Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!
2021/01/18A cinkegolyó nagyon praktikusnak tűnhet mindenki számára, olcsó, könnyen ki lehet helyezni, szeretik a madarak, én mégis azt mondom, hogy soha ne add oda az állatoknak, nézzük, miért!
A sima „mezei” kristálycukor a leggyakoribb választás, mert viszonylag olcsón beszerezhető, növeli az alkoholtartalmat és nem befolyásolja a kész bor ízét. Sima cukor helyett azonban használható méz, barnacukor, vagy akár turbinado cukor is az élesztő „etetésére”, de az így készült borok karaktere merően eltér majd a cukorral készítettekétől.
A különböző élesztőfajták más és más másodlagos ízt kölcsönöznek a kész bornak az erjesztési folyamat során. Az élesztőtől függően a bor lehet fűszeres, krémes, földes, vagy más mellékízű is.
A különböző hozzávalók mennyiségének variálásával szabadon alakíthatóak a kész bor tulajdonságai is. Az alábbi táblázat csupán egy általános javaslat, afféle kiindulási pont, amit érdemes kipróbálni, majd ízlés szerint alakítgatni.
|
Mennyiség |
Cukor |
Emésztő fajta |
|
|
Almalé |
4,5 l |
450 g |
Champagne |
|
Kajszibarack |
1,1 kg |
900 g |
Champagne |
|
Banán |
1,4 kg |
900 g |
Montrachet |
|
Feketeribizli |
1,8 kg |
900 g |
Montrachet |
|
Áfonya |
1,1 kg |
900 g |
Montrachet |
|
Cseresznye |
1,8 kg |
900 g |
Montrachet |
|
Grapefruit |
2,7 kg |
900 g |
Champagne |
|
Barack |
1,1 kg |
900 g |
Champagne |
|
Körte |
1,8 kg |
900 g |
Champagne |
|
Málna |
1,4 kg |
900 g |
Chardonnay |
|
Dinnye |
1,4 kg |
810 g |
Champagne |
A borkészítéshez némi felszerelésre is szükséged lesz. A legjobb, ha egy előre elkészített, külön erre a célra összeállított eszközcsomagot vásárolsz valahol, amiben minden szükséges eszköz benne van. Ha külön szeretnéd összeállítani felszerelésedet, akkor a következőkre lesz szükséged: