A gyümölcsöknél különösen fontos a a megfelelő tápanyag-ellátás.

Hirdetés

A gyümölcsösök tápanyag-ellátása

Dr. Zsom Eszter
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az értékesítés szempontjából nagyon fontos, hogy a megtermelt gyümölcs a piaci elvárásoknak megfeleljen (szín, forma, íz, vitamintartalom stb.). A gyümölcsöknél ezért különösen fontos a K, Mg illetve mikroelemek jelenléte, amelyek mennyisége, minősége illetve egymáshoz viszonyított aránya jelentősen hozzájárul a minőségi tulajdonságok kialakulásához. A káliumhiány elsősorban a hiányos talajbeli készlet illetve a rossz vízellátás miatt alakulhat ki. A túladagolásra vigyázni kell, mert ezzel jelentősen eltolódhatnak a tápelemarányok, ami minőségromláshoz vezet.

A gyümölcsök megfelelő tápanya-ellátása nagyon fontos.

Kálium igény

A kálium igény az aktív növekedés időszakában (hajtás- és gyümölcsképzés) a legnagyobb, de fontos periódus a rügydifferenciálódás ideje is. A kloridra főleg a bogyósok érzékenyek, de a legtöbb gyümölcs esetén jobb és kedvezőbb a szulfátforma használata, különösen akkor, ha nagy adagok kijuttatásáról van szó. Ha az ültetés előtti tápanyagfeltöltéskor nem biztosítható, hogy a kijuttatott KCl legalább 60-70 cm-ig beázzon, mindenképpen a kálium-szulfát használata a javasolt (Káliumszulfát granulátum vagy Patentkali® formájában). A kötöttebb talajokon a trágyát lehetőleg a talaj 20-35 cm-es rétegébe dolgozzuk be.

Hirdetés

 

 Magnézium igény

A legnagyobb magnézium igényű periódus a hajtásnövekedés időszaka. Általában megfelelő alapellátottság esetén nem jelentkezik a hiánya. Viszont túlzott káliumtrágyázás, szárazság  vagy erősen meszes talaj indukálhat relatív Mg-hiányt, amikor kiegészítő adagolása szükséges. A Mg-trágyázás, hiányt mutató talajon a telepítést megelőzően Mg-tartalmú trágyákkal lehetséges (ESTA Kieserit gran., Patentkali®), de itt a pillanatnyi hiány lombkezeléssel jól orvosolható (EPSO Top®, EPSO Microtop®).

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Salgótarjáni Földhivatal

Földhivatal hivatalvezetõ: Sulyok Zoltán Cím: Salgótarján Május 1. út 79/A., Pf. 179.... Tovább

Gyomirtó Fusilade Forte

Nagyon szelektív, egyszikű gyomfajokat irtó gyomirtó szer kétszikű kultúrákban.Hatóanyag:... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.