A gyümölcsöknél különösen fontos a a megfelelő tápanyag-ellátás.

A gyümölcsösök tápanyag-ellátása

Dr. Zsom Eszter,GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az értékesítés szempontjából nagyon fontos, hogy a megtermelt gyümölcs a piaci elvárásoknak megfeleljen (szín, forma, íz, vitamintartalom stb.). A gyümölcsöknél ezért különösen fontos a K, Mg illetve mikroelemek jelenléte, amelyek mennyisége, minősége illetve egymáshoz viszonyított aránya jelentősen hozzájárul a minőségi tulajdonságok kialakulásához.

A káliumhiány elsősorban a hiányos talajbeli készlet illetve a rossz vízellátás miatt alakulhat ki. A túladagolásra vigyázni kell, mert ezzel jelentősen eltolódhatnak a tápelemarányok, ami minőségromláshoz vezet.

A gyümölcsök

Kálium igény

A kálium igény az aktív növekedés időszakában (hajtás- és gyümölcsképzés) a legnagyobb, de fontos periódus a rügydifferenciálódás ideje is. A kloridra főleg a bogyósok érzékenyek, de a legtöbb gyümölcs esetén jobb és kedvezőbb a szulfátforma használata, különösen akkor, ha nagy adagok kijuttatásáról van szó. Ha az ültetés előtti tápanyagfeltöltéskor nem biztosítható, hogy a kijuttatott KCl legalább 60-70 cm-ig beázzon, mindenképpen a kálium-szulfát használata a javasolt (Káliumszulfát granulátum vagy Patentkali® formájában). A kötöttebb talajokon a trágyát lehetőleg a talaj 20-35 cm-es rétegébe dolgozzuk be.

 

 Magnézium igény

A legnagyobb magnézium igényű periódus a hajtásnövekedés időszaka. Általában megfelelő alapellátottság esetén nem jelentkezik a hiánya. Viszont túlzott káliumtrágyázás, szárazság  vagy erősen meszes talaj indukálhat relatív Mg-hiányt, amikor kiegészítő adagolása szükséges. A Mg-trágyázás, hiányt mutató talajon a telepítést megelőzően Mg-tartalmú trágyákkal lehetséges (ESTA Kieserit gran., Patentkali®), de itt a pillanatnyi hiány lombkezeléssel jól orvosolható (EPSO Top®, EPSO Microtop®).

A gyümölcsfélék a mikroelemek közül a bórral szemben igényesek bizonyos időszakokban.

A virágzás, terméskötés, rügydifferenciálódás bórhiány esetén csökkent mértékű. Többletadagolásra is ekkor lehet szükség (EPSO Microtop®).

A megfelelő folyamatos alapellátottság az egész tenyészidőszakban szükséges, mert hiányában a több gyümölcsfaj esetén fontos kalciumbeépülés gyenge lesz, fokozódik a vízleadás, a tenyészőcsúcsok és más osztódó szövetek károsodnak.

A bőséges szénhidrátképzéshez is megfelelő K és B-szint szükséges (EPSO Microtop®, Káliumszulfát, Patentkali®).

A burgonya tavaszi tápanyag-ellátása

A burgonyánál is előfordulhat káliumhiány, ezt tavasszal káliumszulfáttal érdemes pótolni (Káliumszulfát (K+S) vagy Patentkali®). Mivel a burgonya kloridérzékeny növény, minőségét a klór nagymértékban rontja, ezért a kálisó formájában való kijuttatása – főleg a tavaszi időszakban – kerülendő.

Fontos tudni, hogy a burgonya számára a tápanyagfelvétel körülbelül július végéig befejeződik, tehát ahol szükséges, időben kell kijuttatni a tápanyagokat. Lazább talajokon a túl korai (januári-februári) kijuttatás – ha csapadékos időszakkal párosul – azt eredményezi, hogy a kálium a talaj mélyebb rétegeiben halmozódik fel. Túl késői kijuttatása pedig a burgonya korai kálium-igényének kielégítését veszélyezteti. A leghatékonyabb, ha a káliumot 8-10 nappal az ültetés előtt juttatjuk ki és a talajba dolgozzuk.

A kálium nemcsak a termés mennyiségét befolyásolja, hanem a burgonya minőségét is javítja: a káliumellátottság szempontjából alultáplált állomány mindinkább „vízpazarló“ a fejlődése során, mely elsősorban a szárazanyagképzés folyamán mutatkozik meg, később azonban a betakarítás után is megfigyelhető, hiszen az ilyen tételek a raktározás folyamán is több szárazanyagot „lélegeznek el“, mely a tárolási szakasz végére nagyobb arányban eredményezi apróbb gumók kialakulását.

A megfelelő káliumellátásnak tehát kulcsszerepe van a piacosabb méret nagyobb arányú kialakításában. A gumók magasabb kálium-ellátás hatására rugalmasabbak lesznek és a mechanikai sérülésekre kevésbé lesznek érzékenyek. A kálium hiánytünetek könnyen felismerhetők: a fiatal levelek széle alágörbül, sárgul, barnul, majd elhal.

A burgonya magnéziumellátására is gondot kell fordítani, mert a burgonya különösen érzékeny a magnézium-hiányra.

A magnézium nemcsak különböző enzimatikus folyamatok aktiválásában vesz részt, hanem a fotoszintézis, ezáltal a szervesanyag-beépülés, szénhidrát-képzés központi, kulcsfontosságú eleme. Magnézium hiány esetén a fehérjeképződés akadályozott és a nitrátionok könnyen felhalmozódhatnak a növényben, ezáltal az egész növekedési folyamat lelassul, mely végső soron terméskieséshez és minőségromláshoz vezet.

A burgonyát gyakran laza, magnéziummal kevésbé ellátott területeken termesztik, ahol a kielégítő Mg-trágyázásnak kiemelt szerepe van (EPSO Top®). Különösen lazább talajokon fontos, hogy a tavaszi kálium-trágyázással egyidejűleg magnézium is kijuttatásra kerüljön, lehetőleg szulfátos formában, mely a növények számára azonnal felvehető tápanyagokat szolgáltat.  A Patentkali® (30% K2O, 10% MgO, 17% S) mindhárom tápelemet, a káliumot, magnéziumot és ként a növények számára azonnal felvehető, szulfátformában tartalmazza.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gaur (Bos [Bibos] gaurus)

a —>szarvasmarha-félék családjába tartozó, félénk, szürke v. fekete színű, a szelíd... Tovább

arató-cséplő gép (gabonakombájn)

a szemes termények, elsősorban a gabonafélék betakarítására szolgáló magajáró... Tovább

Tovább a lexikonra