Gyökér- és szárrothadás a szobanövények leggyakoribb betegsége, gyökér- és szárrothadás kezelése, tünetei

hirdetes

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. A probléma nagyon sok szobanövény elpusztulásához vezet, de ha idejében észreveszed, és megfelelően kezeled, akkor nem kell lemondanod otthonod kedvenc zöld élőlényéről. Mutatjuk, hogyan tudod könnyedén észrevenni a gyökérrothadás első jeleit, majd kezelni azt nagyon hatékonyan.

Gyökér- és szárrothadás kezelése

Hogyan alakul ki a gyökér- és szárrothadás?

A szobanövények esetében túlnyomó többségében a gyökér- és szárrothadás oka a tartós túlöntözés vagy a rosszul vízelvezető talaj. Mivel a túlöntözés nagyon gyakori probléma, ezért a gyökér- és szárrothadás az egyik leggyakoribb szobanövény-betegség. Bárki bármikor ebbe a hibába eshet, hiszen minden növénynek más az igénye, nem egyszerű kialakítani egy megfelelő locsolási rutint, azonban szükséges, amennyiben szép és egészséges szobanövényeket szeretnénk nevelgetni otthonunkban.

Miért alakul ki a gyökér- és szárrothadás?

A gyökér- és szárrothadást különféle gombaszervezetek okozzák, közülük a Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Phytophthora a leggyakoribb. A gombás kórokozók jól megélnek a rosszul vízelvezető és nedves talajban, valamint a cserepes keverékben, megfertőzve a stresszes és gyenge növények gyökérrendszerét.

hirdetes

Hogyan veheted észre a gyökér- és szárrothadást?

Mint más élőlények betegségei esetében is, a növények betegségeivel kapcsolatban is igaz, hogy amennyiben időben diagnosztizáljuk a problémát, észrevesszük a bajt, még vissza lehet fordítani a legrosszabbakat. Honnan veheted észre, hogy a gyökér- és szárrothadás problémájával állsz szemben? Vedd észre a kezdeti tüneteket! A gyökér- és szárrothadás tünetei közé tartozik, hogy a fertőzött növény alulról felfelé fonnyad annak ellenére, hogy a talaj nedves, valamint a lombozat és a szárak barnává, sárgává vagy feketévé válnak. Ezenkívül a gyökerek pépesek és barnák vagy feketék lesznek az egészséges fehér helyett. Rohadt szagot is érezhetsz a növény gyökere vagy érintett része közelében.

A gyökér- és szárrothadás kezelése

A kezelés sajátosságai az állapot súlyosságától függenek. Az is lehet, hogy már nem megmenthető a növény, ugyanis a gyökérrothadás esetében azonnali beavatkozás kell, ha túl későn vesszük észre, akkor előfordul, hogy már csak a  kidobás az egyetlen út. Amennyiben még látsz esélyt a növény megmentésére, akkor vágd le az összes beteg gyökeret a növényről steril metszővágókkal, és csak az egészséges gyökereket hagyd meg. Ezután ültessük át a növényt egy steril edénybe friss, jól vízelvezető talajjal, és kerüljük a túlöntözést. A kezelés alatt tartsuk távol a növényt az intenzív fénytől. A műtrágya használatát is vissza kell vonni, amíg a növény újra egészséges lesz: a gyökerek károsodnak, és nem szállítják megfelelően a tápanyagokat. Jobb megelőzni a bajt, megfelelő méretű cserepet választani, aminek jó a vízelvezetése, illetve kerülni a túllocsolást! 

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-21

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

5/2006. (I. 20.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet

az élelmiszerek jelölésérõl szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet... Tovább

Sárvári Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Sárvár Kossuth tér 2. 9601 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert növény Növénytermesztés virág virágtermesztés