Drága és bonyolult eljárás elé néznek a gyógynövény- tartalmú termékek gyártói, mert megszűnik a gyógyhatású készítmény kategória.

Harc a gyógynövényfronton

Palágyi Edit
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kamilla, hársvirág, csipkebogyó – sorolhatnánk azokat a gyógynövényeket, amelyek gyűjtése és termesztése nagy hagyományokra tekint vissza hazánkban. Drága és bonyolult eljárás elé néznek a gyógynövény- tartalmú termékek gyártói, ha gyógyszerré szeretnék minősíttetni jól bevált, természetes alapanyagú medicináikat.
Harc a gyógynövényfronton
A két világháború közt gyógynövény-nagyhatalomnak számítottunk. Bár akadnak versenytársaink – például a bolgárok, az albánok –, a külhoni piacokon ma is álljuk a sarat. A magyar gyógynövényekkel szívesen kúrálják magukat a németek, svédek, angolok, sőt az amerikaiak is.

Mostanában azonban harc dúl a hazai gyógynövényfronton – sokan attól tartanak, hogy lekerülhetnek a polcokról a természet erejével kúráló szerek. Megszűnik ugyanis az 1987 óta létező gyógyhatású készítmény kategória. A Gyógynövény Szövetség álláspontja szerint a változást hozó uniós direktíva sok kellemetlenséget és kiadást jelent a termelőknek és gyártóknak, ezért ők is próbálják felhívni a problémára a figyelmet.

– A gyógynövénytartalmú termékek, például teakeverékek gyógyszerré minősítését előíró rendelkezés az uniós jogharmonizáció része – tudtuk meg az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) munkatársától. A gyártóknak az eredeti határidő szerint március végéig kell kérelmezniük az orvosi ellenőrzés nélkül használható gyógyhatású termékek OGYI-vizsgálatát. Ám nemcsak a terméket, illetve a hatóanyagot kell beadni, hanem annak mellékleteként egy dokumentációt is, amely bizonyítja az összetevők minőségét, hatásosságát és relatív ártalmatlanságát. A jól bevált szerek előnyt élveznek, a kérelmezőnek ugyanis bizonyítania kell, hogy a hatóanyagot legalább 30 éve biztonságosan használják gyógyászati célra, s ebből legalább 15 éve az Európai Gazdasági Térség országaiban.

Az OGYI honlapján nemcsak az a lista olvasható, mi mindent kell benyújtania a kérelemmel együtt a gyártónak, hanem azt is, hogy a 30 napos vizsgálat termékenként 405 ezer forintba kerül. A minisztérium nemrég türelmi időt adott, és 2013-ig meghosszabbította a határidőt. Csakhogy akik idén április elseje után indítják el a hagyományos növényi gyógyszerré minősítést, azok már csak úgy tehetik, mintha új készítményt vizsgáltatnának be – ez pedig még drágább eljárást jelent. Hazánkban nagyjából háromszázféle gyógyterméket forgalmaznak, eddig ezek töredékét nyújtották be átminősítésre. Aki nem indítja el a bevizsgálást, csak étrend-kiegészítőként, esetleg kozmetikumként dobhatja piacra gyógynövényes kapszuláját, krémjét vagy épp teakeverékét, ekkor azonban már a gyógyhatásra nem hivatkozhat.

Próbáltuk megtudakolni, hogyan reagálnak a szigorításra az ismert és népszerű gyógytermékek gyártói. Kiderült, egyelőre csak a bizonytalanság a biztos. A Herbáriánál mindössze annyit nyilatkoztak: még folynak a tárgyalások a hatóságokkal, így későbbre ígérnek részleteket.

– Úgy tervezzük, hogy az apátsági termékek közül nyolc teából a májteát és a szívnyugtató keveréket gyógyszerré minősíttetjük. A többit pedig étrend-kiegészítőként hozzuk forgalomba – számolt be a Pannonhalmi Bencés Főapátság döntéséről Hortobágyi Cirill perjel.

– Nem vállaljuk a drága és hosszadalmas procedúrát, inkább azt mondjuk: a mi teáinkat az élvezeti értékükért kortyolgatják. Az más kérdés, hogy ezek egyik-másik szervünkre jótékonyan hatnak – magyarázza egy gyógy- és fűszernövényeket, illetve teákat gyártó és árusító Pest megyei székhelyű cég vezetője. Termékeik között akad olyan, ami fennakadhat a rostán. Ha ugyanis egy teakeverék a nevében azt mondja, hogy a vese vagy a máj egészségére hat, az mégiscsak gyógyhatást sugall.

Vajon ezektől a teáktól később elvehetik-e a nevüket, illetve indíthatnak-e ellenük eljárást? Nos, erre a kérdésre egyelőre nem tudtak válaszolni a gyógyszerészeti intézetben.
Hirdetés

Palágyi Edit

szabadfold.hu

Gazdakör

Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

aljzatbeton

olyan betonréteg szakmai elnevezése, amely az alul levő talaj egyenetlenségét küszöböli ki a... Tovább

útifű (Plantago)

az útifűfélék (Plantaginaceae) családjának nemzetsége, számos faja hazánkban is elterjedt.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés