Cukor

A sima „mezei” kristálycukor a leggyakoribb választás, mert viszonylag olcsón beszerezhető, növeli az alkoholtartalmat és nem befolyásolja a kész bor ízét. Sima cukor helyett azonban használható méz, barnacukor, vagy akár turbinado cukor is az élesztő „etetésére”, de az így készült borok karaktere merően eltér majd a cukorral készítettekétől.

 

Élesztő

A különböző élesztőfajták más és más másodlagos ízt kölcsönöznek a kész bornak az erjesztési folyamat során. Az élesztőtől függően a bor lehet fűszeres, krémes, földes, vagy más mellékízű is.

 

Miből mennyit érdemes felhasználni?

A különböző hozzávalók mennyiségének variálásával szabadon alakíthatóak a kész bor tulajdonságai is. Az alábbi táblázat csupán egy általános javaslat, afféle kiindulási pont, amit érdemes kipróbálni, majd ízlés szerint alakítgatni.
 

gyümölcs

Mennyiség

Cukor

Emésztő fajta

Almalé

4,5 l

450 g

Champagne

Kajszibarack

1,1 kg

900 g

Champagne

Banán

1,4 kg

900 g

Montrachet

Feketeribizli

1,8 kg

900 g

Montrachet

Áfonya

1,1 kg

900 g

Montrachet

Cseresznye

1,8 kg

900 g

Montrachet

Grapefruit

2,7 kg

900 g

Champagne

Barack

1,1 kg

900 g

Champagne

Körte

1,8 kg

900 g

Champagne

Málna

1,4 kg

900 g

Chardonnay

Dinnye

1,4 kg

810 g

Champagne

 

Borkészítő felszerelés

A borkészítéshez némi felszerelésre is szükséged lesz. A legjobb, ha egy előre elkészített, külön erre a célra összeállított eszközcsomagot vásárolsz valahol, amiben minden szükséges eszköz benne van. Ha külön szeretnéd összeállítani felszerelésedet, akkor a következőkre lesz szükséged:

  • egy erjesztő tároló
  • egy demizson
  • egy légmentes zár a demizsonra
  • egy finomszemű szűrő
  • egy szívócső
  • egy tölcsér
  • üres borosüvegek, dugókkal