A vöröshagyma érésének kezdetét a hagymatest fölötti szárrész, azaz a „nyak” folyamatos puhulása jelzi. A lomb meghajol, megdől. A vöröshagymának ezt a természetesen bekövetkező érési folyamatát mesterségesen például taposással.

A vöröshagyma betakarítás gépesítése

Sipos Géza - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, Tóth Gábor gépészmérnök
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A vöröshagyma érésének kezdetét a hagymatest fölötti szárrész, azaz a „nyak” folyamatos puhulása jelzi. A lomb meghajol, megdől. A vöröshagymának ezt a természetesen bekövetkező érési folyamatát mesterségesen például taposással, hengerezéssel zöldállapotban való levágással nem ajánlatos vegyszeres perzseléssel pedig a tárolási veszteségek miatt tilos befolyásolni.

Hasznos információk a vöröshagymáról

A vöröshagymát hazánkban két menetben takarítják be. A földből való kiemelést akkor végezzük el, amikor a területen lévő hagymák háromnegyed része megdől. A rendre rakott hagymát az időjárástól függően 7-10 napig előérleljük. A teljesen leszáradt lombú „zárt nyakú” száraz buroklevelű hagymát felszedjük, és a tárolóhelyiségbe szállítjuk.

Hirdetés

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet

az élelmiszer-elõállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeirõl... Tovább

17/2006. (II. 28.) FVM rendelet

a szántóföldi növényfajok vetõmagvainak elõállításáról és forgalomba hozataláról... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés