Több száz milliós gyümölcscsalás száz magyar cégben

Több száz milliós gyümölcscsalás száz magyar cégben

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Akár egymilliárd forint kárt is okozhattak azok a csalók, akik gyümölcsöt és zöldséget árusító spanyol, holland, belga, francia és olasz cégeket károsítottak meg az elmúlt években, közölte a rendőrség hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten. Több fiktív cég nevében rendelt meg primőr árut egy magyar banda, majd a leszállított árut egyszerűen nem fizettek ki.
Több száz milliós gyümölcscsalás száz magyar cégben

Több fiktív cég nevében rendelt meg primőr árut egy magyar banda, majd a leszállított árut egyszerűen nem fizettek ki, mondta Nagy Ágnes őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályának munkatársa. Csalás miatt a rendőrség 12 ember gyanúsított meg, ebből kilencen előzetes letartóztatásban vannak, egy ember pedig lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Az ügynek eddig körülbelül 80 sértettje van, a kár 710 millió forint, de ez - a sértettek számának várható emelkedése miatt - akár az egymilliárd forintot is elérheti - közölte.

Az eljárás zöldségekkel és gyümölcsökkel kereskedő holland cégekkel kapcsolatban álló hitelbiztosító feljelentése nyomán indult 2004-ben. Később egy másik cégcsoport is tett feljelentést a rendőrségen amiatt, hogy több magyar gazdasági társaság nagy értékben vásárolt spanyol, francia, olasz és belga cégektől zöldséget és gyümölcsöt, valamint ruhaneműt, ám az árut hiába szállították le, az ellenértéket nem fizették ki a magyar cégek.


Hamis dokumentumok


A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy az elkövetők közel 100 céget vásároltak vagy alapítottak zöldségforgalmazási profillal, ám ezek a cégek gazdasági tevékenységet soha nem folytattak, a cégek ügyvezetői pénzért írták alá a szükséges dokumentumokat. A bűncselekmény elkövetésében részt vevő cégek eleinte hamis iratok csatolásával kértek hitelbiztosítóktól minősítést, és mivel a fizetőképességüket a hamis dokumentumok alapján a biztosítók igazolták, így minden esetben hozzájutottak a megrendelt áruhoz.
A biztosítók azonban felfigyeltek a cégek közötti személyi összefüggésekre, és a károsultak jelzésére vizsgálatot végeztek, ami után a cégektől érkező kérelmeket elutasították. Ezért a csalók új módszert választottak: banki átutalást igazoló úgynevezett SWIFT igazolást hamisítottak, amit e-mailben juttattak el az eladóhoz, és így jutottak az áruhoz.


Fejét verte a betonba


A rendőrség idén februárban tíz helyszínen végzett az ügyben házkutatást és öt személyt őrizetbe vett. Június 9-én további öt embert fogtak el, köztük egy ügyvédet is, aki a cégátírásokban, üzletrész-adásvételekben közreműködött. A februári elfogáskor iratokat, bélyegzőket és számítógépeket foglalt le a rendőrség. A lefoglalt mobiltelefonok pedig - tekintettel a sok cégre, ügyfélre és tranzakcióra - fel voltak címkézve, hogy melyik telefonszám melyik elkövető céghez és melyik sértetthez tartozik.


A szervezet egyik vezetőjéről a rendőrök tudták, hogy óvatos, a lakásán biztonsági zárak és vasrácsok vannak, ezért ki kellett csalniuk a lakásból a férfit. Ehhez egy "fedőtörténettel" hívták fel telefonon, hogy betörtek a garázsába és meg kellene néznie, mekkora kára keletkezett. A férfi előbb ellenőrizte az őt hívó rendőr telefonszámát, majd lesétált a garázsához, ahol a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai elfogták. A férfi ellenállt, és a fejét verte a betonba, mert ezzel akarta bizonyítani, hogy a rendőrök bántalmazták őt az elfogás során. A rendőrségi akcióról azonban videófelvétel készült.
A rendőrség a tizenkettőből három ember különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsít.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

KWS 2360 (KX 2360)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje korai. A kalászkapelyvák alapja... Tovább

rackásság

a pehelyszálaknál hosszabb, durvább, rendszerint íveltség nélküli —>gyapjúszálak... Tovább

Tovább a lexikonra