Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ellenzi a hamburgeradó bevezetését,

Az ÉFOSZ ellenzi a hamburgeradó bevezetését

Agroline
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) konkrétan nem ismeri a kormány "hamburgeradó" néven ismertté vált elképzelését, de azt várja, hogy ebben a magyar élelmiszer- feldolgozó ágazat jövőjét befolyásoló kérdésben az érintettek bevonásával, valódi szakmai vitát és hatásvizsgálatokat követően szülessen döntés - közölte az ÉFOSZ kedden az MTI-vel.
Az ÉFOSZ ellenzi a hamburgeradó bevezetését
Folláth Györgyné ügyvezető igazgató közleményében fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy a magyar élelmiszer-feldolgozók termékei a legszigorúbb hazai és uniós egészségügyi és élelmiszerbiztonsági jogszabályok betartásával jutnak el a fogyasztókhoz, így fogyasztásuk semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.

Az ÉFOSZ-nál emlékeztetnek arra is: a kormány programja stratégiai célként jelöli meg az adócsökkentést, a fogyasztásbővítést, a termelő ágazatok támogatását, valamint a munkahelyteremtést. Egy esetleges élelmiszeripart érintő különadó egyértelműen ezen célok megvalósítása ellen hatna. Ez ugyanis a vállalatokat és a fogyasztókat terhelő indokolatlan adóemeléssel, illetve fogyasztói árnövekedéssel járna együtt, a kis- és közepes méretű vállalkozásokat ellehetetlenítené, munkahelyeket szüntetne meg.

A különadó emellett jelentősen rontaná az amúgy is komoly nehézségekkel küszködő magyar élelmiszeripari vállalkozások regionális versenyképességét, különös tekintettel arra, hogy Magyarországon az élelmiszerek általános forgalmi adója uniós szinten is a legmagasabbak közé tartozik.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége meggyőződése szerint a tervezett intézkedések nemzetgazdasági és egészségpolitikai haszna nem állna arányban az érintett vállalkozásokra és a fogyasztókra rótt terhekkel, különös tekintettel a végrehajtás és az ellenőrzés adminisztráció és költség-igényére - tartalmazza a közlemény.

Az MTI korábbi információi szerint - amelyet az index.hu alapján közölt - a hamburgeradót azt jelentené, hogy az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó sújtaná, amit az egyik elképzelés szerint meg is pántlikáznának, és az egészségkassza lenne a pár milliárdos, esetleg egy-két tízmilliárdos tétel végállomása. Ezt a terhet a színezett italokra, például kólára, illetve kávéra, édességre, egyes gyorséttermi ételekre vethetnék ki.

A Fidesz honlapja kedden ugyanakkor a hírTV-re hivatkozva arról számolt be, hogy a kormány bevezeti a hamburgeradót.

"Ezt erősítette meg a Hír Televíziónak a nemzetgazdasági államtitkár. Cséfalvay Zoltán arról még nem nyilatkozott, hogy milyen termékekre vonatkozik majd az új közteher, és mikortól vezetik be.

Az államtitkár a jövedéki adó esetleges emeléséről sem nyilatkozott. Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásában azt mondta, aki egészségtelenül él, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségügyi rendszer fenntartásához. Az úgynevezett hamburgeradó bevezetését már egy tavaly nyári javaslat is szorgalmazta.

Ha bizonyos terméknek kimutathatóan egészségkárosító hatása van, amelyek kórházi kezelést vonhatnak maguk után, és ezt a társadalom fizeti, az a terhek nem egyenlő megosztása. Nyilvánvaló, hogy aki ezeket a termékeket fogyasztja, annak a rizikót is vállalnia kell - mondta a hírTV-nek Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár."

MTI/AgroLine

AgroLine

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

ketreces pecsenyecsirke-nevelés

a pecsenyecsirke-előállítás döntően nagyüzemi méretekben mélyalmos istállótípusokban... Tovább

klóntár (klónbank, klónkönyvtár)

egy élő szervezet DNS-ének (dezoxiribonukleinsav) véletlenszerűen hasított szakaszait... Tovább

Tovább a lexikonra