Cukor
A sima „mezei” kristálycukor a leggyakoribb választás, mert viszonylag olcsón beszerezhető, növeli az alkoholtartalmat és nem befolyásolja a kész bor ízét. Sima cukor helyett azonban használható méz, barnacukor, vagy akár turbinado cukor is az élesztő „etetésére”, de az így készült borok karaktere merően eltér majd a cukorral készítettekétől.
Élesztő
A különböző élesztőfajták más és más másodlagos ízt kölcsönöznek a kész bornak az erjesztési folyamat során. Az élesztőtől függően a bor lehet fűszeres, krémes, földes, vagy más mellékízű is.
Miből mennyit érdemes felhasználni?
A különböző hozzávalók mennyiségének variálásával szabadon alakíthatóak a kész bor tulajdonságai is. Az alábbi táblázat csupán egy általános javaslat, afféle kiindulási pont, amit érdemes kipróbálni, majd ízlés szerint alakítgatni.
gyümölcs
|
Mennyiség
|
Cukor
|
Emésztő fajta
|
Almalé
|
4,5 l
|
450 g
|
Champagne
|
Kajszibarack
|
1,1 kg
|
900 g
|
Champagne
|
Banán
|
1,4 kg
|
900 g
|
Montrachet
|
Feketeribizli
|
1,8 kg
|
900 g
|
Montrachet
|
Áfonya
|
1,1 kg
|
900 g
|
Montrachet
|
Cseresznye
|
1,8 kg
|
900 g
|
Montrachet
|
Grapefruit
|
2,7 kg
|
900 g
|
Champagne
|
Barack
|
1,1 kg
|
900 g
|
Champagne
|
Körte
|
1,8 kg
|
900 g
|
Champagne
|
Málna
|
1,4 kg
|
900 g
|
Chardonnay
|
Dinnye
|
1,4 kg
|
810 g
|
Champagne
|
Borkészítő felszerelés
A borkészítéshez némi felszerelésre is szükséged lesz. A legjobb, ha egy előre elkészített, külön erre a célra összeállított eszközcsomagot vásárolsz valahol, amiben minden szükséges eszköz benne van. Ha külön szeretnéd összeállítani felszerelésedet, akkor a következőkre lesz szükséged:
- egy erjesztő tároló
- egy demizson
- egy légmentes zár a demizsonra
- egy finomszemű szűrő
- egy szívócső
- egy tölcsér
- üres borosüvegek, dugókkal