Gyökér- és szárrothadás a szobanövények leggyakoribb betegsége, gyökér- és szárrothadás kezelése, tünetei

hirdetes

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. A probléma nagyon sok szobanövény elpusztulásához vezet, de ha idejében észreveszed, és megfelelően kezeled, akkor nem kell lemondanod otthonod kedvenc zöld élőlényéről. Mutatjuk, hogyan tudod könnyedén észrevenni a gyökérrothadás első jeleit, majd kezelni azt nagyon hatékonyan.

Gyökér- és szárrothadás kezelése

Hogyan alakul ki a gyökér- és szárrothadás?

A szobanövények esetében túlnyomó többségében a gyökér- és szárrothadás oka a tartós túlöntözés vagy a rosszul vízelvezető talaj. Mivel a túlöntözés nagyon gyakori probléma, ezért a gyökér- és szárrothadás az egyik leggyakoribb szobanövény-betegség. Bárki bármikor ebbe a hibába eshet, hiszen minden növénynek más az igénye, nem egyszerű kialakítani egy megfelelő locsolási rutint, azonban szükséges, amennyiben szép és egészséges szobanövényeket szeretnénk nevelgetni otthonunkban.

Miért alakul ki a gyökér- és szárrothadás?

A gyökér- és szárrothadást különféle gombaszervezetek okozzák, közülük a Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Phytophthora a leggyakoribb. A gombás kórokozók jól megélnek a rosszul vízelvezető és nedves talajban, valamint a cserepes keverékben, megfertőzve a stresszes és gyenge növények gyökérrendszerét.

hirdetes

Hogyan veheted észre a gyökér- és szárrothadást?

Mint más élőlények betegségei esetében is, a növények betegségeivel kapcsolatban is igaz, hogy amennyiben időben diagnosztizáljuk a problémát, észrevesszük a bajt, még vissza lehet fordítani a legrosszabbakat. Honnan veheted észre, hogy a gyökér- és szárrothadás problémájával állsz szemben? Vedd észre a kezdeti tüneteket! A gyökér- és szárrothadás tünetei közé tartozik, hogy a fertőzött növény alulról felfelé fonnyad annak ellenére, hogy a talaj nedves, valamint a lombozat és a szárak barnává, sárgává vagy feketévé válnak. Ezenkívül a gyökerek pépesek és barnák vagy feketék lesznek az egészséges fehér helyett. Rohadt szagot is érezhetsz a növény gyökere vagy érintett része közelében.

A gyökér- és szárrothadás kezelése

A kezelés sajátosságai az állapot súlyosságától függenek. Az is lehet, hogy már nem megmenthető a növény, ugyanis a gyökérrothadás esetében azonnali beavatkozás kell, ha túl későn vesszük észre, akkor előfordul, hogy már csak a  kidobás az egyetlen út. Amennyiben még látsz esélyt a növény megmentésére, akkor vágd le az összes beteg gyökeret a növényről steril metszővágókkal, és csak az egészséges gyökereket hagyd meg. Ezután ültessük át a növényt egy steril edénybe friss, jól vízelvezető talajjal, és kerüljük a túlöntözést. A kezelés alatt tartsuk távol a növényt az intenzív fénytől. A műtrágya használatát is vissza kell vonni, amíg a növény újra egészséges lesz: a gyökerek károsodnak, és nem szállítják megfelelően a tápanyagokat. Jobb megelőzni a bajt, megfelelő méretű cserepet választani, aminek jó a vízelvezetése, illetve kerülni a túllocsolást! 

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hidrológiai állandók

a talaj különböző (adszorpciós és kapilláris) erőkkel köti meg a vizet; minél kisebb a... Tovább

bélszúrás (bélcsapolás)

->felfúvódásban szenvedő és egyéb módon nem gyógykezelhető ló vakbélfejének a jobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert növény Növénytermesztés virág virágtermesztés