Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap este a Magyar ATV Pont 7 című műsorában közölte: nem mond le a májusi balatonőszödi szocialista frakcióülésen mondott - és a nap folyamán nyilvánosságra került

Gyurcsány nem mond le

FIDESZ, MSZP
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap este a Magyar ATV Pont 7 című műsorában közölte: nem mond le a májusi balatonőszödi szocialista frakcióülésen mondott - és a nap folyamán nyilvánosságra került - beszéde miatt, az abban említett hazugságokat pedig az elmúlt hat-nyolc év politikai hazugságaiként értette. Érdekes esszé az "Elkúrtuk" sztoriról ide kattintva!
Gyurcsány nem mond le, balatonöszödi frakcióülés, bukás, reform gyurcsány csomag tüntetés 2006 szeptember 23 hősök tere

A Gyurcsány Ferenc beszéd az Index.hu-ról itt meghallgatható.Mondja el a témáról véleményét az Agrároldal.hu fórumában! KATTINTSON IDE!

 

Hirdessen ezen az oldalon,  és jusson el több tízezer emberhez! Katt ide!

Szavazzon, ki lesz Budapest főpolgármestere! Katt ide!

Gyurcsány Ferenc nyilatkozata az MSZP.hu-ról

"Azoknak javasolnám megfontolni a politikai szerepvállalást, akik az elmúlt hat-nyolc év hibájából semmilyen következtetést nem vonnak le" - válaszolta a kormányfő arra a műsorvezetői felvetésre, hogy gondolkodott-e a lemondáson a hangfelvételen elhangzott szavai miatt.
Gyurcsány Ferenc hozzátette, a felvétel azt bizonyítja, a miniszterelnök tudatában van, hogy "az elmúlt sok-sok év politikáján változtatni kell, és mélyen átéli ennek a fontosságát, ha úgy tetszik, történelmi jelentőségét".
A műsorban többször is feltették a kérdést a miniszterelnöknek, mire értette azt a kijelentését, hogy az elmúlt másfél évet "végighazudtuk". "A miniszterelnöksége alatti másfél évben ön hazudott ennek az országnak, hazudott a választóknak?" - kérdezte a műsorvezető.
A hazugság ebben a kontextusban nem arról szól, hogy nem lesz minimálbér-emelés, nyugdíjkorrekció, hanem a politika alaphazugságairól beszélek - válaszolta Gyurcsány Ferenc.
A kormányfő úgy fogalmazott, a frakcióülésen arról beszélt, miért nem folytatható a politikai hazugság, de a hazugság szó nem a kampányról szól, hanem az elmúlt hat-nyolc év politikai hazugságait jelenti. Hozzátette: miniszterelnökként neki az elmúlt másfél évért van közvetlen felelőssége.
Mint mondta, a hazugság arra vonatkozik, hogy Magyarországon eddig mindenki azt mondta, nem munkából lesz a siker, hanem majd az állam osztogat.
Ezek után azt a kérdést is feltették Gyurcsány Ferencnek, mire értette azt a kijelentését, hogy "nem csináltunk semmit". Ez a reformokra vonatkozik - válaszolta a miniszterelnök.
Kiemelte, a frakcióülésen arról beszélt, két lehetőség van: reform vagy bukás.
A kormányfő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, az elmúlt másfél-két évben nem volt ereje és bátorsága a reformok elkezdéséhez, vagy szembeforduljon az alaphazugságokkal.
A hangfelvétel nyilvánosságra kerülésével kapcsolatos kérdésre Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem tartja fontosnak, hogy került ki a zárt frakcióülésről a felvétel, illetve nem bánja, hogy nyilvánosságra került.
A miniszterelnök beszédének stílusával összefüggésben úgy fogalmazott, zárt körben, nem a nyilvánosság előtt beszélt, ilyenkor másabb a szóhasználat. Hozzátette, a magánközlést nem lehet "közközlésként" tálalni.

Gyurcsány Ferenc szerint a zárt, balatonőszödi MSZP-frakcióülésen elmondott beszéde azt mutatja, hogy amit az elmúlt három-négy hónapban mond és csinál, az nem kommunikációs álca. A miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfő reggel azt mondta: arra készül, hogy Magyarországot szembesítse az elmúlt évekkel.
A kormányfő úgy fogalmazott: a szöveg azt mutatja, hogy amit az elmúlt három-négy hónapban mondok és csinálok, az nem kommunikációs álca, az nem valami felvett szerep, nem véletlenül nem ígérek ebben a kampányban egyetlenegy szociális intézkedést sem már, csak a fejlesztésekről és a reformokról beszélek, mert készülök arra, hogy Magyarországot szembesíteni kell az elmúlt sok-sok évével, és ki kell vezetni ebből.
Mint mondta, a szocialista pártnál megszületik a változtatásra az elszántság ilyen drámai beszédekkel is. A nagyobbik ellenzéki pártra, a Fideszre vonatkozóan azt mondta: a másik oldalon még mindig arról beszélnek, hogy adót kell csökkenteni, gázárat megállítani, és jövedelmet növelni.
Vízválasztó van, értsétek meg. Hibáztok, hogyha elhazudjátok már azt is, hogy egyszer ebben az országban rendet kell teremteni – tette hozzá a miniszterelnök.

És mi az ellenzék véleménye a Fidesz.hu-ról?

Pokorni Zoltán: Gyurcsány Ferenc morálisan megsemmisült.
A Fidesz alelnöke szerint Gyurcsány Ferenc "morálisan megsemmisült miniszterelnök", akivel "sem itthon, sem Európában nem lehet dolgozni".
Pokorni Zoltán hétfőn reggel a köztévé reggeli műsorában úgy vélte, a megoldás az MSZP kezében van, "az országot csak az MSZP szabadíthatja meg tőle". Beszámolt arról, hogy a Fidesz elnöksége vasárnap értékelte a helyzetet.

Botrány az, amit Gyurcsány Ferenc okozott, most a szocialista párt felelőssége, hogy ettől a politikai kalandortól megszabadítsa az országot, mert az MSZP hozta a nyakunkra - mondta Pokorni Zoltán. Megítélése szerint botrány maga a stílus, mert - mint mondta - az ország miniszterelnöke még kétszáz ember előtt sem engedheti meg magának, hogy ilyen trágárul beszéljen.
Még nagyobb botrány az - tette hozzá -, hogy kiderült, eszköznek tekintette az embereket, az egész beszédet cinizmus jellemezte, a maga és pártja hatalmát szolgálta, saját hatalmi üzlete fontosabb volt, mint az embereké.

Pokorni Zoltán szerint a kormányfő játékszernek tekintette az embereket. Hangsúlyozta azt is, hogy Gyurcsány Ferencet nem az MSZP hatalmi érdekeinek képviseletével bízták meg, hanem a gyerekek, az idősek, az ország dolgaival. Amit tett, az nem más, mint üzletszerű hazudozás. A politikai felelősség, a megoldás kulcsa pedig az MSZP kezében van. Az ellenzéki politikus Gyurcsány Ferenc kormányfőnek a szocialista frakció május 26-i balatonőszödi ülésén mondott, vasánap nyilvánosságra került beszédére reagált. Ebben a miniszterelnök azt mondta: "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. (...) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet."

Ritka szép pillanat lett volna Gyurcsány vallomása?


"...A kikerült hangfelvétel hatása lehet pozitív is. Ha ugyanis a beszédről leválasztjuk a trágár kifejezéseket, akkor jól látszik az elkötelezettség az ország jövője iránt. Ez politikai szempontból ritka és szép pillanat." Mondta Ágh Attila politológus a Népszavában Gyurcsány azon kijelentéseire reagálva, mely szerint két évig folyamatosan hazudtak az országnak és négy évig nem csináltak semmit.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

emlősök (Mammalia)

a gerincesek törzsébe tartozó, az állatvilág legmagasabb fejlettségű osztálya. Testüket a... Tovább

értékcsökkenés

az állóeszközök elhasználódásának, műszaki avulásának és szerkezeti kopásának... Tovább

Tovább a lexikonra