Zöldségtermesztés - Gyorsan növő zöldségek mindenkinek

hirdetes

Strapabíró zöld zöldségek, amiket bárhol termeszthetsz

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mindenki gyerekkora óta tudja, hogy a zöldségek egészségesek – ez az egyszerűsített verzió. Bővebben kifejtve, a zöld zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és a betegségek elleni küzdelemben segítő fitovegyületekkel.

Zöldségtermesztés mindenkinek

Magas rosttartalom jellemző rájuk, így segítenek a fogyásban is (mivel a rostok nagyon laktatók, rendszeres fogyasztásukkal ritkábban jön rá az emberre az éhség, így elkerülhető a felesleges kalóriák felvétele). A zöld zöldségek tehát a legegészségesebb, legtáplálóbb élelmiszerek közé tartoznak, mégis kevesen iktatják be őket étrendjükbe. A legtöbben persze tisztában vannak a zöldségek pozitív hatásaival, és jól tudják, hogy a természetes módon termesztett (nem vegyszerekkel kezelt) termények sokkal egészségesebbek, mint a boltban kapható zöldek, azonban ezek ára már korántsem olyan csalogató.

Mindkét problémára megoldást kínál a házi termesztés – egyrészt jóval olcsóbban tehetsz szert azokra a zöldségekre, amikre rendszeresen szükséged lehet a konyhában, másrészt biztosan tudod majd, hogy semmilyen vegyszerrel nem találkoztak kertedben. Nézzünk néhány egyszerűen nevelhető, népszerű zöldet!

Zöldbab

A zöldbabok a legfinomabb, legsokoldalúbb zöldségek közé tartoznak. Különösen egészségesek is, ugyanis tele vannak karotinoidokkal, első sorban béta-karotinnal és likopinnal. Ezek mind hatékony antioxidánsok. Több száz zöldbab fajta közül választhatnak azok, akik házi termesztésen gondolkodnak. A bokros babok nevelése különösen egyszerű, és viszonylag kevés helyet igényel, ráadásul sokkal gyorsabban megérnek, mint a karózandó változatok. A bokrokat nem szükséges kikarózni, és könnyűen szüretelhetők is. A legtöbb zöldbab fajta jó vízelvezetésű talajban, teljesen napos helyen érzi jól magát. A bokros babokról néhány héten belül szüretelhető a termések nagy része, így egy tenyészidőszakon belül általában egy második szüretre is marad majd idő. A következő oldalon bemutatom a többi zöldséget is, megéri lapozni egyet! 

hirdetes

Cékla

A céklát mindenki ismeri, de a legtöbben csak termését használják fel, míg a leveleit egyszerűen kidobják a kukába. Azonban azok a levelek nagyon is egészségesek – többek között nagy mennyiségű rezet, vasat, és K-vitamint tartalmaznak. Előnyük, hogy többféleképpen is felhasználhatók, például salátákban, olajban kisütve, vagy turmixokhoz hozzáadva. A céklák gyorsan növő zöldségek, szinte bárhol termeszthetők, és nem kifejezetten igényelnek különösebb figyelmet sem. Amint a talaj tavasszal megmunkálhatóvá válik, már el is ültetheted őket. Érdemes a leveleket zsenge korukban leszüretelni, mielőtt elérnék a 15 cm magasságot. A céklák termése akkor válik szüretelhetővé, amikor 3,8-5 cm átmérőjűek (nagyobb méreteknél fássá válhatnak).

hirdetes

Spenót

A spenót nem csodaszer, de közel áll hozzá – a kutatások szerint rendszeres fogyasztásával csökkenthető az asztma, a rák, és a hipertenzió kialakulásának veszélye, fokozható a haj és a bőr egészsége, illetve kezelhetőbbé válik a cukorbetegség is. A spenót elültetése után 3-5 héttel szüretelhetővé válik, ezért érdemes már kora tavasszal hozzákezdeni. Szüreteléskor csupán fogj egy ollót, és vágj le annyi levelet, amennyire csak szükséged van – ezek később gond nélkül visszanőnek majd!

Fodros kel

A fodros kel egy szintén nagyon egészséges levélzöldség. Egy bögrényi kelben mindössze 30 kalória rejtőzik, de ugyan ekkora mennyiség a napi K-vitamin adag hétszeresét tartalmazza, az A-vitamin kétszeresét, és egy egész napi C-vitamint is, természetesen egy jó adag ásványi anyag és antioxidáns mellett. A fodros kel gyulladásgátló hatású is, így segít az ízületi gyulladások, a szívbetegség, a cukorbetegség, és az autoimmun megbetegedések elkerülésében. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ami külön bónuszként fogható fel. A fodros kel az egész szezonban termeszthető, de íze egy fagyot követően édesebbé válik. Rendkívül szívós, és képes akár -23°C-ban is túlélni, így a tél igazából egyáltalán nem tarthat vissza senki tattól, hogy termessze kertjében. Az ültetést követően egy nappal már szüretelhető is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-07

Hogyan irtsunk gyomot sóval? - Ismerd meg, hogyan használhatod a háztartási konyhasót a makacs gyomok irtására

A gyomírtástól, még a legtöbb profi kertész is fél, de szeretnénk elkerülni a vegyi gyomirtókat, ezért most eláruljuk hogyan írthatod ki a gyomokat sóval!

2023-03-14

Itt van 2 egyszerű recept: medvehagyma leves, medvehagymás házi vaj

Itt a tavasz, és vele együtt itt a medvehagyma szezon is. Mutatunk 2 egyszerű, mennyien ízletes receptet: medvehagyma leves, és házi medvehagymás vaj recept.

2023-03-07

Évelő hagyma termesztése – Kevés gondozással is lehet minden évben friss hagymád!

A hagyma a veteményeskertek és a konyhaszekrények alapanyaga. Rendkívül sokoldalú és sokféle formában kapható, beleértve a kevésbé ismert évelő fajtákat is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtabélyeg

a —>fajta valamennyi egyedén észlelhető jellegzetesség (alkat, szín stb.). Tovább

fluldizációs szárítás

a szemes termények szárításának egyik módja. A szárításra kerülő anyagot lyukacsos... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés Zöldség