Gyökér- és szárrothadás a szobanövények leggyakoribb betegsége, gyökér- és szárrothadás kezelése, tünetei

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. A probléma nagyon sok szobanövény elpusztulásához vezet, de ha idejében észreveszed, és megfelelően kezeled, akkor nem kell lemondanod otthonod kedvenc zöld élőlényéről. Mutatjuk, hogyan tudod könnyedén észrevenni a gyökérrothadás első jeleit, majd kezelni azt nagyon hatékonyan.

Gyökér- és szárrothadás kezelése

Hogyan alakul ki a gyökér- és szárrothadás?

A szobanövények esetében túlnyomó többségében a gyökér- és szárrothadás oka a tartós túlöntözés vagy a rosszul vízelvezető talaj. Mivel a túlöntözés nagyon gyakori probléma, ezért a gyökér- és szárrothadás az egyik leggyakoribb szobanövény-betegség. Bárki bármikor ebbe a hibába eshet, hiszen minden növénynek más az igénye, nem egyszerű kialakítani egy megfelelő locsolási rutint, azonban szükséges, amennyiben szép és egészséges szobanövényeket szeretnénk nevelgetni otthonunkban.

Miért alakul ki a gyökér- és szárrothadás?

A gyökér- és szárrothadást különféle gombaszervezetek okozzák, közülük a Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Phytophthora a leggyakoribb. A gombás kórokozók jól megélnek a rosszul vízelvezető és nedves talajban, valamint a cserepes keverékben, megfertőzve a stresszes és gyenge növények gyökérrendszerét.

Hogyan veheted észre a gyökér- és szárrothadást?

Mint más élőlények betegségei esetében is, a növények betegségeivel kapcsolatban is igaz, hogy amennyiben időben diagnosztizáljuk a problémát, észrevesszük a bajt, még vissza lehet fordítani a legrosszabbakat. Honnan veheted észre, hogy a gyökér- és szárrothadás problémájával állsz szemben? Vedd észre a kezdeti tüneteket! A gyökér- és szárrothadás tünetei közé tartozik, hogy a fertőzött növény alulról felfelé fonnyad annak ellenére, hogy a talaj nedves, valamint a lombozat és a szárak barnává, sárgává vagy feketévé válnak. Ezenkívül a gyökerek pépesek és barnák vagy feketék lesznek az egészséges fehér helyett. Rohadt szagot is érezhetsz a növény gyökere vagy érintett része közelében.

A gyökér- és szárrothadás kezelése

A kezelés sajátosságai az állapot súlyosságától függenek. Az is lehet, hogy már nem megmenthető a növény, ugyanis a gyökérrothadás esetében azonnali beavatkozás kell, ha túl későn vesszük észre, akkor előfordul, hogy már csak a  kidobás az egyetlen út. Amennyiben még látsz esélyt a növény megmentésére, akkor vágd le az összes beteg gyökeret a növényről steril metszővágókkal, és csak az egészséges gyökereket hagyd meg. Ezután ültessük át a növényt egy steril edénybe friss, jól vízelvezető talajjal, és kerüljük a túlöntözést. A kezelés alatt tartsuk távol a növényt az intenzív fénytől. A műtrágya használatát is vissza kell vonni, amíg a növény újra egészséges lesz: a gyökerek károsodnak, és nem szállítják megfelelően a tápanyagokat. Jobb megelőzni a bajt, megfelelő méretű cserepet választani, aminek jó a vízelvezetése, illetve kerülni a túllocsolást! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

15/2007. (III. 20.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

etilén (étén, CH2=CH2)

az alkének csoportjába tartozó nyílt szénláncú, telítetlen szénhidrogén; belőle... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés virág