A hagymafogyasztás előnyei - miért érdemes fogyasztanod?

hirdetes

Nem baj, hogy büdös - A hagymafogyasztás pozitív hatásai

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, GE.

Egyáltalán nem baj, ha büdös, a párod elfogad akkor is, hogyha bűzlesz a hagymától. Sokan nem tudják, hogy milyen fantasztikus hatásai vannak a hagymafogyasztásnak, nekik is ajánlom ezt a cikket!

Több hagymát kellene enned!

A hagymának nagyon sok fajtája ismert, de Magyarországon leginkább a vöröshagymát szeretik, biztosan tudja mindenki, hogy nem létezik olyan étel, amihez nem használunk vöröshagymát, a magyar konyha egyik legalapabb kelléke! Az egész világon ismertté vált a Makón és környékén termesztett vöröshagyma, legfőképpen kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt.

A vöröshagyma jellegzetesen csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, nevezetesen az allilszulfid adja, tavasszal zöldhagymaként fogyaszthatjuk, ekkor hajtatni kell, hogy a növény minél nagyobb része legyen fehér. Hosszú ideig tárolható, éppen ezért egész évben használhatjuk.

A hagymafogyasztás előnyei – A hagyma gyógyhatásai

A hagyma gyógyhatásai már régóta ismertek, először az ókori egyiptomiak használták, még pedig a múmiák balzsamozásához, mivel felismerték a baktériumölő hatását. Meghűlés esetén azóta is használják a hagymát, éppen ennek a hatásnak köszönhetően. Kitűnően alkalmas felső légúti megbetegedések kezelésére, érdemes 2-3 fej hagymát megmosnunk, majd héjával együtt egy liter vízben megfőznünk.

hirdetes

Pirítsunk meg egy kevés kristálycukrot és öntsük fel a leszűrt hagymafőzettel, adhatunk hozzá mézet is, ha szeretnénk, és egész nap kortyolgatva fogyaszthatjuk! A hagyma emellett segíti az emésztést, javítja a szívműködést és még az ereket is tágítja. Ha rendszeresen fogyasztunk hagymát, segítünk karbantartani az időskori érrendszeri zavarokat, és a koleszterinszintet is. Szív-, és érrendszerre a fokhagyma van a legjobb hatással! A következő oldalon elmondom, hogyan véd a ráktól a hagyma! 

hirdetes

A hagymafogyasztás előnyei – A hagyma és a rák kapcsolata

A hagyma kéntartalmú vegyületei egyes kutatások szerint kiválóan segít az asztma gyógyításában is, ennek orvosi bizonyítása még ugyan nincsen, de számos felhasználási mód utal arra, hogy elődeink alkalmazták már a hagymát hasonló betegségek gyógyítására. Egy másik érdekes kutatás szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztottak hagymafélét, bizonyos rákos betegségek előfordulása alacsonyabb volt.

A hagymafogyasztás előnyei – A hagyma a szépségért

Kísérletben igazolták, hogy a hagymahéjból készített tea szépen befesti a hajat és még a növekedését is elősegíti. A helyileg alkalmazott vöröshagyma-préslé pedig segít a kopaszodás eltüntetésében, a szőrzet és a haj újranövekedése 3 hét után megindult, a hatodik hét után minden kilencedik páciens dúsabb hajjal rendelkezett egy kísérlet után. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


87/2008. (VII. 11.) FVM rendelet

A Magyar Agrárgazdasági Minõség Díjról szóló 103/2005. (XI. 4.) FVM rendelet... Tovább

harmat

a földfelszínen, a növények felületén a levegő páratartalmából kicsapódott víz. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség