár megfelelő lezárása 

A lekvár főzésén túl a dunsztolás és a lekváros üvegek lezárása is odafigyelést igényel. Ha nem zárjuk le megfelelően a lekváros üveg tetejét vagy nem dunsztolunk jól, akkor a lekvárunk rövid időn belül megromlik. De honnan tudhatjuk, hogy jól dolgoztunk? Az üvegek lezárása és a dunsztolás után 1-2 nap múlva könnyedén ellenőrizhetjük munkánkat. A lekváros üveg tetejéről, ha visszapattan az ujjunk vagy be sem tudjuk nyomni, akkor jól jártunk el. Ha pedig bármi mást tapasztalunk, akkor a lekvárunkat minél előbb fogyasszuk el!  


A lekvárszezon az eperrel indul, így figyeljetek oda a főzés során a fenti hibák elkerülésére!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

padlós etetés

főleg a sertéstartásban alkalmazott, teljesen gépesíthető módszer. A takarmány a... Tovább

108/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

A mezõgazdasági termékek harmadik országokban és belsõ piacon történõ megismertetésével... Tovább

Tovább a lexikonra