notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Zöldségtermesztés - Gyorsan növő zöldségek mindenkinek

Hirdetés

Strapabíró zöld zöldségek, amiket bárhol termeszthetsz

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mindenki gyerekkora óta tudja, hogy a zöldségek egészségesek – ez az egyszerűsített verzió. Bővebben kifejtve, a zöld zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és a betegségek elleni küzdelemben segítő fitovegyületekkel.

Zöldségtermesztés mindenkinek

Magas rosttartalom jellemző rájuk, így segítenek a fogyásban is (mivel a rostok nagyon laktatók, rendszeres fogyasztásukkal ritkábban jön rá az emberre az éhség, így elkerülhető a felesleges kalóriák felvétele). A zöld zöldségek tehát a legegészségesebb, legtáplálóbb élelmiszerek közé tartoznak, mégis kevesen iktatják be őket étrendjükbe. A legtöbben persze tisztában vannak a zöldségek pozitív hatásaival, és jól tudják, hogy a természetes módon termesztett (nem vegyszerekkel kezelt) termények sokkal egészségesebbek, mint a boltban kapható zöldek, azonban ezek ára már korántsem olyan csalogató.

 

Mindkét problémára megoldást kínál a házi termesztés – egyrészt jóval olcsóbban tehetsz szert azokra a zöldségekre, amikre rendszeresen szükséged lehet a konyhában, másrészt biztosan tudod majd, hogy semmilyen vegyszerrel nem találkoztak kertedben. Nézzünk néhány egyszerűen nevelhető, népszerű zöldet!

 

Zöldbab

A zöldbabok a legfinomabb, legsokoldalúbb zöldségek közé tartoznak. Különösen egészségesek is, ugyanis tele vannak karotinoidokkal, első sorban béta-karotinnal és likopinnal. Ezek mind hatékony antioxidánsok. Több száz zöldbab fajta közül választhatnak azok, akik házi termesztésen gondolkodnak. A bokros babok nevelése különösen egyszerű, és viszonylag kevés helyet igényel, ráadásul sokkal gyorsabban megérnek, mint a karózandó változatok. A bokrokat nem szükséges kikarózni, és könnyűen szüretelhetők is. A legtöbb zöldbab fajta jó vízelvezetésű talajban, teljesen napos helyen érzi jól magát. A bokros babokról néhány héten belül szüretelhető a termések nagy része, így egy tenyészidőszakon belül általában egy második szüretre is marad majd idő. A következő oldalon bemutatom a többi zöldséget is, megéri lapozni egyet! 

 

Zöldségtermesztés mindenkinek

Cékla

A céklát mindenki ismeri, de a legtöbben csak termését használják fel, míg a leveleit egyszerűen kidobják a kukába. Azonban azok a levelek nagyon is egészségesek – többek között nagy mennyiségű rezet, vasat, és K-vitamint tartalmaznak. Előnyük, hogy többféleképpen is felhasználhatók, például salátákban, olajban kisütve, vagy turmixokhoz hozzáadva. A céklák gyorsan növő zöldségek, szinte bárhol termeszthetők, és nem kifejezetten igényelnek különösebb figyelmet sem. Amint a talaj tavasszal megmunkálhatóvá válik, már el is ültetheted őket. Érdemes a leveleket zsenge korukban leszüretelni, mielőtt elérnék a 15 cm magasságot. A céklák termése akkor válik szüretelhetővé, amikor 3,8-5 cm átmérőjűek (nagyobb méreteknél fássá válhatnak).

 

Spenót

A spenót nem csodaszer, de közel áll hozzá – a kutatások szerint rendszeres fogyasztásával csökkenthető az asztma, a rák, és a hipertenzió kialakulásának veszélye, fokozható a haj és a bőr egészsége, illetve kezelhetőbbé válik a cukorbetegség is. A spenót elültetése után 3-5 héttel szüretelhetővé válik, ezért érdemes már kora tavasszal hozzákezdeni. Szüreteléskor csupán fogj egy ollót, és vágj le annyi levelet, amennyire csak szükséged van – ezek később gond nélkül visszanőnek majd!

Hirdetés

 

Fodros kel

A fodros kel egy szintén nagyon egészséges levélzöldség. Egy bögrényi kelben mindössze 30 kalória rejtőzik, de ugyan ekkora mennyiség a napi K-vitamin adag hétszeresét tartalmazza, az A-vitamin kétszeresét, és egy egész napi C-vitamint is, természetesen egy jó adag ásványi anyag és antioxidáns mellett. A fodros kel gyulladásgátló hatású is, így segít az ízületi gyulladások, a szívbetegség, a cukorbetegség, és az autoimmun megbetegedések elkerülésében. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ami külön bónuszként fogható fel. A fodros kel az egész szezonban termeszthető, de íze egy fagyot követően édesebbé válik. Rendkívül szívós, és képes akár -23°C-ban is túlélni, így a tél igazából egyáltalán nem tarthat vissza senki tattól, hogy termessze kertjében. Az ültetést követően egy nappal már szüretelhető is.

 

Zöldségtermesztés mindenkinek

Borsó

A borsók gyorsan növő hideg évszaki zöldségek, amelyek a legtöbb konyha alapvető hozzávalóinak számítanak (ráadásul akár nyersen is fogyaszthatók). A borsók nem csupán egyszerűen termeszthetők, minden évben bőséges termést is hoznak, ha megfelelő körülmények között tartják őket. Mivel főleg függőlegesen terjeszkednek, így a helyhiány sem feltétlenül jelent gondot számukra. A napi ajánlott C-vitamin adag egyharmada, és három grammnyi rost található meg egyetlen bögrényi borsóban. Hihetetlenül jól tűrik a hideget – képesek akár -40°C-os talajban is kicsírázni, azonban nem viselik jól a száraz, forró időt.

 

Szivárvány mángold

Hirdetés

A mángold a céklák és a spenót rokona – mind a libatopformák családjába tartoznak. A szivárvány mángold nem csupán A, C, és E-vitaminokban gazdag, de többek között rengeteg cinket és mangánt is tartalmaz. Különösen strapabíró, így termesztése nagyon egyszerű, ráadásul a szüretelésig pompás színeivel tarkítja a kertet. Érdemes kora tavasszal elültetni, hogy az egész szezonban szüretelhető legyen.

 

Mustár

A csípős, fűszeres mustárlevelek bármilyen saláta ízvilágát képesek feldobni. Meglehetősen gyorsan nőnek – napos helyen, tápanyagokban gazdag, nyirkos talajban akár négy héttel az ültetés után is szüretelhetők, amikor a levelek elérik 15-20 cm-t. Ha ennél is nagyobb leveleket szeretnél, akkor további két hét türelemmel lényegesen nagyobb hozamú szüretelést tarthatsz. A mustárleveleket A, C, és K-vitamin tartalmuk miatt emelnénk ki, de nagyszerű folsavforrások is, az antioxidáns hatásról már nem is beszélve.

 

Zöldségtermesztés mindenkinek

Bordáskel

A bordáskel nem szerepelne listánkon, ha nem tartozna a legegészségesebb zöldek közé. Kellemes ízt és textúrát kölcsönöznek a sültes szószoknak, persze természetesen salátákban és levesekben is felhasználhatók. Több A-vitamint tartalmaz, mint bármely más káposztaféle, és a C és K-vitaminok mellett nagy mennyiségű béta-karotint is rejteget magában. A felsorolás azonban itt még itt sem ér véget: mangán, kálium, magnézium és kalciumtartalma is jelentős. Általában a szezon elején szokás elültetni, de a nyár végén is ültethető belőle egy második adag, ami ősz végére szüretelhetővé válik. Átlagosan 45-50 napra van szükségük, hogy szüretelhetővé váljanak – a leveleket nagyjából 7,5 cm-es formájukban ajánlott levágni, de persze kivárhatod, hogy az egész zöldség megérjen, és a terméssel együtt is szüretelheted őket.

 

Zöldhagyma

A zöldhagymák tele vannak egészséges anyagokkal – több bennük a rost, a C-vitamin, és a kálium, mint a közönséges hagymákban. Különös képességük, hogy segítenek a tüdő, és száj rákos megbetegedései elleni védelemben, illetve emellett csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet is. Nyersen, és többféleképpen elkészítve is fogyaszthatók.

 

Saláta

Nincs is jobb egy friss, finom salátánál. Ha ilyen zöldségeket szeretnél termeszteni a kertedbe, akkor a legnehezebb feladat a választás lesz, ugyanis temérdek változata létezik. Szerencsére mindegyik fajtája egyszerűen nevelhető, és egészséges is. 3-4 héten belül szüretelhetők, ha megfelelő körülmények között tartják őket – leginkább a tavaszi és az őszi hűvösebb időt szeretik.

 

Pitypang

A pitypangokat sokan gazként kezelik, pedig valójában nagyon egészségesek és táplálók, így hatalmas hiba küzdeni ellenük. Tele vannak antioxidánsokkal, és A-vitaminnal (béta-karotin formájában), és C-vitaminnal is. Kiváló vas- és kalciumforrások, de nem hiányzik belőlük a réz, a mangán, a foszfor, a kálium, és a magnézium sem. A pitypangok termesztésével nem igazán kell foglalkozni – meglehet, hogy udvarod, vagy kerted így is tele van velük. Ezek valószínűleg közönséges pitypangok, amelyek egészségesek ugyan, de kissé keserűek is, mint néhány más fajta.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-29

Örökzöldek betegségei és az ellenük való védekezési módok

Az örökzöldeket is szükséges permeteznünk, mivel sajnos ezeket a növényeket is megtámadják a különböző betegségek. Nézzük, melyek az örökzöldek betegeségei!

2019-05-05

Így sterilizálhatod a talajt, hogy megszabadulj a benne lakozó betegségektől és rovaroktól

Cikkünkben mindent elmondunk nektek a talaj sikeres sterilizálásáról, ezek után biztos lehetsz abban, hogy nem lesznek kártevők a talajban, tehát sokkal egészségesebb és szebb növényeid lesznek!

2019-05-05

A módszer, amivel örökre elfelejtheted az ásást, kapálást és a gyomlálást!

Létezik egy módszer, aminek a segítségével örökre búcsút mondhatsz az ásásnak, a kapálásnak, és a gyomlálásnak, ismerkedj meg közelebbről a szántásmentes kertészkedéssel!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-10-31

Hasznos tudnivalók az édesburgonya termesztéséről, felhasználásáról

Az édesburgonya az egyik legsokoldalúbban felhasználható, legegészségesebb zöldség az egész világon, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az édesburgonya termesztéséről!

2019-10-29

Cékla minden mennyiségben – Céklafelhasználási tippek mindenkinek!

A céklát sokféleképpen felhasználhatjuk, mostani cikkemben megmutatom nektek az általam leginkább kedvelt céklás recepteket! Remélem, hogy ti is szeretni fogjátok.

2019-09-27

Az ősz üde színfoltja – Termesszünk díszkáposztát!

Az ősz egyik legszebb növénye a díszkáposzta, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a díszkáposzta termesztéséről, a díszkáposzta gondozásáról!

2019-10-15

Elfeledett szuperzöldség – Szegények eledele, a csicsóka

A csicsóka egy nagyon különleges finomság, amit mindenkinek érdemes lenne megkóstolnia. Régen a szegények eledele volt, viszont tele van számos fontos vitaminnal és tápanyaggal, ami mindenki számára szükséges.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
163 792
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 747 967
Közösség

zárt körzet

bizonyos növényfajta termesztésére kijelölt körzet, ahol annak a fajnak egyéb fajtáját... Tovább

címerezés

hibrid kukorica előállítása céljából végzik; a kukorica hímvirágzatát a pollen érése... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 180

Átlagos értékelés: 5.0

Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés Zöldség