notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az őszi gyomszabályozás lehetőségei őszi káposztarepcében

Hirdetés

Az őszi gyomszabályozás lehetőségei őszi káposztarepcében

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A repce hazánkban a megbecsült növények közé került, amit az előző évek vetésterületi adatai mellett a termésátlagok is alátámasztanak! Ez a termelési kedv magyarázható azzal, hogy a repce piaca biztosnak mondható, kitűnő elővetemény, a talajszerkezetet javítja és a sikeres termesztése mára már teljes mértékben megoldott.

Az őszi gyomszabályozás lehetőségei őszi káposztarepcében

Több száz ezer Forint összdíjazású blogverseny és fotópályázat, több, mint 30 nyereménnyel! Myer Te is idekattintva!

 

A 2009-es évben a legtöbb repce termesztő ugyan nem volt boldog (sajnos a mezőgazdaságból élő magyar gazda többsége sem!), mivel az idei szélsőséges időjárás miatt, lényegesen alacsonyabb termésátlagokat sikerült betakarítani a tervezettnél, ami társult egy alacsony felvásárlási árral (ha egyáltalán sikerült eladni a megtermelt terményt)! Abban már csak bízni lehet, hogy az előbb említettek ellenére, a repce megbecsült pozíciója megmarad, és a termelők az optimális feltételeket megadják a 2009-2010-es vegetációs időszakban ahhoz, hogy a következő betakarítás után, újra a sikerekről lehessen beszélni, mint ahogyan azt tettük az előző években!

Azt sajnos jelenleg senki nem tudja sem megjósolni, sem garantálni, hogy egy jó termésátlaghoz társulni fog a termelőnél egy tisztes haszon is, de a magyar gazdák bíznak, és remélnek, így a cél, hogy hatékonyan, a lehető legoptimálisabb körülményeket meg kell teremteni a kultúrnövénynek! A sikeres évhez elengedhetetlen már a repce vetését megelőzően is minden munkafolyamatot megfelelően elvégezni, és ezt a szakmailag megalapozott munkát a betakarításig folytatni kell, mert csak ebben az esetben lehet számítani megfelelő termésátlagra!
Mely gyomnövények jelenthetnek problémát és kihívást a repcetermesztőknek?
A mai őszi káposztarepce fajtáknál és hibrideknél, amelyeket dupla gabona sortávra, kis vetőmagmennyiséggel (4-5 kg/ha) vetnek, a fejlődés kezdeti időszakában, amikor még nem rendelkezik a kultúrnövény megfelelő gyomelnyomó képességgel, elengedhetetlen (lenne) az őszi vegyszeres gyomirtás alkalmazása!
A területi adottságoktól függően már ősszel is megjelenhet a tyúkhúr, a pásztortáska, az árvacsalán, a veronika fajok, a ragadós galaj, a nagy széltippan, a pipacs, az árvácska fajok, a pipitér fajok, a sebforrasztó zsombor, a parlagi ecsetpázsit, az ebszikfű, a vadrepce, a repcsényretek, a libatop fajok, a disznóparéj-félék, a parlagfű, az egynyári szélfű, a tarackbúza, a mezei acat, az apró szulák és nem utolsó sorban az árvakelésű gabonafélék, amelyek ellen meg kell védeni a kultúrnövényünket.

Hirdetés
A gyommentes, vagy alacsony gyomborítottságú repceállomány természetesen nem létezhet, ha csak abban az adott évben végzünk megfelelő gyomirtást, amikor repcét termesztünk! Ezt a munkát (agrotechnika, vegyszeres gyomirtás) a megelőző években is folyamatosan magas szinten kell folytatnunk a siker érdekében!

 

 

Az őszi gyomirtás lehetőségei:

 

Amit már megtettünk ez idáig:


* A vetést megelőző minden talajművelési eljárás célja a gyomirtás, illetve a talaj nedvességtartalmának megőrzése.
* A vetés előtti bedolgozásos technológia (PPI) alkalmazása a 2009-es évtől nem létező lehetőség a repce termesztőknél sem, mivel az Európai Uniós harmonizáció következtében, hazánkban is betiltásra került a trifluralin hatóanyagcsoport alkalmazása.
* A vetés után kelés előtt (preemergensen) mind az egyszikű, mind a kétszikű magról kelő gyomnövények ellen hatékonyan lehet védekezni vegyszeresen.
Amit még megtehetünk az idei évben, a vegyszeres gyomszabályozásban, ha eddig nem tettük meg, az, az őszi állománykezelés (korai poszt és/vagy poszt technológia):
* A kétszikű gyomnövények elleni hatóanyagok (készítmények): a klopiralid (Lontrel 300, Cliophar 300 SL), a klopiralid + pikloram + aminopiralid (Ikarus), a metazaklór (Sultan 50 SC), a metazaklór + quinmerak (Butisan Star) és a klopiralid + pikloram (Galera). A fenológiai korlátokról általánosságban: A kultúrnövényünk legalább 2 leveles legyen, a magról kelő gyomok ne legyenek 4 levelesnél nagyobbak, mert ha ennél nagyobb gyomnövények is jelen vannak a táblában a kezeléskor, az már nem az optimális fenológia, így a gyomirtásunk hatékonysága biztosan csökkenni fog! A kezelések időzítésénél a kultúrnövény és a gyomok fenológiáján kívül fontos a hőmérsékleti értékek figyelemmel kísérése is! Csak abban az esetben permetezzünk, ha a levegő hőmérséklete legalább 10 C° felett van! Ha mégsem így járunk el, akkor a gyomirtó hatás hatékonysága csökkenni fog!

Hirdetés
* Az egyszikű gyomnövények ellen az alábbi szelektív egyszikűirtó hatóanyagok (készítmények) alkalmazhatók: a propaquizafop (Agil 100 EC, Paladin), a cikloxidim (Focus Ultra), a fluazifop-P-butil (Fusilade Forte), a quizalofop-P-tefuril (Pantera 40 EC), a kletodim (Select Super) és a quizalofop-P-etil (Leopard 5 EC, Targa Super). Fontos, hogy a megfelelő gyomirtó hatás érdekében az egyszikű gyomnövények a kezeléskor 10-20 cm magasak legyenek, mivel ebben a fenológiában van akkora növényfelület az egyszikű gyomnövényeken, hogy a kijuttatott hatóanyag, megfelelő mennyiségben tud a gyomnövényekre jutni!
Összefoglalva elmondható, hogy az őszi káposztarepcénél, a teljes termesztési technológia (a bevált agrotechnikai-, mechanikai elemek, a megfelelő fajták, hibridek, a hatékony növényvédő szerek) rendelkezésre állnak, a gazdáknak, „csak” ki kell tudni választani, és helyesen kell alkalmazni, a saját lehetőségeikhez mérten a legoptimálisabb technológiákat a siker érdekében!

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
401 033
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
401 033
Közösség

ujraértékelés

az —>állóeszközök — hatósági utasításra elrendelt — értékadatainak... Tovább

karbamát típusú rovarölő szerek

a klórozott szénhidrogén típusú rovarölő szerek és a szerves foszforsavészter típusú... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 130

Átlagos értékelés: 4.9