Hepatitis A elleni védőoltás

Végigsöpör Európán a Hepatitis?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az elmúlt 3 hónapban számos európai országban fertőzött a Hepatitis. A járvány, így Csehországban, Szlovákiában, Litvániában és Nagy-Britanniában ütötte fel a fejét . A múlt héten 300 magyar gyermeket is be kellett oltani, mivel 8 fertőző májgyulladásos beteget regisztráltak a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban. Az Egészségtudatos Utazásért program információi szerint a járványok jellemzően ősszel, a mediterrán nyaralások után 5-8 héttel jelennek meg Európában.
Hepatitis okozta megbetegedések Magyarországon

Hepatitis A vírus


A Hepatitis "A" vírus széklettel ürül a szervezetből, és elsősorban szennyezett étellel, itallal, fertőzött emberekkel való közvetlen érintkezéssel, szájon át terjed. A vírus gyakran előfordul a fejlődő országokban, trópusi területeken - Ázsia, Dél-Amerika és Afrika trópusi államai - és a mediterrán úti célpontoknak számító országokban - Tunézia, Egyiptom, Törökország, Görögország, Horvátország. A fejlett higiénés körülményekkel rendelkező közép- és nyugat-európai országokban általában csak alkalmanként bukkan fel a kórokozó, jellemzően a mediterrán és egzotikus utazási szezon után pár héttel ugyanis a vírus lappangási ideje 4-6 hét.

Hepatitis okozta megbetegedések Magyarországon


Az elmúlt évben több mint 250 Hepatitis "A" okozta megbetegedést regisztráltak Magyarországon. Az elmúlt napokban 300 általános iskolás gyermeket oltottak be a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban fertőző májgyulladás ellen. A településen eddig összesen 7 gyermek és 1 felnőtt fertőződött meg a Hepatitis "A" vírussal. Négy megbetegedést regisztráltak Hajdúsámsonban is, de ott nem volt szükség a nagyszámú aktív védőoltás beadására. A nyíradonyi fertőzés forrását egyelőre még nem ismerik az illetékes egészségügyi szervek, ezt jelenleg vizsgálják. Bár a Hepatitis "A" kórokozója gyakran a nem megfelelő higiénés körülmények miatt terjed, jelen esetben, Nyíradonyban a nyolc beteg közül csak egyetlen él rossz szociális körülmények között.

A nyár végén Nagy-Britanniában 200 iskolás gyermeket kellett beoltani Hepatitis "A" ellen egy iskolában. Ott is valószínűleg egy utazó okozhatta a járvány kitörését, mivel az iskolában elit-oktatás folyik, így az ott tanulók még brit viszonylatban is kiemelkedő életszínvonalon élnek. Szeptemberben és októberben több európai államból is jelentettek megbetegedéseket, legutóbb Csehországban és Szlovákiában bukkant fel a vírus. Szlovákiában 200 gyermeket és családjaikat kellett beoltani a fertőzés ellen. Csehországban, Prágában és környékén észleltek Hepatitis fertőzést, majd novemberben Litvániában bukkant fel a vírus.

Mindezek alapján javasolt, hogy utazás előtt, aki teheti oltassa be magát Hepatitis "A" ellen, különösen azok, akik mediterrán vagy trópusi országokba készülnek. Mivel a síelők közül sokan pont Csehországba és Szlovákiába készülnek olyan területekre, ahol a Hepatitis "A" megjelent, így érdemes nekik is felvenni a védőoltást utazás előtt.

Hepatitis elleni védőoltás


Javasolt olyan kombinált oltást kérni, amely nemcsak a Hepatitis "A", hanem a Hepatitis "B" ellen is védelmet nyújt. Az utazóknak a nyaralás előtt legalább 6 héttel kell kérnie háziorvosától vagy a legközelebbi oltóközpontban a kombinált védőoltást, amelyből 3 szükséges 0-1-6 hónapos időközzel. Ezzel az oltással több évtizedre szóló védettség szerezhető.

Forrás: Független Hírügynökség

Forrás: www.rtlhirek.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

jégeső

5 mm-nél nagyobb átmérőjű, szilárd, jégszemekből álló ->csapadék; a jégszemek többnyire... Tovább

Mezõkövesdi Földhivatal

Földhivatal Postacím: 3401. Pf. 29. Cím: Mezõkövesd Egri út 1. 3400 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra