notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Több száz milliós gyümölcscsalás száz magyar cégben

Hirdetés

Több száz milliós gyümölcscsalás száz magyar cégben

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Akár egymilliárd forint kárt is okozhattak azok a csalók, akik gyümölcsöt és zöldséget árusító spanyol, holland, belga, francia és olasz cégeket károsítottak meg az elmúlt években, közölte a rendőrség hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten. Több fiktív cég nevében rendelt meg primőr árut egy magyar banda, majd a leszállított árut egyszerűen nem fizettek ki.
Több száz milliós gyümölcscsalás száz magyar cégben

Több fiktív cég nevében rendelt meg primőr árut egy magyar banda, majd a leszállított árut egyszerűen nem fizettek ki, mondta Nagy Ágnes őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályának munkatársa. Csalás miatt a rendőrség 12 ember gyanúsított meg, ebből kilencen előzetes letartóztatásban vannak, egy ember pedig lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Az ügynek eddig körülbelül 80 sértettje van, a kár 710 millió forint, de ez - a sértettek számának várható emelkedése miatt - akár az egymilliárd forintot is elérheti - közölte.

Az eljárás zöldségekkel és gyümölcsökkel kereskedő holland cégekkel kapcsolatban álló hitelbiztosító feljelentése nyomán indult 2004-ben. Később egy másik cégcsoport is tett feljelentést a rendőrségen amiatt, hogy több magyar gazdasági társaság nagy értékben vásárolt spanyol, francia, olasz és belga cégektől zöldséget és gyümölcsöt, valamint ruhaneműt, ám az árut hiába szállították le, az ellenértéket nem fizették ki a magyar cégek.

 


Hamis dokumentumok

 


A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy az elkövetők közel 100 céget vásároltak vagy alapítottak zöldségforgalmazási profillal, ám ezek a cégek gazdasági tevékenységet soha nem folytattak, a cégek ügyvezetői pénzért írták alá a szükséges dokumentumokat. A bűncselekmény elkövetésében részt vevő cégek eleinte hamis iratok csatolásával kértek hitelbiztosítóktól minősítést, és mivel a fizetőképességüket a hamis dokumentumok alapján a biztosítók igazolták, így minden esetben hozzájutottak a megrendelt áruhoz.
A biztosítók azonban felfigyeltek a cégek közötti személyi összefüggésekre, és a károsultak jelzésére vizsgálatot végeztek, ami után a cégektől érkező kérelmeket elutasították. Ezért a csalók új módszert választottak: banki átutalást igazoló úgynevezett SWIFT igazolást hamisítottak, amit e-mailben juttattak el az eladóhoz, és így jutottak az áruhoz.

Hirdetés

 


Fejét verte a betonba

 


A rendőrség idén februárban tíz helyszínen végzett az ügyben házkutatást és öt személyt őrizetbe vett. Június 9-én további öt embert fogtak el, köztük egy ügyvédet is, aki a cégátírásokban, üzletrész-adásvételekben közreműködött. A februári elfogáskor iratokat, bélyegzőket és számítógépeket foglalt le a rendőrség. A lefoglalt mobiltelefonok pedig - tekintettel a sok cégre, ügyfélre és tranzakcióra - fel voltak címkézve, hogy melyik telefonszám melyik elkövető céghez és melyik sértetthez tartozik.

Hirdetés

 


A szervezet egyik vezetőjéről a rendőrök tudták, hogy óvatos, a lakásán biztonsági zárak és vasrácsok vannak, ezért ki kellett csalniuk a lakásból a férfit. Ehhez egy "fedőtörténettel" hívták fel telefonon, hogy betörtek a garázsába és meg kellene néznie, mekkora kára keletkezett. A férfi előbb ellenőrizte az őt hívó rendőr telefonszámát, majd lesétált a garázsához, ahol a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai elfogták. A férfi ellenállt, és a fejét verte a betonba, mert ezzel akarta bizonyítani, hogy a rendőrök bántalmazták őt az elfogás során. A rendőrségi akcióról azonban videófelvétel készült.
A rendőrség a tizenkettőből három ember különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsít.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
302 782
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 886 957
Közösség

vízrendezés

olyan->vízgazdálkodási tevékenység, amely a víz kártételeinek megszüntetését,... Tovább

információelmélet

az információ szerzésével, átalakításával, tárolásával foglalkozó,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 243

Átlagos értékelés: 4.9